Starptautisks horeogrāfu konkurss Rīgā pulcē vairākus tūkstošus dejotāju

Visas dienas garumā sestdien Rīgā risināsies ikgadējais starptautiskais horeogrāfu konkurss "Best Show". Tajā uz galvenās konkursa skatuves savu meistarību demonstrēs vairāk nekā 3000 Eiropas dejotāju.

Latvijas Radio ieradās pie dejotāju grupas "DOZA dance studio", kas gatavojas konkursam "Best Show". Horeogrāfes pavadībā septiņu meiteņu komanda ir radījusi deju priekšnesumu ar nosaukumu "The fight to be number 1" jeb "Cīņa par 1. vietu", ar ko startēs konkursa augstākajā jeb PRO kategorijā "Urban" jeb pilsētvides nominācijā. 

Rīgā risinās horeogrāfu konkurss "Best Show"
00:00 / 04:17
Lejuplādēt

Viena no grupas dejotājām Diāna Rau stāsta, ka priekšnesums ir fiziski un emocionāli grūts, jo ir svarīgi iejusties lomās un ne tikai dejot, bet arī izrādīt dažādas emocijas, kas kopā veido stāstu.

"Tā doma ir par cīņu, ir tas viens cilvēks, kuram ir apkārt viskautkādi apstākļi, viskautkādas domas, citi cilvēki, un viņš cīnās ar savu iekšējo pasauli, un arī ar ārējo pasauli, un mēģina tikt cauri visiem tiem šķēršļiem," radīto deju skaidroja Rau. "Mēs ļoti ilgi strādājām pie šī šova un man tieši no tā brīža, kad mēs beidzot parādījām kaut kur [priekšnesumu], atnāca apziņa, ka šovs ir diezgan nopietns, diezgan tāds līmenī, ka gribas iet un rādīt, ko mēs esam iemācījušies, un pie kā mēs esam diezgan smagi strādājuši."

Konkursā ir piecas vecuma kategorijas, sākot no bērniem līdz pat pieaugušajiem.

Tāpat ir atsevišķa PRO kategorija, kurā nav vecuma ierobežojuma, bet ir atlase, jo tajā uzņem tikai labākos dejotājus.

"Lai sagatavotos PRO kategorijai, tur nepietiek, pieņemsim, ar treniņiem vienkārši divas reizes nedēļā pa stundiņai," sacīja deju grupas "DOZA dance studio" horeogrāfe Dzintra Dubrova.

Deju Dubrova ir mācījusies ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs, un viņai ir pasniegšanas pieredze aptuveni desmit gadu garumā. Par dalību konkursā horeogrāfe saka, ka tas ir liels izaicinājums arī viņai, taču komanda ir ilgi un smagi strādājusi pie priekšnesuma, tāpēc arī gatava sevi pierādīt.

"Tā ir ļoti, ļoti jau populāra platforma, un mēs zinām, ka ļoti daudzi skatītāji varēs redzēt mūsu šovu," uzsvēra Dubrova. "Jā, tā ir ļoti laba iespēja parādīt sevi dzīvajā, nevis tikai internetā – video, un nevis tikai, piemēram, "DOZA studio" koncertā, kur ir tikai mūsu atbalstītāji, bet arī ārpus mūsu studijas atbalstītājiem, vispār cilvēkiem, kuri interesējas par dejošanu."

Uz konkursa "Best Show" skatuves būs vairāk nekā 200 priekšnesumu. Liela daļa dalībnieku ir no Latvijas, taču ik gadu piedalās arī dejotāji no Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Somijas, un citām valstīm.

"Konkurss notiek jau no 2015. gada, tad mums bija Covid-19 pauzīte uz diviem gadiem, un tagad būs jau septītais tāds konkurss," pastāstīja konkursa "Best Show" organizatore Anastasija Jasvina. "Ar ko tas atšķiras no pārējiem deju konkursiem? Ar to, ka uz vienas skatuves var redzēt dažāda žanra dejotājus, un mēs apbalvojam nevis labāko komandu, bet labāko horeogrāfiju." 

Sandija Zelča (no kreisās), Elīna Belousa, Dzintra Dubrova, Alīna Zablocka, Diāna Rau
Sandija Zelča (no kreisās), Elīna Belousa, Dzintra Dubrova, Alīna Zablocka, Diāna Rau

Savu priekšnesumu var pieteikt jebkurš horeogrāfs, izvēloties vienu no četrām nominācijām – skatuve, pilsētvide, folklora un eksperimentālā. Kā stāsta Jasvina, horeogrāfiem ir iespēja izmantot arī dažādus tehniskos risinājumus, kā LED ekrānu, gaismas, dūmus un citus specefektus.

"Mums arī katru gadu žūrijā ir ne tikai profesionāli dejotāji un horeogrāfi, kas vērtē to no savas profesionālās puses, bet arī mediju pārstāvji – cilvēki, kas ļoti labi saprot skatuves mākslu, bet nav profesionāli dejotāji un horeogrāfi," teica Jasvina. "Vērtē imidžu, šovu, un, protams, tam visam kopumā ir jābūt ļoti tehniskam, bet galvenais ir šovs."

Katrā vecuma grupā un katrā nominācijā ir uzvarētāji, kas iegūst godalgas. Taču konkursa galvenā balva, ko saņem pieaugušo un PRO kategoriju uzvarētāji, ir apmaksāts ceļojums uz deju nometni "Hyper Week" Sicīlijā, kur ir vairāk nekā 60 deju meistarklases ar 20 topa pasniedzējiem no visas pasaules.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti