Kultūras ziņas

Top Raimonda Paula koncertuzvedums "Sveiks, Marģeri!"

Kultūras ziņas

Izrāde "Ričards. Nekā personīga" vēsta par vardarbību ģimenē

"Divi mazi mežonēni" – bērnu izrāde par piedzīvojumiem dabā

Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvos «Divi mazi mežonēni» Andra Zeļonkas režiijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Leļļu teātra radošā komanda jaunā režisora Andra Zeļonkas vadībā izveidojusi izrādi, kas aicinās bērnus ļauties aizraujošiem piedzīvojumiem un dabas valdzinājumam. Tās pamatā ir Ernesta Setona-Tompsona grāmatas "Divi mazi mežonēni" skatuves versija Martas Mazures-Siliņas dramatizējumā. Izrāde paredzēta skatītājiem no 5 gadu vecuma un stāsta par trīs bērniem, kuri nolemj sekot savam sapnim un "kļūt par indiāņiem", pārvācoties uz dzīvi mežā.

Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvos «Divi mazi mežonēni» Andra Zeļonkas režiijā
00:00 / 04:34
Lejuplādēt

Amerikāņu-kanādiešu rakstnieks Ernests Setons-Tomsons grāmatu "Divi mazi mežonēni" sarakstīja 1903. gadā. Pie latviešu lasītājiem tā pirmo reizi nonāca pirms aptuveni 100 gadiem, un pēc tam to ar lielu aizrautību lasījušas daudzas paaudzes. Tā ir arī izrādes režisora Andra Zeļonkas mīļa bērnības grāmata, tālab viņš to arī pārvērtis skatuves darbā, vedot mazos skatītājus tuvāk dabas pasaulei un piedzīvojumiem mežā.

Izrādē darbojas trīs bērni Sems, Jens un Gaja, kuru "indiāņu vārdi" ir Dižais Dzenis, Mazais Bebrs un Zaļknābis.

Izrāde paredzēta bērniem no piecu gadu vecuma, un Latvijas Radio bija iespēja pavērot bērnu reakciju vēl pirms pirmizrādes, kad notika pirmais ģenerālmēģinājums ar skatītājiem.

"Man ļoti patika tas joku briedis, kā arī lapsa un kaķis, kuri skrēja viens otram pakaļ. Bija ļoti, ļoti, ļoti smieklīgi," pēc izrādes sacīja mazie skatītāji.

Bērnu piedzīvojumus izrādē izspēlē trīs aktieri – Rūdolfs Apse, Matīss Millers un Irina Krasta, viņi ir ļoti iepriecināti par mazo skatītāju dzīvo reakciju jau pirmajā tikšanās reizē.

"Vai bijām gaidījuši, ka bērni tik daudz smiesies? To bija ļoti forši just un dzirdēt. Tā kā šī bija pirmā tikšanās ar publiku, viņi ar savu dzīvo reakciju ļoti palīdzēja mums spēlēt," uzsvēra Irina Krasta.

Režisors Andris Zeļonka atzīst, ka viņu kā jaunu režisoru ļoti motivējusi aktieru lielā aizrautība ar darba procesu un arī kopīgais redzējums par šādas dabas pasaulei veltītas izrādes nozīmību: "Latvijas Leļļu teātrī ir brīnišķīgi traki aktieri, kas spēj visu. Es nezinu, vai citā teātrī būtu iespējams šādā veidā uzburt briedi un citus dzīvniekus uz skatuves.

Es ceru, ka mēs visi kopā esam parādījuši bērniem, ka var taču pret dabu labi izturēties. Pasaulē ir tik daudz kā nepatīkama, bet, dodoties dabā, var atrast arī ļoti daudz ko patīkamu un foršu."

Aktieri izrādē galvenokārt darbojas dzīvajā plānā, bet izmanto arī lelles.

Matīss Millers pastāstīja: "Man šis stāsts atgādina bērnības atmiņas, skaņas un smaržas. Bērnībā es laukos varēju vienmēr satikt arī kādus savvaļas dzīvniekus. Tāpat kā Sems izrādē, es arī dzīvē esmu redzējis dzīvu briedi, un tas bija maģisks brīdis."

"Man šajā darbā svarīgākais ir piedzīvojumu gars, kas ne visur ir atrodams, bet ko ir ļoti nepieciešams uzturēt un kultivēt. Arī tāda mītiskā domāšana, kas mūsu idealizētās pasaules indiāņiem pat ļoti piemīt," atzīmēja Rūdolfs Apse.

"Divi mazi mežonēni" Andra Zeļonkas režijā pirmizrādi Latvijas Leļļu teātrī piedzīvos 17. martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti