Kultūras ziņas

Galerijā "Istaba" izstāde par spīdumu un tā ieraudzīšanu

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Toms Treinis iestudē izrādi Šauļu Drāmas teātrī

Režisors Toms Treinis Šauļu Drāmas teātrī iestudē Artūra Dīča lugu «Lidojošais Travolta»

Šauļu Drāmas teātrī Latvijas radošā komanda iestudē izrādi "Lidojošais Travolta" – ikdienas rutīnā iegrimušu nomaļa ciema iedzīvotāju stāstus.

Šauļu Drāmas teātrī ārvalstu radošās komandas izrādes iestudējušas jau ne reizi vien, taču latvieši šeit darbojas pirmo reizi. Šauļu skatītājiem tiek gatavots ironijas un humora caurvīts stāsts par nomaļa ciema iedzīvotājiem, kuri garlaikoti velk savas dienas.

Režisors Toms Treinis stāsta: "Cilvēki, kurus mēs redzam izrādē, cenšas noķert dzīvi. Cer ielēkt vilcienā, kuru sauc par dzīvi. Viņiem nav tāda laba starta punkta, kāds daudziem no mums ir dzīves sākumā, tāpēc viņiem nākas pielikt daudz vairāk pūļu, lai kaut ko dzīvē sasniegtu. Man liekas, ka ir svarīgi runāt par cilvēkiem, kuri piedzimstot nav uzreiz ieguvuši iespējas uz vislabāko izglītību, kuriem nav lieliskas ģimenes vai daudz naudas."

Izrādes pamatā ir mūsdienu latviešu autora Artūra Dīča luga. Galvenais varonis – jaunietis Travolta. Kā norāda radošā komanda – šis personāžs nekādi nav saistīts ar Holivudas aktieri Džonu Travoltu.

Kostīmu māksliniece Marta Laima Treine stāsta, ka ir bijis svarīgi ar tērpu detaļām uzsvērt personāžu stāvokļus: "Kostīmi kaut kā atspoguļo situāciju ciemā, kur šī darbība notiek. Cilvēki tur nav ar tādām gluži skaidrām domām, tādēļ arī kostīmi varbūt nav reālistiski, tie neizskatās kā reālos laukos. Tās tādas vairāk neprātīgas kombinācijas."

Galveno varoni – gados jauno ciema iedzīvotāju Travoltu ar noslēgtu raksturu un dīvainiem ieradumiem – tēlo aktieris Aids Matutis. Viņš stāsta, ka šis ir īpašs personāžs, kas liek apstāties un aizdomāties: "Cenšas sava ciema dēļ. Par taisnību. Lai cilvēki nepabrauktu garām pa lielceļu vai maģistrāli, lai nebrauktu cauri tam ciemam, bet apstātos un paskatītos, ka tajā ciemā arī dzīvo cilvēki."

Rusne Navickaite atveido Alises lomu. Tā ir meitene no ciema, kas izrādē vislielāko uzmanību velta galvenajam varonim. Travolta ir Alises pirmā mīlestība. Aktrise stāsta: "Aizbraukusi uz pilsētu mācīties. Mācās mākslas akadēmijā, ir tāda māksliniece, bet atgriežas ciemā brīvlaikos un nedēļas nogalēs. Šeit šajā izrādē viņas galvenā uzmanība pievērsta Travoltam."

Šauļu aktieriem darbs ar Latvijas radošo komandu ir atstājis lielu iespaidu, licis uz teātri palūkoties no cita skatu punkta. Teātra radošais kolektīvs atzīst, ka stāsti, kurus tas vēlas izstāstīt, ir aktuāli gan Latvijas, gan Lietuvas cilvēkiem. 

Latvijā Dīča lugu "Lidojošais Travolta" 2017. gadā Latvijas Nacionālajā teātrī iestudēja režisors Regnārs Vaivars.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti