Kultūras rondo

Piektais eksperimentālā kino festivāls “Process" veltīts analogā kustīgā attēla praksēm

Kultūras rondo

Grāmatplaukts galerijā "Istaba" un iecere par mākslas žurnālu. Stāsta Valters Dakša

Daugavpils teātrī sevi piesaka jaunie aktieri

«Eksperimentālais kurss» – Daugavpils teātrī sevi piesaka jaunie aktieri

Pirms diviem gadiem Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolā sadarbība ar Daugavpils teātri tika uzsākta jauna izglītības programma "Teātra māksla" ar mērķi sagatavot profesionālus aktierus, kuri pēc specialitātes iegūšanas varētu papildināt Daugavpils teātra aktieru trupu. Šovasar, pēc divu gadu apmācībām pirmajam jeb tā sauktajam "eksperimentālajam" aktieru kursam gaidāms izlaidums. Un, pat nesagaidot to, viens no studentu diplomdarbiem jau ir nonācis uz profesionāla teātra skatuves un iekļauts Daugavpils teātra repertuārā.

Pirmo reizi Daugavpils teātra skatītājiem jauno Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas aktieru kursu uz teātra skatuves bija iespēja ieraudzīt pirms gada. Tad priekškaru vēra eksperimentāls un jautrs  priekšnesums "Vispirms bija…".

Tas, ko rādām, ir jauno aktieru mācību procesa aizkulises, toreiz, pirmo mācību gadu noslēdzot, pirmo reizi visus 12 šīs studiju programmas "Teātra māksla" audzēkņus uz skatuves izveda un pieteica Daugavpils teātra direktors un kursa vadītājs Oļegs Šapošņikovs.

Nu pagājis gads, un divu gadu studiju programma "Teātra māksla" šiem pirmajiem jeb eksperimentālajiem 12 topošajiem aktieriem noslēdzas. Studijas bija piepildītas, atzīst Jevgeņijs Mihailovs: "Daudz kas ir noticis, mēs esam apguvuši aktiermākslu. Mums bija daudz priekšmetu – dziedāšana, dejas, klavierspēle, visu, ko var piedāvāt mūzikas skola, tostarp arī teātrī bija grima māksla. Mums bija arī ārzemju pasniedzējs no Globusa teātra no Apvienotās Karalistes."

Programmas "Teātra māksla" galvenais mērķis – sagatavot profesionālus aktierus, kuri pēc specialitātes iegūšanas varētu papildināt Daugavpils teātra aktieru trupu. Jauni profesionāli aktieri teātrim ir nepieciešami kā gaiss vai svaigas asinis kopējā organisma asinsritē, atzīst Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs: "Droši vien vienādi atbildētu visi Latvijas un ne tikai Latvijas teātru vadītāji, ka svaigas asinis vajadzīgas vienmēr, katru gadu.

Jo nav nekā sliktāka teātros par stagnāciju. Un veselīga konkurence vienmēr stimulē arī radošo darbu un radošo pieeju gan starp aktieriem, gan režisoriem."

Nav noslēpums, ka galvaspilsēta tradicionāli koncentrē visu nozaru speciālistus, arī teātra mākslas jomā. Tāpēc reģionos un teātros jo īpaši jauni profesionāļi ir svarīgi, jautāts tieši par izglītības programmas "Teātra māksla" izveides nepieciešamību Daugavpils Mūzikas vidusskolā, atbild Oļegs Šapošņikovs: "Priekš mūsu teātra tas ir ļoti svarīgi. Galvaspilsētā apmācītie jaunieši ne īsti grib braukt uz Latvijas nomalēm, ne piedalīties citu teātru dzīvē, izņemot galvaspilsētu teātrus. Diemžēl! Par to runāts ļoti daudz, bet nekas pēdējo 10 gadu laikā nav mainījies mūsu centralizācijas tendencēs.

Tāpēc kurss, kurš mācās tepat uz vietas, dod reālu, praktisku pienesumu teātrim, nevis kaut kāda hipotētiska grupa, kura kaut kad kur izmācīsies un varbūt pie mums atbrauks.

Šeit jau pati dzīve saliek akcentus."

Pirmā jeb "eksperimentālā" aktieru kursa studenti pārsvarā arī nāk no Daugavpils apkaimes, mācīties tuvāk mājām un vēl iesaistē ar blakus esošo profesionālo teātri ir liels ieguvums arī pašiem studējošajiem, atzīst Jevgeņijs Mihailovs: "Tas ļoti palīdz, jo mēs uzreiz strādājam un mums ir, kur praktizēties, un tā praktika mācību laikā ir ļoti svarīga. Ja mēs pēc vienkāršām studijām atnāktu uz teātri, mēs neko nesaprastu, kas vispār notiek teātrī, skatītos lielām acīm uz visiem. Nevaru iedomāties, kā tas varētu notikt."

Aktiermākslas studijas Daugavpilī ļauj satuvināties ar potenciālajiem kolēģiem, viena no programmas pasniedzējām ir arī esošā Daugavpils teātra aktrise Inese Ivulāne, kura par pirmo programmas izlaidumu saka tikai labu: "Šis kurss ir ļoti centīgs. Daļa šī kursa jau ir praktizējušies teātrī, gan vairāk dejojot. Tie, kas ir jau saskārušies ar teātri, pozitīvi saindē ar to pārējo kursa daļu. Tad tie pārējie arī ļoti atbildīgi attiecas pret mācībām.

Jaunas asinis teātrim ir ļoti svarīgas, Daugavpils teātris nav lutināts vai īpaši pārslogots ar šīm jaunajām asinīm.

Tās mūsu teātrī nav tik bieži. Tāpēc mēs ļoti priecājamies, ka mums būs jauni kolēģi. Tas nozīmē, ka teātris dzīvo, attīstās, teātrim ir nākotne."

To, ka teātrim ir nākotne, ar savu darbu jau pierāda topošie jaunie aktieri. Vienas studentu grupas diplomdarbs ir vainagojies ar iestudējumu –  komēdiju "Vecākais dēls", kura nupat piedzīvoja pirmizrādi uz profesionālās skatuves un iekļauta Daugavpils teātra repertuārā.

Kamēr pirmā aktierkursa absolventi jau sāks izdzīvot profesionālu aktieru dzīvi, Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolā tiek uzņemts atkal jauns aktieru kurss. Tas ir kārtējais izaicinājums tiem, kurus interesē teātra māksla, saka Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs: "Ceru, ka jaunajā kursā būs gan tie, kuri šo sapni lolo jau kopš bērnības, gan tie, kuri, izdzirdot šo ziņu, izlems pēkšņi. Novēlu gan veiksmi, gan izturību, lai aizietu līdz šim galapunktam."

Iesniegt savu pieteikumu un dokumentus studijām Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolā var līdz 28. jūnijam. Izglītības programmas ilgums 2 gadi, piešķiramā specialitāte – aktieris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti