Labrīt

Rīga likvidē lielāko riepu kalnu, bet vēl pusmiljons zināmu vecu riepu mētājas malu malās

Labrīt

Edijs Klaišis: Grūtībās nonākušu jauniešu pieprasījums pēc palīdzības pieaug

"Istabas teātra" jaunā izrāde ''Dzīvs'' top Medicīnas muzejā

Rūpes par dabu un dullie jautājumi. Medicīnas muzejā top izrāde bērniem «Dzīvs»

"Istabas teātra" komandai allaž patīk eksperimentēt un veidot izrādes neierastās vidēs. Viņu jaunākā izrāde bērniem "Dzīvs" top Medicīnas vēstures muzejā un pievēršas dzīvības tēmas izpētei.

Izrādes pamatā ir Rūtas Dišleres luga, kas tapusi ciešā sadarbībā ar muzeja speciālistiem, izzinot muzeja eksponātus un iedzīvinot tos izrādes stāstā.

Izrādes režisors ir Jānis Znotiņš, bet lomās darbojas Endīne Bērziņa un Emīls Krūmiņš. Pirmizrāde notiks šo sestdien, 26. aprīlī.

Izrāde ar teātra valodas starpniecību bērnus iepazīstina ar septiņām dzīvu būtņu pazīmēm. Tā ir viela, kas bērniem jāapgūst sākumskolā, un režisors Jānis Znotiņš cer, ka teātris te lieliski varētu nākt viņiem talkā: "Šī izrāde ir kā tāds eksperiments vai pilotprojekts, jo mēs gribējām saprast, vai var izveidot izrādi, balstoties tajā, kas bērniem ir jāmācās skolā. Šī izrāde ir domāta sākumskolas skolēniem, kam dabas zinībās ir jāapgūst dzīvības pazīmes."

Kā norāda Znotiņš, tad šīs septiņas dzīvības pazīmes viņi izrādes laikā arī apgūst.

"Jā, tas mums ļoti patīk – iet neierastās vidēs un rādīt, ka ar teātra palīdzību mēs varam gan mācīties, gan bagātināt kāda muzeja saturu un papildināt viņu piedāvājumu," saka režisors.

Izrāde "Dzīvs"
Izrāde "Dzīvs"

Izrāde tapusi visciešākajā sadarbībā ar muzeju, iepazīstot tā krājumu, arhīvus un izceļot tos eksponātus, kas ir gan izteiksmīgi, gan sasaucas ar izrādes tematiku.

"Mēs pieminam muzeja eksponātus, kā, piemēram, dzelzs plaušas, cilvēka skeletu, arī kosmosu, jo te ir īpaša kosmosa istaba. Vēl mums ir smadzeņu modelis, žurka, suns ar divām galvām," stāsta Znotiņš.

Viņš atzīmē, ka izrāde būs arī ierosinājums pētīt muzeju: "Daudzas lietas mēs pieminam, un pēc izrādes skatītājiem būs arī iespēja apskatīt pašu muzeju un atrast konkrētos pieminētos eksponātus."

Ekspozīcijas faktus un dzīvības lielos jautājumus dramaturģiskā darbā kopā savijusi Rūta Dišlere: "Viens ir tas, ko var redzēt muzejā, bet otrs ir tas kosmiskais lielums – "dzīvs". Līdz ar to man bija iespēja atgriezties bērnības enciklopēdijās, pētīt kosmosu, interesēties par tādām dzīvās pasaules parādībām, par kurām mēs kā pieaugušie vienkārši aizmirstam, nu, vismaz es pati biju sen aizmirsusi."

Izrāde "Dzīvs"
Izrāde "Dzīvs"

"Piemēram, es atkal varēju padomāt par to, vai Visums ir dzīvs, vai zemeslode ir dzīva, un cik īstenībā mēs esam laimīgi atrasties uz šīs planētas šobrīd, ka te ir visapkārt tik daudz dzīvības un mēs esam daļa no tās," saka dramaturģe.

Izrāde bērnus arī iedrošinās, ka nepastāv nepareizie jautājumi, jo ikviens – arī pats dullākais jautājums – var novest pie jauna atklājuma,

tā par izrādi domā abi lomu tēlotāji – aktieri Endīne Bērziņa un Emīls Krūmiņš. Izrāde arī aktualizē dzīvību kā vienotu veselumu, tās spēku un arī trauslumu.

"Man izrāde lika aizdomāties par to, ka es neesmu vienīgā dzīvā [būtne], kas ir uz šīs pasaules un man ir arī jārūpējas par apkārtējo vidi, par kokiem, dzīvniekiem, viņi arī ir dzīvi, viņiem piemīt septiņas dzīvības pazīmes," saka Bērziņa.

"Vēl arī tas, ka mēs gribam pateikt bērniem, – nevajag baidīties, ja tu kaut ko nezini. Man pašam ir zināmi tādi bērni, kuri negrib kļūdīties, bet mēs gribam nojaukt to barjeru un pateikt, ka kļūdīties – tas ir tikai normāli, jo tikai caur kļūdām, varbūt uzdodot nepareizus jautājumus, mēs varam nonākt pie pareizās atbildes," piebilst Krūmiņš.

Izrāde "Dzīvs"
Izrāde "Dzīvs"

Medicīnas vēstures muzeja speciāliste Ilze Sirmā stāsta, ka muzejs ar lielu prieku atsaucas "Istabas teātra" piedāvājumam, jo pats muzejs šobrīd ir pārmaiņu procesā un ieaicināt tajā bērnus viņiem saistošā veidā ir ļoti svarīgi: "Arī šī tēma "Dzīvs" mums ir ļoti svarīga. Jo šobrīd mēs izvērtējam arī sevi kā tādu zinātnes muzeju, kas ir vērsts uz zinātnes attīstību, un vairāk domājam par to, kā runāt par veselību – gan par cilvēka veselību, gan ekosistēmu veselību –, un šī tēma "Dzīvs" ļoti labi palīdz ar bērniem par to runāt un domāt."

Izrādes "Dzīvs" pirmizrāde Medicīnas vēstures muzejā būs sestdien, 29. aprīlī. Sestdienās un svētdienās to aicinātas apmeklēt ģimenes, bet darba dienās – skolas, izmantojot programmu "Latvijas skolas soma".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti