Kultūras ziņas

Muzikāli poētisks stāsts par dzīvi un nāvi "Pasta nams"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Žonglējošie "Amerikāņu kalniņi" Rīgas cirkā

Rīgas cirkā ar izrādi par amerikāņu kalniņiem uzstāsies žonglieris Vess Pedens no ASV

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Atjaunotajā Rīgas cirka arēnā viesosies starptautiski pazīstamais žonglieris Vess Pedens (Wes Peden) ar amerikāņu kalniņu tēmai veltīto izrādi "Rollercoaster". Viesizrādes Rīgas cirkā notiks no 9. līdz 11. martam, informēja cirka pārstāvji.

Vess Pedens (1990) ir dzimis un audzis ASV. Piecu gadu vecumā tēvs Vesam Pedenam iemācīja žonglēšanas pamatus, un jau 11 gadu vecumā jaunais cirka mākslinieks kāpa uz skatuves, lai uzstātos plašākai publikai. Vess Pedens 10 reižu iekļauts gada populārāko pasaules žonglieru topā. Viņš uzstādījis trīs pasaules rekordus dažādās žonglēšanas disciplīnās ar vālēm un riņķiem. Šobrīd žonglieris galvenokārt uzturas Eiropā (Zviedrija, Lielbritānija), bet regulāri dodas viesizrādēs pa visu pasauli.

Žonglieris Vess Pedens
Žonglieris Vess Pedens

Izrādi "Rollercoaster" iedvesmojuši amerikāņu kalniņu karuseļi. Veidojot izrādi, Vess Pedens iedvesmojies no grāmatas "50 leģendāri amerikāņu kalniņi, kuru vairs nav" ("50 legendary Rollercoasters that no longer exists"), un šī izrāde iecerēta kā atvadīšanās ceremonija no zudībā gājušajām atrakcijām.

"Kopš bērnības esmu domājis par paralēlēm starp žonglēšanu un amerikāņu kalniņiem – abos gadījumos tiek izmantota gravitācija un inerce, lai gaisā veiktu sarežģītas trases. Žonglēšana uz skatuves ir ļoti delikāta lieta, jo vienmēr ir jāņem vērā neizdošanās risks, bet amerikāņu kalniņos var atļauties bezbailīgi izpildīt savus trakākos trikus, jo piesprādzēšanās sistēmas rūpējas par auditorijas drošību," skaidroja Vess Pedens un piebilda, ka šī atziņa viņu mudinājusi uz skatuves meklēt apstākļus, kas darbotos kā drošības jostas žonglēšanai. Viņš atzina, ka viens no viņa mākslinieciskajiem mērķiem ir atklāt, kā likt objektam lidojuma laikā mainīt trajektoriju. 

Žonglieris Vess Pedens
Žonglieris Vess Pedens

Iestudējumā ir arī tematiski atbilstošs muzikāli skaniskais pavadījums – Maika Forslinga (Mika Forsling) veidotie elektrobīti, kas tapuši, apstrādājot amerikāņu kalniņu radītās skaņas.

"Rollercoaster" ir izrāde, kas piemērota teju jebkuram vecumam, bet īpaši tiek rekomendēta, sākot no skolas vecuma. Pavasara sezonā Rīgas cirka viesizrāžu programmā paredzētas vēl vairākas izrādes dažādu vecumu un interešu auditorijām.

No 30. marta līdz 1. aprīlim Rīgā viesosies apvienība "Familiar Faces" (Beļģija) ar izrādi "Surface" –  akrobātikas izrāde uz ūdens klātas virsmas. Savukārt 20.–22. aprīlī cirka arēnā būs skatāma apvienības "CirkVOST" (Francija) izaicinošā klaunādes un akrobātikas izrāde sagatavotai publikai "A-Tripik" (14+).

Savukārt maijā Rīgas cirkā paredzēta bezmaksas izrāde "Cirks klimatam", kas tapusi šāda paša nosaukuma projekta ietvaros. EEZ grantu finansētā projekta "Circus for Climate" ietvaros Latvijas cirka mākslinieki sadarbībā ar Norvēģijas cirka mākslinieku apvienību "Acting for Climate" un dažādu Latvijas reģionu jauniešiem strādā pie cirka izrādes, kas aktualizē klimata un vides jautājumus. 

Augustā paredzēts nu jau pēc kārtas 11. starptautiskais laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls "Re Rīga!", kas jau otro gadu pēc kārtas tiek organizēts Rīgas cirka paspārnē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti