Kultūras ziņas

Sākušās Dziesmu svētku koru skates

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Pirmizrāde "Kaukāziešu krīta aplis" pulcē skatītājus Dailes teātrī

«Te ir daudz, ko domāt» – pirmie skatītāji vērtē «Kaukāziešu krīta apli» Dailes teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dailes teātrī tapis slavenā vācu dramaturga Bertolta Brehta lugas "Kaukāziešu krīta aplis" iestudējums. Darbu, ko dēvē par vienu no pasaules dramaturģijas virsotnēm, iestudējis Eiropā strādājošais gruzīnu režisors Data Tavadze.

Pēc ilgiem laikiem Latvijas teātris atgriezies pie izcilā vācu dramaturga Bertolta Brehta daiļrades. Luga "Kaukāziešu krīta aplis" vēsta par notikumiem kara laikā Gruzijā. Tieši šī iemesla dēļ iestudēt lugu Dailes teātrī aicināts Vācijā strādājošais gruzīnu režisors Data Tavadze ar savu radošo komandu. Pats režisors uzsver, ka izrāde nav par karu: "Luga tika uzrakstīta neilgi pēc Otrā pasaules kara, kad Brehts bija savās bēgļa gaitās ASV. Man šķiet, ka viņš tiešām izjuta karu, bija viens no tiem, kas spēj aprakstīt karu, kas var atrast valodu, lai runātu par notiekošo. Šāda veida balsis, kas atrod veidu, kā notvert realitāti, acumirklī kļūst par klasiķiem. Es domāju, ka tas nav stāsts par kara laiku, bet par lielu cerību kara laikā. Par izdzīvošanu. Cilvēki aizsargā viens otru, un tā arī ir izdzīvošana. Un tas ir ļoti nozīmīgi šajā stāstā. Vienmēr jābūt cerībai, lai nevarētu salauzt nākotni. Es vēlējos par to runāt."

Izrādes aktualitāti paspilgtina mūsdienu laikmeta fons un jautājums par cilvēcību. Iestudējuma veidošanā izmantoti dažādi Brehta episkā teātra paņēmieni.

"No vienas puses, šī iestudējuma tā atsvešinātā, "brehtiāniskā" estētika, un, no otras puses, šī sakritība ar mūsu laiku. Tas atstāj ļoti lielu iespaidu. Un esmu ļoti priecīgs, ka Dailes teātris izvēlējies strādāt ar šo gruzīnu režisoru. Un tas rezultāts ir ļoti labs," komentēja pirmizrādes apmeklētājs, režisors Dāvis Sīmanis.

"Ar saturu šajā laikā, ar kaut kādu šekspīrisku vai vienalga kādu, mūs vairs nevar pārsteigt. Tāpēc, ka ziņas pārsteidz vairāk. Bet to, kā tas tiek izdarīts un kādā veidā mēs tiekam nostādīti viens pret vienu, pret aktieru spēli, pret pašu teātri, teatrālismu. Pret to, ka uz pasauli var paskatīties arī citādāk, izmantojot teātra paņēmienus, – tas šajā gabalā ir brīnišķīgi iemiesots," vērtēja pirmizrādes apmeklētājs, režisors Uldis Tīrons.

Izrādē nozīmīgas lomas atveido Dailes teātra aktieri Milēna Miškēvica, Artūrs Skrastiņš, Vita Vārpiņa, Kaspars Dumburs, Ilze Ķuzule-Skrastiņa.

"Šī nav tāda izrāde, kas tā ļoti viegli dotos rokās. Brehts prasa šo atsvešinājumu. Līdz ar to tas, kas te notiek, – skatītājiem diezgan daudz jādomā līdzi un jādarbojas līdz," uzsvēra pirmizrādes apmeklētājs, teātra kritiķis Atis Rozentāls. "Aktieru lielākā daļa to saprot, viena daļa vēl drusku ir ceļā. Dažas, it sevišķi Vita Vārpiņa kā Azdahs. Atkal interesanti, ka šajā teātrī atkal sieviete ir vīriešu lomā. Te ir daudz, ko domāt, daudz, kam sekot līdzi, un daudz, ko savā galvā saprast un aptvert."

"Aktieri bija apbrīnojami. Jo viņiem bija nepieciešama ne tikai iejušanās savā tēlā, bet diezgan arī akrobātiskas fiziskās prasības ir uzstādītas. Varētu teikt, ka visa grupa, viss teātra kopums ir disciplinēts. Un mani satrieca publikas disciplīna. Visos klusuma brīžos, viss bija kā baznīcā," atzīmēja pirmizrādes apmeklētāja, eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti