Rīta Panorāma

Intervija ar RAKUS valdes priekšsēdētāju Normundu Staņēviču

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Valmieras vasaras teātra festivāls izziņos programmu

Valmieras vasaras teātra festivāla programmā šogad – 8 pirmizrādes

Valmieras vasaras teātra festivāls šogad būs veltīts ģimenēm, bet īpaši - bērnu un jauniešu auditorijai, un runās par tēmu "Pieņemšana". Lai arī festivāls notiek jau astoto gadu, šogad daudz kas gaidāms pirmoreiz – astoņas pirmizrādes, iestudējums bērniem jau no 2 gadu vecuma, kā arī sadarbība ar vairākiem Latvijas teātriem, lai izrādes turpinātos arī pēc festivāla. Visas piedāvātās izrādes būs jaundarbi, ko iestudēs Liena Šmukste, Dmitrijs Petrenko, Matīss Budovskis, Edgars Kaufelds, Kristīne Brīniņa, Kersti Heinloo (Igaunija), Keity Pook (Igaunija), Endīne Bērziņa un citi teātra mākslas profesionāļi.

Paralēli izrāžu programmai visu festivāla nedēļas nogali būs atvērts arī Festivāla centrs zaļajā zonā pie Kultūras centra, kur pulcēties gan izrāžu starplaikos, gan uzzināt visu ar festivālu un tā norisi saistīto informāciju. Vizuālo koncepciju un centra vides objektus šogad veido mākslinieks Andris Eglītis kopā ar saviem bērniem. Neiztrūkstoši Valmiermuižā notiks arī Bērnu un jauniešu teātra institūta apmācības jaunajiem nozares profesionāļiem, kuru laikā viņi arī praktiski strādās pie savu izrāžu idejām.

Festivāla jaundarbi

Pirmo reizi festivālā gaidāms iestudējums pašiem mazākajiem skatītājiem, sākot no 2 gadu vecuma. Tā būs vizuāli skanīga, figurāli figūrīga izrāde bērniem ar triku elementiem "Figūras", ko iestudēs Liena Šmukste. Ar dažādiem vizuāliem teātra izteiksmes līdzekļiem aktieri kopā ar bērniem meklēs atbildes uz jautājumiem "Vai saule ir aplis?", "Vai debesis ir jūra un jūra ir debesis?" "Vai divi cilvēki var uzbūvēt pasauli pasaulē?" un citiem.

Vairākas festivāla izrādes šogad top, sadarbojoties pašmāju un starptautiskiem māksliniekiem. Viena no tādām būs Valmieras teātra jauniestudējums, radošajā procesā apvienojot Valmieras teātra aktierus un māksliniekus no Igaunijas. Izrāde būs draugu meklējums vienā daļā "Manas domas grib ar mani parunāt", ko iestudēs igauņu režisore Kersti Heinloo un kas tiks iekļauta nākamās sezonas repertuārā. Izrādē no dažādiem bērna skatu punktiem izspēlēs un meklēs atbildes uz dzīves lielajiem jautājumiem: kas ir draudzība, bēdas, prieks, vientulība, mīlestība un citiem. Ieteicamā auditorija: 5+.

Sadarbībā ar Latvijas Leļļu teātri taps izrāde Edgara Kaufelda režijā kā savdabīga mācību stunda svaigā gaisā "Skolotājas". Tā vēstīs par divām skolotājām, kuras sevi uzskata par neaizstājamām, bet savus skolēnus – par saviem bērniem. Tieši tik mīļas viņas ir. Ne tikai viņu darba stāžs ir liels, bet arī pašas ir ļoti lielas. Tik lielas, lai katrs skatītājs, arī pieaugušais, uz brīdi atkal sajustos kā skolēns. Ieteicamā auditorija: 6+.

Savukārt sadarbībā ar Liepājas teātri taps izrāde jauniešiem Dmitrija Petrenko režijā kopā ar dramaturgu un pusaudžu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu "Vairs nevienu", kas runās par traģisku notikumu – skolēna pašnāvību. Iestudējums tiks veidots kā iespēja izdarīt to, ko dzīvē nebūtu iespējams – atgriezties mirkli pirms šīs traģēdijas. Sekojot līdzi notikušajam, meklēt brīžus, kuros mēs būtu varējuši palīdzēt. Atpazīt brīdinājuma zīmes, kuras būtu vajadzējis pamanīt. Ieteicamā auditorija: 14+.

Sadarbībā ar Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivālu iestudējumu veidos horeogrāfe Kristīne Brīniņa. Tā būs skaitāma un skatāma mudžizrāde visai ģimenei "Visi skaitās", kas top, iedvesmojoties no Kristīnas Rūšiftes grāmatas ar tādu pašu nosaukumu. Izrāde aicinās atcerēties, ka viss ir iespējams. Ieteicamā auditorija: 5+

Festivāla jauniestudējumu, brīvlaika izrādi par pamatskolas dzīvi "Briesmīgi priecīgas lietas" iestudēs Matīss Budovskis. Tas būs stāsts par četriem draugiem un vienu nedraugu, aprakstītu ieģipsējumu, bīstamo saulīti, čok čok, smieklīgo dziesmu un ne pārāk interesantu datorspēli. Ieteicamā auditorija: 6+.

Vēl viens no festivāla jauniestudējumiem būs jaunās režisores Endīnes Bērziņas veidotā koncertizrāde jauniešiem "Es arī te, kas man ir jādara". Tās centrā būs pieci jaunieši, kas izveidojuši muzikālu apvienību. Klāt ir pirmais koncerts, kurš draud nenotikt – kādam sākas panikas lēkme, kāds satraukumā nevar beigt sist bungas, kādam nav naudas un ļoti gribas ēst. Izpeldēs visi vai neviens. Kā var atbalstīt citus, kad pašam visvairāk nepieciešams balsts? Izrāde mēģinās atklāt, kā dzīvot mazliet vieglāk. Ieteicamā auditorija: 13+.

Tikmēr igauņu jaunās paaudzes horeogrāfe Keity Pook veidos dejas izrādi "Pilsēta, esi mans mežs", kas risina sarunas ar pilsētvidi un tās organisko apkārtni, cenšoties radīt vizuālu mieru. Ar šo izrādi tās autori meklēs atbildes uz tādiem jautājumiem kā "vai mana pilsēta var būt mans mežs, vai arī man vajag vairāk meža savā dzīvē?". Skatītāji pieredzēs dabas ainavu jēdzienu ķermenisku iemiesošanu, kas pārtop par dziļi iesakņojušos urbānās spriedzes emocionālo stāvokļu izpausmēm. Ieteicamā auditorija: 12+.

Valmieras vasaras teātra festivālu nu jau astoto gadu rīko Valmieras teātris sadarbībā ar Valmieras novada pašvaldību un atbalstītājiem – Valsts kultūrkapitāla fondu, Valmieras skolām – Valmieras Valsts ģimnāziju, Valmieras 5. vidusskolu, Valmieras 2. vidusskolu, Valmieras Gaujas krasta vidusskolu un citiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti