Kultūras ziņas

"Laikmetīgā trešdiena" Tallinas ielas kvartālā

Kultūras ziņas

Sezonas atklāšana fon Stricka villas dārzā

Dailes teātrī "Blokmājas Dons Kihots"

Aiz stikla sienas, bet klātienē. Dailes teātrī pirmizrāde – «Blokmājas Dons Kihots»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dailes teātra Vasaras dārzā pirmizrādi piedzīvojusi režisora Gundara Silakaktiņa iestudējums Artūra Dīča lugai “Blokmājas Dons Kihots”. Teātra vēsturē šī laikam bija pirmā reize, kad skatītājus un aktierus nošķīra stikla siena. Tēma gan ļoti aktuāla – pašizolācija un vientulība. 

Pirmizrādes apmeklētājiem pirms došanās uz dārza terasē iekārtoto improvizēto zāli bija jāveic virkne līdz šim teātrī neierastu drošības pasākumu. Skatītāju vietas izkārtotas, ievērojot drošu distanci. Aktierus no skatītājiem atdala stikla siena. Lai sadzirdētu izrādes nianses, katram apmeklētājam piešķir bezvadu austiņas.

Aktieri Lauris Subatnieks un Dainis Grūbe atzīmē, ka, atrodoties uz skatuves, nezina, kā publika zālē reaģē – vai smejas, nesmejas, vai aizgājuši prom. Redzamas tikai zilās austiņas un savi atspulgi.

Izrāde “Blokmājas Dons Kihots” ir stāsts par nelaimīga cilvēka vientulību, kurš, būdams pašizolācijā blokmājas dzīvoklī, rada savu iedomu pasauli. Luga ir dramaturga Artūra Dīča ironisks skatījums uz mūsdienu realitāti, kas tapusi pirms diviem gadiem, bet pielāgota pēdējo mēnešu notikumiem.

“Šī konkrētā izrāde dzima, veidojās un pārveidojās šī vīrusa epicentrā. Kad Donam Kihotam tik būtiskie jēdzieni kā brīvība, taisnība, patiesība ieguva negaidīti jaunu un konkrētu veidolu. Un šis veidols ir tas, kādā laikā mēs šobrīd dzīvojam,” skaidro režisors Gundars Silakaktiņš.

Par mūsdienu traģēdiju dēvētajā lugā galvenās lomas iedalītas Dainim Grūbem un Laurim Subatniekam. Viņu atveidoto tēlu sākotnēji sarežģītās attiecības pāraug draudzībā.

“Man šķiet, ka galvenais ar manu lomu, ko var pateikt, ka mēs visi esam vienādi, ka mēs visi esam līdzvērtīgi un ka mums visiem ir jādzīvo uz šīs planētas un ka kāds nav pārāks par kādu. Līdzsvars ir jāievēro,” spriež Dainis Grūbe.

“Cilvēki mēģina dažādi pielāgoties un izdomā, lai varētu savu dzīvi kontrolēt, kaut kādu sistēmu. Pasaule tāda ir un vienmēr tāda ir bijusi. Nav baigi labdabīgā vieta priekš dzīvošanas. Tas ir skaidrs!” atzīmē Lauris Subatnieks.

Pirmizrādes skatītāji komentē, ka par izrādi jāpadomā.

“Ja iedziļinājās tekstā un padomāja par to jēgu, tad laba izrāde. Aktieriem, manuprāt, bija ko pacensties,” vērtē pirmizrādes apmeklētājs Imants.

Savukārt skatītāja Mārīte atzīmē: “Par izrādi ir jāpadomā, bet mans teiciens, ka ar trakajiem tikai pa labam. Jo katram ir savs redzējums šai dzīvē. Kurš ir traks, kurš normāls, mēs nezinām, bet izrāde noteikti teica tā, ka ar visiem pa labam.''

Gan aktieriem, gan skatītājiem izrāde “Blokmājas Dons Kihots” ir jauna kultūras pieredze. Iestudējumu Dailes teātra Vasaras dārzā būs iespējams vērot jūlija un augusta vakaros.

Par izrādes māksliniecisko noformējumu rūpējies mākslinieks Aigars Ozoliņš, mākslinieka asistente Jurate Silakaktiņa, mūzikas konsultante Zane Dombrovska un gaismu mākslinieks Harijs Zālītis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti