Kultūras ziņas

Latgales vēstniecībai "Gors" – 10

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Mūžībā devusies aktrise Regīna Razuma

Mūžībā devusies aktrise Regīna Razuma

Mūžībā devusies aktrise, daudzu teātra un kino lomu iemiesotāja Regīna Razuma (22.09.1951–14.05.2023), vēsta Jaunais Rīgas teātris.

Aristokrātiska noslēpumainība, šarms, latviešu Grēta Garbo – ar šādiem vārdiem cildināta aktrise, kuras pirmā loma kino bija lentē "Tauriņdeja" 1971. gadā, bet pāris gadus vēlāk Regīna Razuma spoži iedzīvināja Austras Zīles lomu filmā "Ceplis".

Aktrise strādājusi Dailes teātrī, bet pēdējos 30 gadus bija Jaunā Rīgas teātra (JRT) kolektīvā. Teātris atvadu vārdos uzsver Razumas neikdienišķi spilgtos un neatkarīgos sieviešu tēlus, kam vienmēr būtiski piemītošs bija arī personības valdzinājums, ļaujot sastapties ar māksliniecisku parādību, kas ir ietilpīgāka, daudzslāņaināka un dziļāka nekā vienīgi cilvēka fiziskais skaistums.

 JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis raksta: "Visus šos gadus viņa ir kalpojusi teātrim šī vārda visburtiskākajā nozīmē, un viņas savdabīgā aktrises daba ir iedvesmojusi daudzus režisorus. Regīna Razuma jau ir iegājusi latviešu teātra vēsturē, jo tāda viņa ir tikai viena. Pirms viņas tādu nav bijis un nebūs arī."

Par savu darbu daudzu gadu garumā aktrise saņēmusi Lilitas Bērziņas balvu, "Spēlmaņu nakts" balvu un "Lielo Kristapu".

Gundars Āboliņš par Regīnu Razumu
00:00 / 00:54
Lejuplādēt

Aktrises daudzu gadu kolēģis un skatuves partneris Gundars Āboliņš savas sāpes pauda šādi: "Kā sitiens nāca šorīt tā ziņa. Atgādina to mirkli izrādē "Vēlā mīla", kur mēs ar Regīnu esam, kad es pēkšņi saņemu ziņu, ka viņas vairs nav. Diemžēl to nākas aizvien biežāk konstatēt, ka teātris un dzīve vai lomas un tava personiskā dzīve bieži dīvainā veidā krustojas un savijas. Un kā pēkšņi tas likteņa dūriens tik tuvu. Katrā ziņā tas ir ļoti sāpīgi mums. Varbūt Regīnai šobrīd jau ir viegli. Aizvakar vakarā vēl šķīrāmies – spēlējām "Vīriešus un sievietes", viņai ir pēdējā aina, vēl pie viņas aizgājām, mēs sabučojāmies, paspiedām rokas, visi paklanījāmies un gājām mājās pēc tam. Un kas to varēja zināt, ka tā bija pēdējā izrāde un pēdējā buča, ko es Regīnai uz vaiga uzspiedu."

Atvadīšanās no aktrises notiks pirmdien, 22. maijā, no pulksten 13.00 līdz pulksten 14.00 JRT Mazajā zālē Miera ielā 58a.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti