Kultūras ziņas

Valmierā atklāts Starptautiskais multimediju festivāls

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Latgaliešu humors traģikomēdijā par sieviešu izvēlēm

«Divas virtuvē, neskaitot līķi» – Daugavpilī skatītāju vērtējumam nodota gandrīz krimināla komēdija latgaliski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvojusi krimināla komēdija par sieviešu sarežģītajām izvēlēm un to sekām. Mazās formas izrādē "Divejis vyrtuvē, naskaitūt nabašnīku" – "Divas virtuvē, neskaitot līķi". Viena vakara notikumus uz skatuves tandēmā izspēlē Kristīne Veinšteina un Agnese Laicāne. Māte un meita vai tomēr svešinieces, kam kopā būs jārisina situācija, kurā negribētu nonākt neviens?

Vīrieši nav īstais stiprais dzimums, jo izvēles, ko smagākajās dzīves situācijās jāpieņem, sievietes bieži vien patur noslēpumā. Taču vainas izjūta vai šaubas par izvēles pareizību nomāc visus. Tā vērtē Māris Korsiets, kas kopā ar Oļegu Šapošņikovu uzņēmušies režijas pienākumu izrādes iestudēšanā: "Pašā izrādē, tur būs viens jautājums: vai tu aizbrauktu prom, ja tu nobrauktu cilvēku? Viena no personāžiem uzņemas uz sevis visu [vainu]. Un viņa par to maksā."

Tomēr kā jau traģikomēdijā – skumjas mijas ar jokiem.

"Ļoti laba lieta dzīvē ir iemācīties pasmieties par sevi. Pat ja notiek visdīvainākās un absurdākās situācijas, jo tad kaut kā varbūt arī kādi lielāki un smagāki notikumi nešķiet tik traģiski," teic aktrise Agnese Laicāne.

Ukraiņu dramaturga Aleksandra Mardaņa lugu atklājusi Kristīne Veinšteina, un Daugavpils teātrī tapis nu jau kārtējais tulkojums latgaliski. Šoreiz jau izrādes nosaukumā ietvertais vārds "nabašnīks", kas nozīmē – līķis, atgādina, ka runāt latgaliski nav gluži tas pats, kas latviski, tikai nedaudz citādāk. Tie tomēr ir arī citi, reģionam unikāli kultūras kodi.

"Arī viņiem tur ir sulīgi teicieni, autoram. Līdz ar to nācās piemeklēt arī Latgalei piemērotus sulīgus teicienus," norāda Kristīne Veinšteina.

Šī ir jau otrā latgaliski iestudētā izrāde šosezon Daugavpils teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti