FOTO: Dailes teātrī pirmizrāde – Brehta «Kaukāziešu krīta aplis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dailes teātrī tapusi izcila pasaules dramaturģijas pērle – Bertolta Brehta "Kaukāziešu krīta aplis", kas pirmizrādi piedzīvos piektdien, 24. martā. "Kaukāziešu krīta aplis" gruzīnu režisora Datas Tavadzes versijā ir poētiska leģenda par izdzīvošanu, mīlestību un cerību, informēja teātrī.

"Gruzijā saka, ja tu elpo, tas nozīmē, ka tu vari dziedāt, tas nozīmē, ka tu vēl esi dzīvs. Kaukāzā apdzied labus cilvēkus – tos, kuri izdzīvo pat vistumšākajos laikos, jo glābj citus. Tas ir stāsts par mātes instinktu, par izdzīvotspēju, tā ir leģenda, kas atklāj patiesas mīlestības spēku," teikts izrādes pieteikumā. 

Režisors Data Tavadze par darbu sacīja: "Pat vistumšākajos laikos ikvienam vienmēr ir izvēle palikt cilvēcīgam. Izrāde atgādina par to, ko ir vērts glābt un kā dēļ ir vērts izdzīvot. Brehta lugā ir iekļauta izdzīvošanas recepte, kas vēsta, ka izdzīvot laikā, kad pasaule tev apkārt šķiet sajukusi prātā, ir iespējams tikai tad, ja glāb kādu citu, nevis glābies pats."

"Izrādes emocionāli poētisko leģendu caurvij mūzika tieši no skatuves sešu izcilu mūziķu dzīvajā izpildījumā," atklāja izrādes veidotāji. "Tās komponists ir Nika Pasuri, kas kopā ar režisoru un mūziķiem strādā mēģinājumos, radot skaņdarbus, kas precīzi rezonē ar notiekošo uz skatuves."

Izrāde Dailes teātrī top, starptautiskai radošajai komandai no Gruzijas un Lielbritānijas apvienojoties ar Latvijas māksliniekiem. Režisors – Data Tavadze, scenogrāfe – Ketevana Nadibaidze, komponists – Nika Pasuri, kostīmu māksliniece – Kristīne Pasternaka, gaismu mākslinieks – Pīters Smols, režisora asistente – Diāna Kaijaka, gaismu mākslinieka asistents – Toms Deivis.

Lomās: Milēna Miškēviča, Artūrs Skrastiņš, Vita Vārpiņa, Kaspars Dumburs, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Katrīna Griga, Kārlis Arnolds Avots, Toms Veličko, Mārtiņš Upenieks, Niklāvs Kurpnieks, kā arī Emīls Juhans Bahmanis.

Izrādē piedalās mūziķi: Dace Zālīte-Zilberte vai Jānis Pauls – čells, Indulis Cintiņš – vijole, Ivo Krūskops vai Arnis Stepiņš – sitaminstrumenti, Artūrs Noviks vai Inita Āboliņa – akordeons, Rihards Plešanovs vai Mārtiņš Zilberts – klavieres.

Data Tavadze ir Tbilisi "Royal District Theatre" mākslinieciskais vadītājs, pasniedzējs Mūsdienu teātra mākslas attīstības centrā un Gēteborgas Mūzikas un drāmas akadēmijā.  Ar panākumiem iestudējis izrādes Vācijā un citur Eiropā.  Saņēmis daudzus teātra apbalvojumus, no kuriem nozīmīgākie ir uzvara Austrijas dramaturgu konkursā "Talking About Borders" ar izrādi "Warmother" un Eiropas jauno režisoru festivāla "Fast Forward" balva.

Šis ir Bertolta Brehta 125. jubilejas gads, kurā vairāki Eiropas teātri īpaši godina dramaturgu, iestudējot viņa lugas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti