Rokoperu «Lāčplēsis» pirmoreiz uzvedīs eposa darbības vietā Lielvārdē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šogad komponista Zigmara Liepiņa un dzejnieces Māras Zālītes leģendārās rokoperas "Lāčplēsis" pirmiestudējumam ir 35 gadi, bet Andreja Pumpura eposam, pēc kura tas tapis – 135. gadadiena. Taču kalendārs nav vienīgais iemels, kāpēc 28. jūlijā paredzētais kārtējais atjaunotais iestudējums būs īpašs – pirmoreiz rokoperu uzvedīs Andreja Pumpura dzimtajā Lielvārdē, kur risinās arī eposa notikumi.

Rokoperu «Lāčplēsis» pirmoreiz uzvedīs eposa darbības vietā Lielvārdē
00:00 / 03:51
Lejuplādēt

Libreta autore Māra Zālīte, stāstot par atjaunoto iestudējumu, ir priecīgu gaidu un enerģijas pilna: "Kā diriģents Mārtiņs Klišāns kādreiz teica, ka ik pa pieciem gadiem vajag iztīrīt skursteņus ar "Lāčplēša" uzvedumu. Šis ir jau devītais iestudējums. Šim jābūt stipri oriģinālam iestudējumam, jo to iestudē neparasta komanda ar Rēziju Kalniņu priekšgalā, viņai mēdz būt brīnišķīgas un reizēm arī trakas idejas."

Atjaunotā "Lāčplēša" režisore, sastapta pirms preses konferences kopā ar kostīmu mākslinieci Danu Dombrovsku, kustību režisori Lindu Kalniņu un producentu Aigaru Dinsbergu, paziņo: viņa režisēs arī šo radiointerviju.

"Tu man uzdod jautājumu, es atbildu vienā teikumā," piedāvā Rēzija Kalniņa, un uz jautājumu "Kas ir laiks, kas ir nodevējs un kas ir varonis?" atbild: "Laiks kā tāds neeksistē, eksistē esība. Varonis ir tas, kurš neuzdod jautājumus. Nodevējs ir tas, kurš uzdod jautājumus."

No kreisās: Linda Kalniņa, Rēzija Kalniņa, Aigars Dinsbergs, Dana Dombrovska, Kristīne Kutepova
No kreisās: Linda Kalniņa, Rēzija Kalniņa, Aigars Dinsbergs, Dana Dombrovska, Kristīne Kutepova

"Par varoņlomu veidotājiem – man tika ļauts izvēlēties Laimdotu, tā ir Ilze Ķuzule-Skrastiņa. Pārējos izvēlējās Zigmars Liepiņš un Aigars Dinsbergs. Stāstniece ir Inga Tropa – pati pirmā, kas ir aizgājusi Zemessardzē," par iestudējumā gaidāmo stāsta Rēzija Kalniņa.

Lāčplēša lomai Zigmars Liepiņš izvēlējies Ati Zviedri. Ideja "Lāčplēsi" iestudēt Lielvārdes parkā pieder Ogres pašvaldībai, stāsta Aigars Dinsbergs: "Daugavas krasts, Lielvārdes pilsdrupas, parks ar visām koka skulptūrām – nevar būt piemērotākas vietas. Kā jau tādos brīvdabas iestudējumos, man kā producentam tas ir liels izaicinājums – nodrošināt elektrību un skatuvi. Skatuviskais noformējums būs grandiozs. Tā būs skaņu, gaismu, video sintēze – viss parks dzīvos un elpos Lāčplēša elpā."

Būs tikai viena "Lāčplēša" izrāde, tā 28. jūlijā sāksies desmitos vakarā un beigsies pēc pusnakts, tāpēc šobrīd notiekot diskusijas par papildu vilciena reisu atceļā uz Rīgu. Lielvārdes parks var uzņemt 4,5–5 tūkstošus skatītāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti