Kultūras ziņas

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs lepojas ar plašo kolekciju

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Ķīmiskā tīrītava teātra skatlogā – Čehova teātris atklāj galeriju

Ķīmiskā tīrītava teātra skatlogā – Čehova teātris atklāj galeriju

Gaidot nākamnedēļ plānoto pirmizrādi "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos", Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī atklāta instalācija, kas plašākai sabiedrībai vēstīs par izrādes centrālo tematu – deportācijām. Izrādes vēstījums iznācis ārpus teātra zāles un iekārtojies Kaļķu un Kalēju ielas krustojuma skatlogā.

Lauras Grozas jauniestudējumā "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" atklāsies atmiņu stāsti par vienas ģimenes vairāku paaudžu piedzīvoto izsūtījumā. Lai veicinātu dialogu ar sabiedrību, teātra skatlogā izstādīta instalācija, kas rosina domāt par cilvēcības lomu. Autori – izrādes kostīmu mākslinieki, duets "Mareunrol's" – Mārīte Mastiņa-Pēterkopa  un Rolands Pēterkops.

"Lielā vīzija nāca Marei – par kaut kādā ziņā interpretētu ķīmisko tīrītavu, telpu, kurā mēs it kā atstājam savu otro ķermeni, drēbes. Atstājam tīrīt. Tajā rakursā mēs varam ļoti daudzos virzienos komunicēt un runāt, ko nozīmē vispār tīrīt, ko nozīmē attīrīt, kas ir vispār prāta tīrība vai ķermeniskā tīrība," skaidroja Rolands Pēterkops.

"Šis process ir attiecināms gan uz upuri, gan arī uz pāridarītāju, jo šīs ciešanas, kas ir piedzīvotas vai nodarītas, ir kaut kas, kas tiek uztverts kā nevēlams, kā kaut kas, par ko mēs negribam domāt, kaut kas, no kā mēs gribam norobežoties," norādīja izstādes kurators Igors Gubenko. "Šis vēstījums ir mums visiem svarīgs, mēs visi dzīvojam šajā attīrīšanās procesā, kur, kā var redzēt instalācijā, pagātne ir saaugusi ar tagadni un kur mēs īsti nevaram saprast brīžam, vai tā attīrīšanās ir uz labu vai uz sliktu."

Instalācijas galvenais elements ir cerību kleita, kuru izsūtījumā bija paņēmusi grāmatas autores mamma. Tāpat parādās vēl kāds apģērba gabals, kas saistās gan ar mūsdienām, gan pagātnē pieredzēto.

"Mums likās – šī laikmeta spēcīgākais apzīmējums apģērbā ir stepētas pufaikas. Vēsturiski mēs viņas saucam par vatņikiem, bet šīm brutālajām jakām ar polsterējumu un tas, kas ir, tas ir tāds cilvēcības simbols šodienā, ko mēs aukstajos laika apstākļos nēsājam. Viņš kaut kādā ziņā arī simbolizē tādu buferu zonu, aizsardzību, drošību, siltumu," stāstīja Rolands Pēterkops.

Apskatīt šo pagātnes sasaukšanos ar mūsdienām ikviens varēs gan ikdienā, ejot garām, gan stundu pirms izrādes, aplūkojot to tuvāk. Tāpat 22. maijā ikvienam ir iespēja klausīties diskusiju par to, kā mūsu sabiedrību padarīt vienotāku.

Pirmizrāde "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" gaidāma 19. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti