Baltijas valstu veidots festivāls «Baltic Take Over» jūnijā «pārņems» Helsinkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 7. līdz 11. jūnijam skatuves mākslinieki no Baltijas valstīm "pārņems" Helsinku pilsētu Somijā, lai prezentētu darbus festivālā "Baltic Take Over", informēja Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) pārstāvji.

"Baltic Take Over" ir jauns Baltijas valstu skatuves mākslas festivāls, kas 2023. gada jūnijā norisināsies vairākās Helsinku mākslas telpās: Laikmetīgās mākslas muzejs "Kiasma", "Annantalo", "Viirus Theatre", "Mad House Helsinki", "Tanssin talo", "Theatre Takomo". Projekts uzsākts pēc biedrības "Latvijas Jaunā teātra institūts" iniciatīvas kopā ar Baltijas valstu partneriem "Kanuti Gildi Saal" (Igaunija) un Lietuvas Dejas informācijas centru (Lietuva).

Festivāla mērķis ir rast veidu, kā plašāku starptautisko auditoriju iepazīstināt ar Baltijas valstu skatuves mākslu, laužot pat tuvējās kaimiņvalstīs valdošo priekšstatu par Baltijas valstīm kā vienu lielumu, ļaujot skatītājiem iepazīt mūsu atšķirīgās balsis, kas nebūt nav vienkāršas un savstarpēji saskanīgas.

""Baltic Take Over" skan kā anekdote – igaunis, latvietis un lietuvietis ieiet teātrī. Vai tas ir mēģinājums noskaidrot baltiešu identitāti, vai eksportēt Baltijas skatuves mākslu? Vai tā ir ģeopolitiskā lekcija?

"Baltic Take Over"  ir festivāls, radikāls eksperiments, īsais kurss Baltijas skatuves mākslā un gala mērķis ceļojumam no Lietuvas līdz Somijai. Katras valsts partneru kuratori ir aicinājuši māksliniekus no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas "pārņemt" Somijas galvaspilsētu," skaidroja LJTI.

Latvijas kontekstu ar divām pirmizrādēm un vienu festivāla apmeklētāju favorītu no 2022. gada starptautiskā jaunā teātra festivāla "Homo Novus" pārstāvēs teātra trupa "Kvadrifrons", kā arī biedrības "Sansusī" un "Laukku", iepazīstinot Somijas publiku ar Latvijas skatuves mākslas elpu un telpu.

Biedrības "Sansusī" izrāde "Savādi cilvēki stāv ļoti savādi" ir izrāde bērniem koncertšova formā, kurā analogo sintezatoru skanējums apvienots ar operas balsi un kino projekcijām. To veido Platona Buravicka vokālais cikls baritonam un analogajiem sintezatoriem, kura pamatā ir Daniila Harmsa dzeja bērniem Kārļa Vērdiņa atdzejojumā.

Teātra trupas "Kvadrifrons" pirmizrāde "Kad guļošais mostas" ir stāsts par pieciem nemirstīgiem zombijdraugiem, kuri bezgalīgi dreifē kādā nomaļā lauku ciematiņā, miroņu pārņemtā pasaulē. "Viņus ieskauj sabiedrība, tomēr viņi vienmēr ir vieni. Viņi neaug, nepiepildās, nedilst un nemainās. Viņiem nav ne māju, ne jēgas. Acīmredzot kaut kas ir nogājis greizi. "Kad gulošais mostas" ir lirisks šausmu stāsts par nesaraujamām draudzības saitēm, vairākkārtēju Sniegbaltītes modināšanu, Bonijas Taileres smeldzīgo superhitu, saplīsušu vēja ģeneratoru, milzīgu spoguli un vēl milzīgāku caurumu," teikts izrādes aprakstā.

Biedrība "Laukku" savā pirmizrādē "Izsapņot ārthausu" sola aizvest transformējošā ceļojumā ar māksliniekiem, kas pēta būvniecības nozares darba sarežģītību. Izrāde norisināsies brīvā dabā, netālu no laikmetīgās mākslas muzeja "Kisama". Izrāde ir dialogs starp celtniekiem un māksliniekiem, divām grupām, kas paradoksālā kārtā atrodas uz "mākslas namu veidošanas sistēmas" zemākajiem pakāpieniem. Izrādes mērķis ir norādīt uz imigrācijas un sociāli ekonomiskām problēmām, kur ideāls mākslas nams ir sabiedrības atstumto un priviliģēto cilvēku tikšanās vieta un vienlaicīgi sapņu ēkas tēls.

Festivāls ir vienlīdz vērsts gan uz Helsinku daudzveidīgo auditoriju, gan pašiem māksliniekiem, kas piedalās festivālā.

"Baltic Take Over" notiek sadarbībā ar URB festivālu, laiksmetīgās mākslas muzeju "Kiasma", "Annantalo", teātri "Viirus" un "Mad House Helsinki". Festivālu daļēji finansē Baltijas Kultūras fonds, Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, Igaunijas Kultūras ministrija un Lietuvas Kultūras padome.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti