Kultūras ziņas

"Mantojums" – atklāti par vardarbību ģimenē

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Liepājas teātrī tapis meitas un mātes stāsts "Medus garša"

Liepājas teātrī top izrāde «Medus garša»

12. maijā Liepājas teātra mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos izrāde "Medus garša", ziņoja Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga.

Izrādi veido Liepājas teātra aktieris un režisors Mārtiņš Kalita, kuram šī būs pirmā izrāde Liepājas teātrī pēc Latvijas Kultūras akadēmijas programmas "Audiovizuālā un skatuves māksla" absolvēšanas.

"Medus garša" ir britu dramaturģes Šeilas Dileinijas luga, ar kuru rakstniece debitēja literatūrā 1958. gadā. Šī debijas luga arī izrādījusies visveiksmīgākā dramaturģes biogrāfijā.

"Lugā risināts stāsts par sarežģītajām mātes (Helēna) un meitas (Džozefīne) attiecībām. Tā kā māti vairāk interesē gan alkohols, gan attiecības ar kārtējo mīļāko, Džo izmisīgi meklē pati savu dzīves ceļu, kas ne vienmēr noved pie labākajām izvēlēm. Lugas dramatismu veido gan smagie sociālie apstākļi, gan mīlestības trūkums, kuru izjūt abas sievietes, cenšoties to kompensēt, kā nu katra prot. Autore lugā nevairās runāt par sarežģītām tēmām – pusaudžu grūtniecību, atkarībām, vientulību," par izrādi vēstīja teātrī.

Kalita arī savos darbos cenšas aktualizēt sabiedrībai svarīgas un sāpīgas tēmas.

"Kodols materiālā ir ļoti vienkāršs – par cilvēkiem, kas nesaņem to, ko viņi vēlas. Lugā ir māte, kas nav ne slikta, ne laba. Viņa ir viena. Ar savu ķibeli. Tāpat kā viņas meita – viena ar šo ķibeli.

Abas ir vienas ar bērnu. Viena ir vientuļa, un otra ir vientuļa. Gan viena, gan otra ļoti grib justies labi, un abas gan jau zina, kā palīdzēt, tikai ir kaut kādi mazie parādiņi vai kaut kādas sāpītes, kuras mēs kāda iemesla pēc neatrisinām un tik turpinām kraut uz pleciem. Arī dzīvē mēs nespējam pateikt to, ko patiesībā jūtam, mūsdienu pasaulē to ir ļoti grūti izdarīt. Taču es mēģināšu meklēt šajā izrādē arī vieglumu un humoru," režisors pauda par gaidāmo iestudējumu.

Izrādē piedalīsies aktieri – Agnija Dreimane, Karīna Tatarinova, Artūrs Irbe, Edgars Pujāts, Armands Kaušelis.

Kopā ar režisoru strādā mākslinieku komanda – scenogrāfs Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Izrādi iespējams noskatīties arī 13. un 20. maijā, kā arī 11. jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti