Izrāde par izdzīvošanu, mīlestību un cerību. Dailes teātrī pirmizrāde Brehta «Kaukāziešu krīta aplim»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz ar visu teātra pasauli arī Dailes teātris šogad 125. jubilejā piemin slaveno vācu dramaturgu Bertoltu Brehtu. Šo piektdien pirmizrādi piedzīvos viņa luga, kas ir viena no pasaules dramaturģijas virsotnēm – "Kaukāziešu krīta aplis". Lugas darbība notiek kara laikā Gruzijā, tāpēc lugu iestudēt aicināts Vācijā strādājošais gruzīnu režisors Data Tavadze. Kā viņš uzsver – izrāde nebūs par karu, bet gan par izdzīvošanu, mīlestību un cerību.

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos Brehta lugas «Kaukāziešu krīta aplis» iestudējums
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Latvijas skatītāji pirmo reizi Brehta lugu iepazina 1980. gados leģendārā gruzīnu režisora Roberta Sturuā režijā, kad to izrādīja viesizrādēs Latvijā.

2007. gadā to kā diplomdarba izrādi teātrī "Skatuve" iestudēja aktieru kurss Pētera Krilova vadībā, taču nevienā no mūsu lielajiem profesionālajiem teātriem šī izcilā luga nekad nav bijusi iestudēta. Tā kā tās darbība notiek Kaukāzā, Dailes teātrī bija skaidrs, ka neviens cits par gruzīnu režisoru to labāk neiestudēs, tāpēc uz sadarbību aicināts Eiropā strādājošais režisors Data Tavadze. 

"Mēs ar Datu iepazināmies attālināti. Viņš strādāja Vācijā; kad mēs gribējām viņu uzaicināt, mēs noskatījāmies vairākas viņa izrādes, un tad, kad es mūsu vācu kolēģiem teicu, ka mēs esam "uzķēruši uz āķa" Datu Tavadzi, viņi man teica – "Jūs esat uz pareizā ceļa!" Data atnāca ar savu komandu. Mēs bijām ļoti laimīgi, ka viņš uzaicināja Niku Pasuri, komponistu, un ka mums ir savukārt mūsu mūziķi, kas uz skatuves strādās tāpat kā aktieri. Un izrādē būs ļoti daudz mūzikas," stāsta Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Brehts lugu sarakstīja 1945. gadā, viens no iedvesmas avotiem bija Bībeles sižets par patiesas mīlestības spēku.

Lugas darbība notiek Gruzijā kara laikā, bet režisors Data Tavadze uzsver, ka luga ir tik vispārcilvēciska, ka vietai un laikam patiesībā nav būtiskas nozīmes.

"Kad es iedziļinājos šajā piedāvājumā – veidot izrādi "Kaukāziešu krīta aplis" – es atskārtu, ka, lai arī tā ir vācu luga, tā vienlaikus ir ļoti, ļoti gruzīniska. Un tikpat labi arī – ļoti latviska, jo tas ir absolūti universāls stāsts. Es to saucu par recepti izdzīvošanai kara laikos vai jebkādos ekstrēmos apstākļos, jo Brehts attēlo cilvēku, šajā gadījumā sievieti, kura izdzīvo, izglābjot kādu citu. Un tas ir vienīgais veids, kā izdzīvot. Viņa izdzīvo tieši tādēļ, ka izglābj kādu citu. Izglābj bērnu šajos ekstrēmajos apstākļos," skaidro režisors.

Lai arī lugas darbība notiek kara laikā, tā tomēr nav luga par karu, bet gan par jebkuriem tumšiem laikiem, kuros tomēr vienmēr ir sastopami arī labi un gaiši cilvēki – atzīst Data Tavadze.

"Mēs, protams, pieminam šos drūmos laikus, taču jāatceras, ka lugas autors ir Brehts, tāpēc tajā ir ļoti daudz arī komēdijas elementu, alku dzīvot, mīlestības pret dzīvi un pārpārēm daudz arī cerības. Tā rāda virzienu, kā izkļūt no tumsas un virzīties uz gaismu. Un mēs ļoti ceram, ka skatītāji sekos mums šajā ceļojumā uz gaišākas nākotnes pusi," saka Tavadze.

Izrādē vienā no vadošajām lomām redzēsim aktieri Artūru Skrastiņu.

"Es ar Brehtu nebiju saskāries kopš studiju laikiem, un tas, kas man bija pārsteidzošākais, ka tas teksts ir kā šodien rakstīts, – tas ir neticami!  Un, ja teātris ir ar tik atvērtiem nervu galiem, kāds ir Dailes teātris, tad loģiski, ka Brehts šodien ir jāiestudē," uzskata aktieris.

Iestudējuma "Kaukāziešu krīta aplis" pirmizrāde Dailes teātrī skatāma piektdien, 24. martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti