Ko nepalaist garām? Trīs skatuves notikumi teātra cienītājiem

Teātra cienītājiem šīs nedēļas skatuves notikumu izlasē pirmizrādes – Nacionālajā teātrī tapusi izrāde "La Kritusī" Ināras Sluckas režijā un Liepājas teātrī – režisora Mārtiņa Kalitas "Medus garša" –, kā arī iespēja noskatīties jau skatītāju atzinību iemantojušo Valtera Sīļa komēdiju "Riests". Aktuālo iesaka teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Ko nepalaist garām? Trīs skatuves notikumi teātra cienītājiem
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"La Kritusī"
"La Kritusī"

"La Kritusī"

10. maijā pirmizrādi piedzīvojusi Ināras Sluckas izrāde "La Kritusī" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Dāma ar kamēlijām, Violeta Valerī vai traviata jeb kritusī. Kas patiesībā ir šī sieviete, kas slēpjas daudzo vārdu aizspogulijā? Viņas pasaule balstās pašas radītajās ilūzijās. Zinot neizbēgamo nāves tuvošanos, Violeta vēlas vēl piedzīvot patiesu beznosacījuma mīlestību. Vai tā ir abpusēji iespējama? Sapludinot Dimā un Verdi operas "Traviata" motīvus ar dramatisko teātri jaunā mūzikas teātra izrādē, tās veidotāji atraisīs melodrāmas smeldzi un spēles ar pazīstamiem kodiem, vēstot par Violetas Valerī mīlestību mūsdienu Parīzē. Dramaturgi Ināra Slucka, Evarts Melnalksnis, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, komponists Edgars Mākens. Galvenās lomas tiek dublētas – Violetas lomā redzama Dita Lūriņa vai Kitija Mināte, Alfrēdo lomā – Raimonds Celms vai Mārtiņš Brūveris, vai Daumants Kalniņš.

Tuvākās izrādes: 11., 15. un 16. maijā.

"Medus garša"
"Medus garša"

"Medus garša"

12. maijā pirmizrādi piedzīvos Mārtiņa Kalitas "Medus garša" Liepājas teātrī.

Mārtiņš Kalita ir Liepājas teātra aktieris un režisors, kuram šī būs pirmā izrāde Liepājas teātrī pēc Latvijas Kultūras akadēmijas programmas "Audiovizuālā un skatuves māksla" absolvēšanas. "Medus garša" ir britu dramaturģes Šeilas Dileinijas luga, ar kuru rakstniece debitēja literatūrā 1958. gadā. Šī debijas luga arī izrādījusies visveiksmīgākā dramaturģes biogrāfijā. Lomās Agnija Dreimane, Karīna Tatarinova, Artūrs Irbe, Edgars Pujāts, Armands Kaušelis.

Tuvākās izrādes: 12., 13. un 20. maijā.

Izrāde "Riests"
Izrāde "Riests"

"Riests"

Nākamnedēļ Nacionālajā teātrī būs iespēja redzēt Valtera Sīļa komēdiju "Riests".

Visus mūsu planētas iedzīvotājus vieno kopīga vēlme – atrast sev partneri. Dokumentālās filmas mums bieži skaidro dzīvnieku rīcības formas un īpatnības, kas mūs no tiem atšķir, bet, runājot par partnera iekarošanu, vienojošā ir krietni vairāk, nekā spējam iztēloties. Britu dabas pētnieks Deivids Atenboro ierunājis neskaitāmi daudz filmu, kur skaidrojis dzīvnieku uzvedību. Iestudējumā šarmantā zinātnieka lomā iejuties Ģirts Jakovļevs, skatītāju priekšā preparējot dažādas partneru iekarošanas stratēģijas, ko piekopj mūsdienu cilvēki. Lomās Ģirts Jakovļevs, Jana Ļisova, Romāns Bargais, Laura Siliņa un Igors Šelegovskis. Jaunās dramaturģes Lindas Rudenes luga ieguva 1. vietu Nacionālā teātra izsludinātājā lugu konkursā.

Tuvākā izrāde: 15. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti