Par mantojumu, ķermeni un pieņemšanu. Trīs teātra jaunumi

Šīs nedēļas teātra izlasē – jaunas izrādes Ģertrūdes ielas teātrī un "Dirty Deal Teatro", kā arī aicinājums sākt plānot savu vasaru un ieskatīties Valmieras vasaras teātra festivāla programmā. Aktualitātes ieskicē teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Par mantojumu, ķermeni un pieņemšanu. Trīs teātra jaunumi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde "Mantojums"
Izrāde "Mantojums"

"Mantojums"

Pagājušās nedēļas beigās pirmizrādi piedzīvoja izrāde "Mantojums" teātrī "Dirty Deal Teatro".

"Mantojums" balstīts dzejnieces un dramaturģes Annas Belkovskas personīgajā stāstā par viņu un viņas tēvu, tāpēc māksliniece vēlas skatītājus uz izrādi aicināt ar šādu ziņu: "Kad pirms diviem gadiem kopā ar Jāni un Viesturu sākām darbu pie izrādes, kas vispār vēl nelīdzinājās šī brīža "Mantojumam", pirmajā mēģinājumā ierados ar stāstu, kuru līdz tam man bija ļoti grūti atklāt. Toreiz šajā stāstā vēl bija divi galvenie varoņi, tomēr tagad tas turpinās tikai ar mani, un kopā ar maniem kolēģiem man ir svarīgi izstāstīt to arī jums."

Izrāde uzdod jautājumu, ko mēs katrs esam saņēmuši mantojumā no saviem vecākiem, savām ģimenēm, pievēršoties tieši nemateriālajam mantojumam – rakstura īpašībām, atmiņām un traumām, ar kurām katrs dzīves garumā mēģinām vai nemēģinām tikt galā.

Izrādes "Piecas dziesmas – pasauli apdzīvojot" publicitātes attēls
Izrādes "Piecas dziesmas – pasauli apdzīvojot" publicitātes attēls

"Piecas dziesmas – pasauli apdzīvojot"

Otrdien Ģertrūdes ielas teātris pirmizrādīja Laimas Jaunzemas pirmo Latvijā veidoto izrādi "Piecas dziesmas – pasauli apdzīvojot".

Šī lekcijizrāde ir personisks veltījums pēcpadomju sievietes ķermenim, kas mudina pārvērtēt mūsu priekšstatus par normalitātes, empātijas un piederības nozīmi ģimenē un plašākas sabiedrības kontekstā. Izmantojot ķermeni un balsi kā galvenos izteiksmes līdzekļus, Laima Jaunzema seko dažādu paaudžu sieviešu ķermeņa pārvērtībām, lai pārdomātu sarežģītās attiecības, kurās veidojamies un pārveidojamies kopā ar pasauli mums apkārt. Atslēgas elements sievietes ķermenī, kam pastiprināti pievēršas Laima, ir mūžīgi saliektā mugura.

Asprātīgā un dažbrīd izaicinošā izrāde sākas kā brīnišķīga ķirzaksievietes lekcija, laiku pa laikam uzdodot sasāpējušus jautājumus auditorijai, taču drīz vien kļūst daudz fiziskāka un daudzslāņaināka.

Valmieras vasaras teātra festivāls
Valmieras vasaras teātra festivāls

Valmieras vasaras teātra festivāla programma

Šonedēļ izsludināta Valmieras vasaras teātra festivāla programma.

Valmieras vasaras teātra festivāls šogad būs veltīts ģimenēm, bet īpaši – bērnu un jauniešu auditorijai, un runās par tēmu pieņemšana. Lai arī festivāls notiek jau astoto gadu, šogad daudz kas gaidāms pirmoreiz – astoņas pirmizrādes, iestudējums bērniem jau no 2 gadu vecuma, kā arī sadarbība ar vairākiem Latvijas teātriem, lai izrādes turpinātos arī pēc festivāla. Valmiera katru vasaru kļūst par teātra galvaspilsētu; ja iepriekšējos gados esat palaiduši garām īstos datumus, tad šogad aicinu laicīgi ieplānot augusta pirmo nedēļas nogali (no 4. līdz 6. augustam), lai kuplā ģimenes lokā baudītu teātra brīvību!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti