Rīgā, Rēzeknē un Helsinkos. Trīs teātra galamērķi

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī režisore Laura Groza pēc Sandras Kalnietes grāmatas motīviem iestudējusi "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos", režisore Krista Burāne aicina uz Rēzekni izstaigāt pa kultūras un dabas robežām izrādē "Visi putni skaisti dzied", savukārt trupa "Kvadrifrons" brauc uz Helsinkiem, lai piedalītos festivālā "Baltic Take Over". Teātra aktualitātes ieskicē teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Rīgā, Rēzeknē un Helsinkos. Trīs teātra galamērķi
00:00 / 04:13
Lejuplādēt

Izrāde "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī
Izrāde "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī

"Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos"

19. maijā pirmizrādi piedzīvoja režisores Lauras Grozas izrāde pēc Sandras Kalnietes grāmatas motīviem "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Izrāde ir patiess stāsts par vienas ģimenes vairākām paaudzēm, kas piedzīvojušas vienu no baisākajiem totalitārā režīma noziegumiem – 1941. un 1949. gada izsūtīšanas no toreizējās Padomju Latvijas uz Sibīriju. Deportācijām pakļauto stāsti ir tik līdzīgi – mainās darbojošās personas, bet izsūtījuma laiks, vieta, beztiesiskums ir tie paši. Aukstajos Sibīrijas plašumos spēja izdzīvot tie, kuri sirdī nesa cilvēkmīlestību un ticību atgriešanās brīnumam.

Uz skatuves kopā ar Rīgas Krievu teātra aktieriem Veroniku Plotņikovu, Rodionu Kuzminu, Ivanu Streļcovu un Olgu Ņikuļinu kāpj arī Nacionālā teātra aktrise Inga Misāne-Grasberga.

Izrāde "Visi putni skaisti dzied"
Izrāde "Visi putni skaisti dzied"

"Visi putni skaisti dzied"

Šīs nedēļas nogalē – 27. maijā Rēzeknē pirmizrādi piedzīvos muzikāla īpašvietas izrāde "Visi putni skaisti dzied", režisore Krista Burāne, komponists Jēkabs Nīmanis.

Izrāde "Visi putni skaisti dzied" sniegs skatītājiem neparastu skatpunktu uz kultūras un dabas robežām, kurās notiek cīņa starp kultivēto un dabisko, cilvēka kārtību un dabas savvaļu. Izrādē profesionāli mākslinieki sadarbojas ar jauniem cilvēkiem, kas dzied koros. Arī skatītāji, ieklausoties un sadzirdot stāstus par putniem un cilvēkiem, veidos izrādes kopējo skanējumu.

Apzīmējums "īpašvietas izrāde" norāda, ka izrādes konkrētā norises vieta vai telpa ir būtiska stāsta un vēstījuma daļa. "Visi putni skaisti dzied" gadījumā šī vieta būs pie un ap brīvdabas skatuvēm, jo tajās vistiešāk var pieredzēt kultūras un dabas satikšanos. Skatītāji šo satikšanos iepazīs no dažādiem rakursiem.

"Visi putni skaisti dzied" pirmizrāde notiks Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors" 27. maijā pulksten 19.00 un 28. maijā pulksten 16.00. Bezmaksas ieejas kartes pieejamas "Gora" mājaslapā.

Izrāde "Kad gulošais mostas"
Izrāde "Kad gulošais mostas"

"Kad gulošais mostas"

"Kad gulošais mostas" – "Kvadrifrons" brauc uz Helsinkiem, lai piedalītos festivālā "Baltic Take Over".

"Kad gulošais mostas" ir lirisks šausmu stāsts par nesaraujamām draudzības saitēm, vairākkārtēju Sniegbaltītes modināšanu, Bonijas Taileres smeldzīgo superhitu, saplīsušu vēja ģeneratoru, milzīgu spoguli un vēl milzīgāku melno caurumu.

Festivāls "Baltic Take Over" norisināsies Helsinkos no 7. līdz 11. jūnijam, un festivāla mājaslapā par festivālu atrodama šāda informācija: "Baltic Take Over" izklausās pēc anekdotes sākuma – igaunis, latvietis un lietuvietis ieiet teātrī. Vai tas ir mēģinājums atrast Baltijas identitāti vai eksportēt Baltijas skatuves mākslu? Varbūt ģeopolitiska lekcija? "Baltic Take Over" ir festivāls, radikāls eksperiments, ātrais kurss Baltijas mākslā un ceļojuma galamērķis no Lietuvas uz Helsinkiem. Katras valsts kuratori ir aicinājuši māksliniekus no visām trim Baltijas valstīm pārņemt Helsinku pilsētu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti