Kultūras ziņas

Liepājā noslēdzas Starptautiskais zvaigžņu festivāls

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Vārdiņš" Liepājas teātrī

Kašķi un pašapliecināšanās. Pirmizrādi piedzīvojusi izrāde «Vārdiņš» Liepājas teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Par ko var pārvērsties vienkārša draugu pasēdēšana, ja sarunas temats ir gaidāmā bērna vārds? Uz šo jautājumu atbild franču autoru Matjē Delaporta un Aleksandra de Lapateljēra luga "Vārdiņš". Režisors Dž. Dž. Džilindžers šo darbu iestudējis uz Liepājas teātra skatuves. Un kaut arī tā tiek dēvēta par komēdiju, patiesībā stāsts ir visnotaļ dramatisks.

Ierastās vidusslāņa francūžu vakariņās tiekas pieci draugi. Viņi ir pazīstami kopš bērnības un šķietami viens par otru zina visu. Atklājas patīkama ziņa – vienam no šīs kompānijas pāriem gaidāms ģimenes papildinājums. Un vecāki pat ir izdomājuši mazulim vārdu. Bet, iespējams, labāk viņi par to nebūtu sākuši runāt. Tā ir franču autoru Matjē Delaporta un Aleksandra de Lapateljēra luga "Vārdiņš", kas šobrīd iestudēta Liepājas teātrī.

Aktrise Everita Pjata-Gertnere teic: "Šajā divu stundu garajā vakarā, vakariņu laikā tiek pateikti ļoti daudz vārdi – sāpīgi un tieši. Var just, ka tas ir gadiem krājies, aizvainojumi... Un šie vārdi plūst kā upe."

Šajā vakarā saskaras pieredzes, aizspriedumi un emocijas. Īpaši starp Pjēru un Vincentu, kurus atveido Rolands Beķeris un Mārtiņš Kalita. Šie varoņi jau kopš bērnības šad tad mēdz sakašķēties.

Beķeris atklāj: "Es domāju, ka katrs cilvēks ir tendēts uz kašķi. Tā ir sava veida pašapliecināšanās, pierādīšana, prāta, intelekta pozicionēšana attiecībā pret kādu, kurš nav tik gudrs."

Sprēgājošu emociju inerce ierauj arī pārējos draugus. Un šīs situācijas pavisam negribas pielīdzināt draudzībai. Tās ir atmiņas par bērnību vai pikantas atklāsmes. Kaut kad tam visam taču vajadzēja nākt gaismā.

Režisors Dž. Dž. Džilindžers šo darbu ir iestudējis ne tikai kā viena vakara emociju gammu, bet arī kā muzikālu izrādi. Notikumu plūsmu brīžiem aptur franču šansoni galveno varoņu izpildījumā.

Skatītāji šīs franču vakariņas līdzpārdzīvoja ar smiekliem, aplausiem un stāvovācijām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti