No sadzīves priekšmetiem tapušas lelles izrādei «Murjāņu Kurmītis un viņa draugi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

11. martā pirmizrāde gaidāma Liepājas leļļu teātra izrādei "Murjāņu Kurmītis un viņa draugi". Izrādi pēc Valda Rūmnieka stāstu motīviem veidojis režisors Ģirts Šolis, uzsverot, ka viņam šķiet īpaši svarīgi mazajiem skatītājiem rādīt pašmāju autoru darbus.

Stāsta varoņi tapuši no sadzīves priekšmetiem, kas atrasti vectēva šķūnītī – darbnīcā. Izrādē darbojas mazmeitiņa, vectētiņš, Kurmītis, kas radies no cepures un darba cimdiem, līdaka, kas veidota no makšķernieku tīkla un citiem atribūtiem.

Režisors Ģirts Šolis par izrādi "Murjāņu Kurmītis un viņa draugi"
00:00 / 00:56
Lejuplādēt

Režisors Ģirts Šolis atklāj, ka radošā komanda ir nedaudz iejaukusies autora veidotajā stāstā: "Aktualizējot virsuzdevumus, ko varbūt ikvienam vecākam gribētos – būt pārliecinātam, ka viņa bērni tādas elementāras funkcijas saprot un zina, kā rīkoties. Tādi mazie uzdevumi – mums ir pasaka par dūmiem, kura stāsta par dūmu detektoriem, ko darīt uguns nelaimes gadījumā, kur zvanīt un kā rīkoties, kas ir labi, kas ir slikti, kur sērkociņiem jābūt. Arī par pazudušajiem burtiņiem, kur peles ir nozagušas kaķīšiem M burtu – par alfabētu. Ļoti dažādi mazie uzdevumiņi, bez pārāk lielas morāles, akcentējot vienu konkrētu lietu – "ieborēt", lai viņi atceras, bet caur tādu spēli, arī caur dziesmām."

Aktieris Ingars Gudermanis par izrādi "Murjāņu Kurmītis un viņa draugi"
00:00 / 00:48
Lejuplādēt

Izrādē darbojusies radošā komanda – māksliniece Ivonna Kalita ar asistentu Jāni Enkuzenu. Mazmeitiņas un Kurmīša lomā iejūtas aktrise Inga Dzintare, savukārt vectētiņu un kolorīto līdaku attēlo Liepājas leļļu teātra aktieris Ingars Gudermanis. Viņš stāsta, ka izrāde būs ceļojums pagātnē arī vecākiem: "Kodoskopus skolās vairs neizmanto, rakstāmmašīnu arī. Daži redzēs pirmo reizi, bet vecākiem būs "ā, kādreiz taču rakstīja…". Telefons, kurš ir nevis spaidāms bet ar ripu zvanāms. Visi tie priekšmeti ir tādi, kuri ir no šķūnīšiem un pagrabiem, kuri stāv sakrauti kaut kur kaudzēs. Tas mums ir atdzīvojies un tapis par tādu interjeru. Man liekas, tas tieši vecākiem būs tāds "inčīgs" ceļojums pagātnē."

Liepājas leļļu teātra izrādes "Murjāņu Kurmītis un viņa draugi" mūzikas autors ir Mikus Frišfelds. No dziesmu radīšanas līdz pat neparasto leļļu radīšanai no dažādiem sadzīves priekšmetiem, ir bijis ļoti radošs process, kas vainagojies ar objektu teātra izrādi ģimenei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti