Deja, pandēmija un sieviešu likteņi – skatuves notikumu izlase

Spilgtākais skatuves notikums šonedēļ ir dejas mākslā, kas sestdien, 29. aprīlī, svinēs sasniegumus baletā, laikmetīgajā dejā, skatuviskajā tautas dejā un mūsdienu dejās. Humoristiskās atmiņās par pandēmijas laiku gremdēsies Valmieras Drāmas teātra apmeklētāji pirmizrādē "Burbulis", bet par skaudrajiem sieviešu likteņiem, kas mūsdienās nebūt nav pagātne, varēs aizdomāties Jaunā Rīgas teātra (JRT) skatītāji. Ar programmu skatuves mākslās iepazīstina "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Deja, pandēmija un sieviešu likteņi – skatuves notikumu izlase
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Teātra izrāde "Burbulis"
Teātra izrāde "Burbulis"

"Burbulis"

Pirmizrādi Valmieras Drāmas teātrī, piektdien, 28. aprīlī, piedzīvos Regnāra Vaivara izrāde "Burbulis" ar žanrisko piebildi "Tas, ko ārsti jums nestāstīs".

Piebilstot, ka "par nāvi mēs nerunāsim", Regnārs Vaivars atklāj divas svarīgākās lietas par šo izrādi:

"Pirmkārt, lugu un izrādi veido manas un aktieru intervijas ar ārstiem, rezidentiem, medmāsām, sanitāriem, brīvprātīgajiem, pacientiem, vakseriem un antivakseriem, kuri šos divus gadus pavadīja (un daļa joprojām strādā) slimnīcu kovida nodaļās visā Latvijā.

Otrkārt, šī būs gaišuma un humora terapija pēc diviem unikālākajiem gadiem Latvijas vēsturē, ko ikviens no mums un mēs visi kopā pavadījām burbulī. Burbulī – blakus bailēm un ierobežojumiem, maskām un dezinfekcijas līdzekļiem, mājsēdēm un kārtības sargiem, kuri naktīs uz ielām aiztur brīvklīžus, lai piemērotu viņiem tišmāji, bet dienas ielgāji atļauj tikai dižvajadzības gadījumā.

Burbulī, kas pilns ar cerībām, ka tas viss kādreiz beigsies, mēs beidzot varēsim pasmaidīt par šo laiku, teātrī ieraudzīt un pasmaidīt par sevi šajā laikā, lai smaidot tiktu vaļā no bailēm. Izrāde ir raibs piemineklis mūsu medicīnas darbiniekiem un mums, viņu pacientiem."

Tuvākās izrādes: 29. un 30. aprīlī.

Dejas balva
Dejas balva

Dejas balva

Sestdien, 29. aprīlī, Rīgas cirkā notiks trešā Dejas balvas ceremonija, kurā tiks apbalvoti dažādu dejas žanru mākslinieki, kā arī mūža balvas dejas mākslā saņēmējas – horeogrāfe, deju kolektīvu vadītāja, Deju svētku virsvadītāja Ieva Adāviča un baletdejotāja, pedagoģe Valērija Kutena.

Žūrija izvirzījusi nominantus 12 kategorijās, sniedzot ieskatu dejas daudzveidībā. 

Dejas balva ir augstākais apbalvojums profesionālajā dejas mākslā, ko reizi divos gados piešķir par sasniegumiem baletā, laikmetīgajā dejā, skatuviskajā tautas dejā un mūsdienu dejās.

Trešās Dejas balvas ceremonijas veidotāji režisores Paulas Pļavnieces vadībā vēlas apliecināt katra žanra nozīmību un vienlaikus stiprināt gan dejas skatītāju, gan nozares pārstāvju izpratni par deju kā kopīgu darbības lauku, kurā visi iesaistītie pēta jaunas iespējas un robežas, tādēļ par šī gada vadmotīvu izvirzījuši ideālās formas meklējumus.

Ceremonijas tiešraide 29. aprīlī pulksten 19.00 portālā LSM.lv.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Es atgriežos no tālienes" un "Iļģuciema māsas"

Klodīnes Galeā luga "Es atgriežos no tālienes" un Elitas Kļaviņas dokumentālā filma "Iļģuciema māsas" būs skatāmā Jaunajā Rīgas teātrī. Divas mākslas valodas apvienotas vienā projektā par ģimenes saitēm un sievietes cerībām un spēku dzīvot.

Klodīne Galeā savos darbos dziļi skar šķiršanās un nāves tēmas. Arī šī luga nav izņēmums. Nespējot pieņemt realitāti, kurā traģiskā negadījumā bojā gājis vīrs un bērni, Kamilla dodas pašas radītā iekšējā ceļojumā. Viņa iztēlojas, ka vīrs un bērni ir dzīvi, bet viņa ir tā, kas pamet mājas. Fantāzija kaut uz brīdi dod iespēju būt kopā ar mīļajiem.

Otrajā cēlienā teātris piedāvā skatītājiem dokumentālo filmu "Iļģuciema māsas". Filmas darbība notiek Iļģuciema sieviešu cietumā, kur sievietes, kas izcieš sodu par smagiem noziegumiem, piedalās Antona Čehova lugas "Trīs māsas" iestudējumā teātra studijā kopā ar profesionāliem aktieriem Kasparu Znotiņu, Ivaru Krastu, Ģirtu Krūmiņu u. c., paralēli atklājot savus skaudros ģimenes dzīvesstāstus un ilgas pēc cilvēcīgas attieksmes ārpus cietuma mūriem.

Tuvākās izrādes: 30. aprīlī un 31. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti