Aicinājums uz empātiju. Garīgā veselība un laikmetīgās dejas izrāde «Manu acu tulkojums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Horeogrāfei Alisei Madarai Bokalderei izrāde "Manu acu tulkojums" bija veids, kā līdzcilvēkiem ļaut paskatīties uz garīgās veselības problēmām, kuru smagumu izjust var tikai tas, kurš no tām cieš.

Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs sniedz ieskatu par Latvijas laikmetīgās dejas personībām, dejas daudzveidību. Horeogrāfi runā par tapušām laikmetīgās dejas izrādēm un savu māksliniecisko praksi.

"Mēs visi pazīstam prieku un visi pazīstam arī skumjas. Mums tās ir saprotamas. Mēs tās pieņemam. Bet, kas notiek, kad vairs pašam nav saprotams, kādēļ tās mūs apciemo? Cik ilgi mēs šo viesi pieņemam un paciešam, un pavedinām uz ilgāku palikšanu? Kad šī kontrole pazūd? Par sāpēm, par smagumu, par izmisumu. Izrāde ir balstīta tajā, ko es redzu. Kā meita, kā draugs, kā paziņa, kā nepazīstams cilvēks. Tas, ko es spēju uztvert, pati tajā nekāpjot," stāsta horeogrāfe Alise Madara Bokaldere.

Alise Madara Bokaldere
Alise Madara Bokaldere

Izrāde ir veidota kā aicinājums uz empātiju caur detaļām. Jo vairāk varam pamanīt citos cilvēkos esošās nianses, jo jūtīgāki kļūstam pret to dzīves patiesību. Ar garīgo veselību cīnās daudzi, tomēr joprojām to apvij stigmas un pieņēmumi par to, kā tad kāds varētu nonākt tādā situācijā. Darba autorei šī izrāde ir arī durvju pavēršana uz to pasauli, kas patiesi ir tepat blakus un mūsos iekšā.

"Jo labāk varēsim pieņemt tā esamību, jo labāk varēsim ar to tikt galā. Par depresiju runāt ir svarīgi, jo tikai caur runāšanu varam sniegt un lūgt palīdzību," pārliecināta horeogrāfe.

Izrāde "Manu acu tulkojums"
Izrāde "Manu acu tulkojums"

Izrādes "Manu acu tulkojums" horeogrāfe ir Alise Bokaldere, izrādes izpildītājas ir Jana Jacuka un Laura Kušķe. Mūzikas autores ir Aurēlija Rancāne, Asnate Rancāne un Ilona Dzērve. Izrāde pirmizrādi piedzīvoja 2018. gada 15. maijā, Rīgā.

Alise Madara Bokaldere
Alise Madara Bokaldere

Par Laikmetīgās dejas dzīvo arhīvu

Video intervija ar horeogrāfi Alisi Madaru Bokalderi ir daļa no notikumu sērijas "Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs", kas ir trīs nevalstisku organizāciju – Latvijas Dejas informācijas centra, "Tuvumi" un Horeogrāfu asociācijas – laikmetīgās dejas mākslas kopprojekts.

Pēdējo gadu attīstība laikmetīgās dejas nozarē parāda, cik daudz gan nozares profesionāļiem, gan skatītājiem dod plašāka iepazīšanās ar to, ko dejas māksla spēj piedāvāt. Projekts "Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs" atklāj un sniedz ieskatu par Latvijas laikmetīgās dejas personībām, dejas daudzveidību. Horeogrāfi runā par tapušām laikmetīgās dejas izrādēm un savu māksliniecisko praksi.

Kopumā projekts sniedz iespēju 20 aktīvākajiem laikmetīgās dejas mākslas profesionāļiem reflektēt par savu radošo darbību. To vidū ir Olga Žitluhina, Laura Stašāne, Inta Blode, Agnese Bordjukova, Dmitrijs Gaitjukevičs, Kristīne Brīniņa, Eva Krūmiņa, Krišjānis Sants, Ieva Gaurilčikaite-Sants, Elīna Gediņa, Rūdolfs Gediņs, Agate Bankava, Anna Novikova, Rūta Pūce, Jana Jacuka, Alise Madara Bokaldere un citi.

Video sižeti pieejami ik nedēļu sabiedrisko mediju portālā Lsm.lv un televīzijas kanālā "ReTv".

Apkopotā veidā video intervijas, kā arī atsevišķu izrāžu pilnus ierakstus var atrast Latvijas Dejas informācijas centra mājaslapā.

Video sižetu režisore ir Kristīne Vītola, operatori – Raivo Karro, Uldis Ķikāns un Mikus Austers. Projekta vizuālo identitāti veidoja Kristīne Daukšte.

Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs top ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "KultūrElpa" atbalstu.

Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti