Nebijis «Lilioms», atklātība un nerealizētie sapņi – teātra izrādes, ko piedzīvot

Pārsteidzošs un negaidīts "Lilioms", simtā un pēdējā satikšanās ar izrādi "Āda" un sevis atklājumi Ģirta Krūmiņa monoizrādē – tie ir tikai daži no skatuves notikumiem, ko izceļ teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Nebijis «Lilioms», atklātība un nerealizētie sapņi – teātra izrādes, ko piedzīvot
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Dailes teātra izrāde "Lilioms"
Dailes teātra izrāde "Lilioms"

"Lilioms"

Trešdien, 24. maijā, pirmizrādi piedzīvoja Ildiko Gāšpāras "Lilioms" Dailes teātrī.

Dailes "Lilioma" režisore Ildiko Gāšpāra un izrādes radošā komanda, kas nāk no stāsta dzimtenes Ungārijas, radījusi mūsdienīgu iestudējuma versiju ar vērienīgiem vizuālajiem un skaņas risinājumiem, tehnoloģiju un mākslas sintēzē apvienojot jaudīgu un krāšņu gaismas, video un skaņas mākslu. Tas ir pārsteidzošs un negaidīts "Lilioms", kāds uz Latvijas skatuvēm vēl nav pieredzēts.

Brīnišķīga Oskara Pauliņa gaismu partitūra, kas izvirzās starp mākslinieciskās izteiksmes līdzekļu līderiem. Un tikpat brīnišķīga arī komponistes Floras Lili Matisas mūzika. Galvenajās lomās Lauris Dzelzītis un Dārta Daneviča, tomēr jāuzsver, ka īpaši asprātīga un būtiska loma te ir arī Olgai Dreģei.

Tuvākās izrādes: 19. un 20. septembrī.

"Teātra festivāls #2"

Ceturtdien, 1. jūnijā, sākas "Teātra festivāls #2", kas vēstīs par satikšanos un stāstiem, kuri aktuāli mūsdienās. Festivāla programmā iekļautas astoņas izrādes, kas balstītas oriģināldramaturģijā un runā par sociāli politiskiem un dziļi personiskiem jautājumiem, kuri skar ikvienu no mums. Pēc izrādēm skatītāji ir aicināti piedalīties sarunā, lai dalītos iespaidos par redzēto.

"Āda"

Sestdien, 3. jūnijā, festivālā būs redzama 100. un pēdējā Andreja Jarovoja izrāde "Āda".

Atzīmējot izrādes "Āda" 100. satikšanos ar skatītājiem, ar dzīvās mūzikas atskaņojumu uz skatuves aktieriem pievienosies arī mūzikas autors Jānis Burmeisters. Koncertversijā Ingas Gailes lugas poētiskie teksti Antas Aizupes un Ivara Krasta balsīs saplūst ar elektroniskās mūzikas dzīvo izpildījumu svaigā un spēcīgā skaņu ainavā, kas klausītāju aizved mīlestības meklējumos mūsdienu Rīgā.

Izrāde «Vientuļās planētas sala»
Izrāde «Vientuļās planētas sala»

"Vientuļās planētas sala"

Svētdien, 4. jūnijā, savukārt festivālā būs redzama Ģirta Krūmiņa monoizrāde "Vientuļās planētas sala".

Aktieris bija nolēmis pamest skatuvi. Beigt savu karjeru un doties ilgā ceļojumā uz vietām, kurās viņš nekad iepriekš nebija bijis. Katram no mums pienāk brīdis, kurā sevi meklējam un atrodam no jauna, pa ceļam nokļūstot visneparedzamākajās situācijās.
"Vientuļās planētas sala" ir aktiera Ģirta Krūmiņa personīgs stāsts par savu šķiršanās pieredzi, šķietami nebeidzamās karantīnas pārdzīvošanu un apjausmu par milzīgo pasauli, no kuras pa mazo logu redzams vien neliels fragments. Izrādē, kas veidota kā monoizrāde ar "stand-up" elementiem, aktieris realizē savus sapņus un nospēlē kaut ko no agrāk tā arī nenospēlētā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti