Valmieras vasaras teātra festivāla fokusā šogad – pieņemšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valmieras vasaras teātra festivāls šogad notiks no 4. līdz 6. augustam. Tajā pirmizrādes piedzīvos iestudējumi visai ģimenei, bet galvenā tēma šogad – pieņemšana, dažādo notikumu radīšanas procesā iesaistot bērnus un jauniešus, šī gada festivāla galveno auditoriju. Festivāla programma tiks izziņota maijā, informēja rīkotāji.

Ar tēmu – pieņemšana – festivāls vēlas runāt par Latvijas sabiedrības dažādību kopumā un katra cilvēka individuālo pasauli. "Īpašs uzsvars šoreiz ir uz jaunās paaudzes pasaules uzskatiem, pret kuriem bieži vien mēs, pieaugušie, izturamies neiecietīgi. Kam pieder pasaule? Vai trauksmes ir labas? Vai visi skaitās? Šie un citi jautājumi nodarbina festivāla māksliniekus, kam rūp bērnu un jauniešu redzējums uz pasauli un kas vēlas veidot kopīgu sarunu par to," norādīja šī gada programmas direktors Jānis Znotiņš.

Festivāla vizuālo koncepciju šogad veido mākslinieks Andris Eglītis kopā ar saviem bērniem Ludvigu (9 gadi), Augustu (15 gadi) un Katrīnu (17 gadi). Atšķirībā no līdzšinējiem festivāliem, vizuālais tēls šogad kļūst arī par daļu no festivāla notikumiem. Iedvesmojoties no šī gada tēmas, jauniestudējumu aprakstiem un ļaujot brīvu vaļu fantāzijai, bērni izveidojuši dažādus iztēli rosinošus objektus, kā rezultātā Andris Eglītis radījis gleznu. Savukārt, tuvojoties festivālam, mākslinieks kopā ar saviem bērniem, kā arī bērniem un jauniešiem no Valmieras novada veidos vides objektus, ļaujot festivālam un izrādēm nonākt pilsētvidē vēl pirms paša notikuma. "Man šķiet būtiski, ka bērniem tiek dota neierobežota iztēles brīvība, caur ko viņi gūst pārliecību, ka viss ir iespējams. Savukārt darba procesā viņi piedzīvo, ko šī fantāziju realizācija nozīmē praktiski – izveidot, salikt, radīt reālu objektu. Viņi mācās pieņemt lēmumus, kas liek izvērtēt un paplašināt priekšstatus par skaisto," gleznā attēloto tēlu radīšanas procesu ieskicēja Andris Eglītis.

Festivāla izrāžu tapšanā šogad iecerētas vairākas sadarbības – Valmieras teātris veidos izrādi kopā ar māksliniekiem no Igaunijas, sadarbībā ar Liepājas teātri taps izrāde Dmitrija Petrenko režijā kopā ar dramaturgu un pusaudžu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu, bet sadarbībā ar Latvijas Leļļu teātri taps izrāde Edgara Kaufelda režijā. Savukārt horeogrāfe Kristīne Brīniņa veidos iestudējumu sadarbībā ar Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivālu. Izrādes iestudēs arī Matīss Budovskis, Liena Šmukste, Endīne Bērziņa. Programma tiks izziņota maijā. Valmieras vasaras teātra festivālu Valmieras teātris kopā  ar Valmieras novada pašvaldību un atbalstītājiem rīko jau astoto gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti