«Nav nekā piedauzīga vai lēta» – Daugavpils teātris publikai piedāvā komēdiju «Pamatnoteikumi»

Svētdien, 7. maijā, Daugavpils teātrī pirmizrāde – salonkomēdija ar nosaukumu "Pamatnoteikumi". Iestudējuma pamatā ir britu scenārista un dramaturga, komēdijas žanra meistara Ērika Čapela luga. To latviešu valodā iztulkoja un uz Daugavpils teātra skatuves iestudēja režisors Gatis Šmits, kuram tas ir pirmais režijas darbs Daugavpilī. Luga ar saldsērīgu, komisku skatienu liks paskatīties uz pusmūža cilvēku dzīvi, aizdomāties par sapņiem, kaislībām, trauksmi un daudzām citām emocijām, kuras rutinētās un ilgstošās attiecībās pakāpeniski izplēn. 

«Nav nekā piedauzīga vai lēta» – Daugavpils teātris publikai piedāvā komēdiju «Pamatnoteikumi»
00:00 / 05:00
Lejuplādēt

Darbs, ko Gatis Šmits iestudē Daugavpils teātrī, ir viņa kā režisora un arī kā tulkotāja atradums

"Izrāde ir par to, ko laiks nodara ar attiecībām un ko ar to savukārt var izdarīt tie cilvēki. Tāds materiāls ļoti reti kad gadās, man pirmo reizi īstenībā ir darīšana ar tādu. Jo man ir bijusi darīšana ar tādām mūsdienu komēdijām, vairāk vai mazāk, kas ir ar britu rakstīšanas tradīcijas komerciālajiem darbiem. Tā problēma ir tā, ka vairums no tiem ir paredzami un dažreiz arī tādi vulgāri. Parasti arī rakstīšana ir tāda, ka tur ļoti bieži literatūras ir par daudz, kaut kādas atmiņas, citas lietas iejauktas tajā maisījumā.

Te ir runa par tādu tīrradni, tas ir Ērika Čapela tāds žanra paraugs, tajā nav nekā lieka nekā, nekā piedauzīga vai lēta. Tas ir super uzlādēts angļu televīzijas rakstīšanas tradīcijas darbs," stāstīja Šmits.

Džerijam un Džudītei, ko uz skatuves atveido, ja tā var teikt, divi bijušie "liepājnieki" – Daugavpils teātra aktieri Marģers Eglinskis un Jūlija Ļaha, ir apskaužama laulība. Viņš ir veiksmīgs uzņēmējs, viņa – profesionāla attiecību konsultante. Abu ilggadējās kopdzīves noslēpums slēpjas dažos pamatnoteikumos – respektēt sava partnera telpu un nesmieties par otra vājībām. Pārliecināti, ka abu saprātīgā pieeja laulībai var kalpot par paraugu citiem.

Eglinskis pauda: "Mēs kopā esam 20 gadus, un mūsu lielākā problēma ir ne tik daudz nespējā, bet, ka tas viss bija palaists tādā pašplūsmā. Un līdz ar to tādas nekomunicēšanas lietas ir mazliet sabiezējušas un sākušas traucēt kaut kādā veida dzīvot."

Savukārt Ļaha sacīja: ""Pamatnoteikumu" autore tomēr ir mana varone, viņa uzstāda tos noteikumus. Viņa domā, ka tādā veidā mēs spēsim ar savu otru pusīti ilgāk saglabāt harmoniju attiecībās. Katram ir sava dzīve, katrs nodarbojas ar savām lietam, attiecībās mums ir demokrātija, ja mēs viens otra dzīvē tā īpaši nelīdīsim, tad, ja tos noteikumus pilda, tad attiecības var ilgāk saglabāt. Tā domā mana varone, bet, pati psiholoģe būdama, viņa aizmirst par tādu lietu, ka tikai ar prātu mēs nevaram dzīvot, ka attiecībās jūtām tomēr ir ļoti liela nozīme."

Kādā vasaras naktī šī mierpilnā ģimene iejaucas cita, nejauši sastapta pāra dzīvē. Iejūtīgs psihoterapijas seanss viesistabā pārvēršas kaislību, pārpratumu un draudu pilnā trillerī. Tas liek pārskatīt attiecības.

Jaunā pāra lomās iejutušies Zanda Mankopa un viesaktieris Kaspars Zāle, kuri izjusti dzīvo līdzi iestudējuma galvenajai tēmai.

Mankopa stāstīja: "Man liekas, ka tā izrāde… es tā ilgi sēdēju un domāju, un domāju, un nonācu pie secinājuma – cik labi ir atrast sev tādu cilvēciņu, ar kuru tu patiesi būsi laimīgs, kurš būs tavs īstais cilvēciņš, ar kuru tu būsi ilgi laimīgi kopā attiecībās, laulībā, ģimenē. Ja tomēr gadās kādas grūtības, tad, man liekas, ir vērtīgi laicīgi saprast, vai ir ko glābt, vai nav! Ja nav, tad, lai cik tas arī būtu grūti, tomēr aiziet prom, bet ja ir ko glābt, tad līdz pēdējam to censties saglābt, tā, lai nerodas pamatnoteikumi."

Tikmēr Zāle sacīja: "Pārdomas ir tāds virsuzdevums teātrī, uzrunāt skatītāju, likt viņam par kaut ko padomāt, aizdomāties, identificēties ar savu dzīvi, savām kaut kādām pieredzēm. Tas jau ir ar tādu humoru un vieglumu, un gaišumu. Arī mans tēls ir tāds gaišs, kurš putrojas kādās elementārās lietās, kas no malas vai skatītajam varētu šķist absurdi. Bet viņam tā ir milzīga problēma vai bubulis, ar ko viņš netiek galā, bet pēc tam beigās pats nonāk līdz tam un kaut kā izkārpās. Tā cilvēkam jau ir, ja gribi nonākt līdz patiesībai, tev jāiziet caur tiem tādiem tuneļiem dzīvē, lai tu nonāktu līdz šīm atklāsmēm. Izrāde arī balstās uz tādiem paradoksiem, dzīves paradoksiem un situācijām."

Pirmizrāde "Pamatnoteikumiem" Daugavpils teātrī būs svētdien pulksten 17.00, nākamā izrāde – 19. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti