Kultūras ziņas

Pasaulslavenajam Germanam Ermičam personālizstāde dzimtenē

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Top baleta jauniestudējums "Vijs. Šausmu naktis"

Par cilvēka būtības zaudēšanu. Top baleta jauniestudējums «Vijs. Šausmu naktis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Spilgta tēlainība, emocionalitāte un iespējas brīvai interpretācijai – šīs ir svarīgākās sastāvdaļas, lai taptu mūsdienu balets. Tā uzskata horeogrāfs Radu Poklitaru, kurš šobrīd Rīgā strādā pie iestudējuma "Vijs. Šausmu naktis".

20. aprīlī Latvijas Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvos baleta jauniestudējums "Vijs. Šausmu naktis". Kamēr mākslinieki vēl aizvada pirmo skatuves mēģinājumu, radošā komanda iepazīstināja ar izrādes tapšanas procesu un tās aktualitāti šodien.

"Kad sākās karš, tad es sapratu, ka ir steidzami jāpalīdz viņiem, jo Kijivā diemžēl viņu "Modern Ballet" izrādes nenotika, jauniestudējumi nenotika, un mēs sapratām, ka ir iespēja ātri šo izrādi iestudēt, nevis kaut kad pēc gadiem, bet tūlīt un nekavējoties. Un visa šī ukraiņu brigāde ir pie mums un veic šo iestudējumu," pastāstīja Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

Balets "Vijs. Šausmu naktis" pirmiestudējumu piedzīvoja Kijivā pirms četriem gadiem. Gogoļa stāstu par pamatu simfoniskai poēmai bija izvēlējies komponists Aleksandrs Rodins, taču, kad tās fragmentus izdzirdēja starptautiski atzītais horeogrāfs Radu Poklitaru, tapa ideja par baletu.

"Ja mēs runājam par šī stāsta dziļāko jēgu, man tas, pirmkārt, saistās ar cilvēka būtības zaudēšanu. Tā ir galvenā varoņa Homas lielākā traģēdija," skaidroja Radu Poklitaru. "Bet cits iemesls ir tam, kāpēc es vēlējos šo stāstu uzvest. Jau ilgus gadus dzīvoju Ukrainā, bet man tā arī nebija ukraiņu baleta. Sapratu, ka ir pienācis laiks, esmu nobriedis, un parādījās brīnišķīga mūsu tautieša Aleksandra Rodina mūzika. Puzle salikās, pats Dievs lika."

Poklitaru uzsver, ka "Vijs" simbolizē visu slikto, kas cilvēkiem piemīt. Iestudējuma centrā ir Homa Bruts – tēls, kura dvēsele tiek pazudināta. Uz mūsu Baltā nama skatuves tajā iedzīvosies Eidens Viljams Konefrijs.

"Veidojot šo lomu, pirmkārt, iet lomā bija grūti, tāpēc ka Homa ir daudz sarežģītāks cilvēks, nekā es esmu," atzina solists. "Es cenšos parādīt  varbūt sliktāko cilvēku pusi, parādīt, ko cilvēki var darīt, kad viņi grib kaut ko, bet viņiem nav tiesības uz tādām lietām. Centos atrast vissliktāko sevī un izvilkt ārā. Jo mums visiem ir tāda nelāgā puse, un es centos to atrast vairāk."

Mūsu baleta mākslinieciskais vadītājs izceļ Poklitaru individualitāti un priecājas, ka horeogrāfs pēc vairāk nekā 15 gadu pārtraukuma Latvijā viesojas atkal.

"Viņam ir tāds īpašs, ne ar ko neatkārtojams rokraksts, un nekā līdzīga pašlaik mūsu repertuārā nav, tas noteikti ļoti bagātinās," uzsvēra Aivars Leimanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti