Kas cilvēku dara par cilvēku un citi jautājumi teātra spēles laukumos. Izrāžu izlase

Nelaimīgas mīlestības vēstules un Viktora Arāja tiesas prāva trupas "Kvadrifrons" acīm, kā arī Mihaila Bulgakova "Suņa sirds" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī – ierosinājumus, ko tuvākajā laikā piedzīvot Latvijas teātros, apkopojusi "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore, teātra kritiķe Juta Ance Ķirķis.

Kas cilvēku dara par cilvēku un citi jautājumi teātra spēles laukumos. Izrāžu izlase
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Mīlestības vēstuļu lasījums "Pār izdegušiem laukiem skrien mans sapnis"
Mīlestības vēstuļu lasījums "Pār izdegušiem laukiem skrien mans sapnis"

"Pār izdegušiem laukiem skrien mans sapnis"

Teātra trupas "Kvadrifrons" dalībnieki Klāvs Mellis un Ance Strazda ir apkopojuši nelaimīgas mīlestības vēstules izrādē "Pār izdegušiem laukiem skrien mans sapnis".

Pirms kāda laika "Kvadrifrons" aicināja savus skatītājus izlasīt Regīnas Ezeras rakstītās un nenosūtītās mīlestības vēstules un reaģēt uz tām ar savu vēstuli. Abi idejas autori un aktieri veica iesūtīto vēstuļu atlasi, lai sakombinētu saldsērīgā un smeldzīgi gaišā stāstā par mīlestību, kas te uzrodas, te pazūd pēkšņi un spēcīgi. Izrādes tekstu veido fragmenti no 236 šī brīža Latvijas iedzīvotāju rakstītām vēstulēm, kurās cilvēki dalās savās anonīmajās pārdomās, pārdzīvojumos un pieredzēs, kas saistītas ar mīlestības radošo un postošo spēku.

Tuvākās izrādes – 14. un 15. aprīlis.

Izrādes "Nebiju. Nezinu. Neatceros" publicitātes attēls
Izrādes "Nebiju. Nezinu. Neatceros" publicitātes attēls

"Nebiju. Nezinu. Neatceros"

Nule pirmizrādi piedzīvojusi arī trupas "Kvadrifrons" izrāde "Nebiju. Nezinu. Neatceros", kas pēta nozieguma un soda samērojamību un pārbaudījumus, ko tiesai un arī visai sabiedrībai uzliek liela mēroga noziedznieku tiesāšana.

Pēc ilgas slapstīšanās Viktors Arājs tiek arestēts un stājas vācu tiesas priekšā. Viņa vārds kļuvis par holokausta simbolu Latvijā, daudzi viņa komandas vīri sodīti ar nāvi, nokļuvuši Sibīrijā vai cietumā, par citiem interesējas rietumvalstu izmeklētāji. Bet kā pierādīt Arāja vainas patiesos apmērus, ja klusē gan viņa vainas dēļ mirušie upuri, gan dzīvie viņa līdzdalībnieki? Tā ir askētiski precīza izrāde mazā telpā ar lielu tēmu. Režisore Paula Pļavniece, kustību režisors Rūdolfs Gediņš, dramaturgs Kārlis Vērdiņš, spēlē Anta Aizupe, Sandija Dovgāne, Matīss Budovskis, Ance Strazda, Āris Matesovičs, Reinis Boters.

Tuvākās izrādes – 23. un 24. marts.

"Suņa sirds"
"Suņa sirds"

"Suņa sirds"

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī skatāma Mihaila Bulgakova "Suņa sirds" Dmitrija Petrenko režijā.

Kas cilvēku dara par cilvēku? Uz šo jautājumu kopš pašiem pirmsākumiem cenšas atbildēt gan filozofi, gan zinātnieki, gan rakstnieki. Arī katram no mums, šķiet, ir nācies par to aizdomāties. Arī Mihails Bulgakovs savulaik aizdomājās, turklāt ārkārtīgi talantīgi – ar viņam raksturīgo smalkjūtību un ironiju. Režisors Dmitrijs Petrenko saka: ""Suņa sirdi" arī šodien var lasīt kā instrukciju dzīvošanai sabiedrībā, kur par cilvēku jāpaliek jebkuros apstākļos un esot jebkuros cilvēkos pat tad, ja tu esi vienkārši klaiņojošs suns." Komponiste Anna Fišere, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, dramatizējuma autors Aleksandrs Zapoļs, vizuālā dramaturģija Krista un Reinis Dzudzilo.

Tuvākā izrāde – 23. marts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti