Ragana, Hamlets, Paolo un Frančeska – ko drīzumā sastapt Latvijas teātros

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ko tuvākajā laikā pieredzēt Latvijas teātros? Teātra kritiķes un "Teātra Vēstneša" galvenās redaktores Jutas Ances Ķirķis šīs nedēļas izlasē – "Ragana" Ģertrūdes ielas teātrī, "Paolo un Frančeska" Valmieras teātrī un "Hamlets" Čehova teātrī.

Ragana, Hamlets, Paolo un Frančeska – ko drīzumā sastapt Latvijas teātros
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde "Ragana"
Izrāde "Ragana"

"Ragana"

Ģertrūdes ielas teātrī skatāms režisora Andreja Jarovoja gandrīz mūzikls pēc Aspazijas lugas "Ragana".

Izrādes radošā komanda, sekojot Aspazijas valodas krāšņajam rakstam, ar balss un ritma spēlēm izgaismo "Raganas" stāstā glabāto pavedienu par sievietes pieredzi, piepildot savas ilgas un sapņus. Ragana iedegas, top spilgtāka un kļūst par ugunsgrēku, līdz oglei sadedzinot sevi un citus. Sakausējot mūsu kultūras mantojumu un šodienas realitāti, izrādes radošā komanda pulsējoša bīta pavadībā aicina gaismas un tumsas šķilto dzirksteļu mirdzumā meklēt ceļu viņpus duālistiska pasaules redzējuma un nepārtraukta progresa idejas. Spēlē Anta Aizupe, Sandija Dovgāne, Ance Muižniece un Ilva Centere.

Tuvākā izrāde: 6. aprīlī.

Izrāde "Paolo un Frančeska"
Izrāde "Paolo un Frančeska"

"Paolo un Frančeska"

6. aprīlī Valmieras Drāmas teātris svinēs svētkus, jo gaidāma pirmizrāde "Paolo un Frančeska", ko iestudējusi Indra Roga.

1275. gadā Džovanni Malatesta apprecējās ar Frančesku. Pēc vienpadsmit gadiem Džovanni atklāja melus, kurus visu šo laiku no viņa slēpa Frančeska un viņa jaunākais brālis Paolo. Tam neizbēgami sekoja noziegums. Kad Dante rakstīja "Dievišķās komēdijas" daļu "Elle", nelaimīgo mīlētāju stāsts viņu aizrāva tik ļoti, ka viņi parādījās Piektajā dziesmā starp miesas grēciniekiem Otrajā elles lokā. Abu leģendām apvītais mīlasstāsts turpina atdzīvoties poēmās, lugās un operās. Spēlē Ieva Estere Barkāne, Artis Jančevskis, Meinards Liepiņš, Klinta Reinholde, Sandis Runge, Krišjānis Strods.

Pirmizrāde 6. aprīlī, nākamās izrādes: 8. un 11. aprīlī.

Izrāde "Hamlets"
Izrāde "Hamlets"

"Hamlets"

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī 5. aprīlī pirmizrādi piedzīvoja Viestura Kairiša izrāde "Hamlets".

Režisors Viesturs Kairišs par darbu sacīja: "Luga, kuras darbības vieta ir valsts, kura savus politiskos oponentus joprojām indē kā viduslaikos un nepilnvērtības kompleksu nomākta viduvējība var kļūt par karali. Valsts, kura visas lietas dara pēdiņās un lietas nesauc īstajos vārdos. Varbūt tāda valsts nemaz neeksistē? Hamlets cenšas izdibināt patiesību zem melu, liekulības un puvuma fasādes. Bet viņš nekad nevar zināt, kur nākamreiz tiks uzklāta inde..." Skatuves teksta versijas autors Romāns Dolžanskis, scenogrāfe Ieva Jurjāne, galvenajās lomās Maksims Busels, Aleksandrs Maļikovs, Jekaterina Frolova.

Tuvākās izrādes: 6., 7., un 8. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti