Rīta Panorāma

Vēl vairākās Eiropas valstīs atklāj Covid-19 omikrona paveidu

Rīta Panorāma

Situācija uz autoceļiem šorīt

Tautas lietišķās mākslas studijas prot strādāt attālināti

Video meistarklases un adīšana «Zoom» – tautas lietišķās mākslas studijas strādā attālināti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Covid-19 pandēmija bijusi izaicinājums tautas lietišķās mākslas studijām. Rīgas kultūras centra "Iļģuciems" Amatu namā tautas lietišķās mākslas studijas atradušas savus risinājums, kā turpināt apmācīt interesentus pīšanā, adīšanā, aušanā un citos tautas amatos attālinātā veidā. Izveidotas gan video meistarklases, gan, piemēram, adīšana notiek "Zoom" tiešraidē.

Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas kultūras centra "Iļģuciems" Amatu namā darbojas vairākas tautas lietišķās mākslas studijas, kurās ikviens interesents bez maksas var apgūt visdažādākās prasmes.

''Iļģuciema'' projektu vadītāja Kornēlija Vītola stāsta: "Šeit mums ir gan audēji, gan keramikas studija, pinēji, klūdziņu pinēji, meldru pinēji, adītāji, tamborētāji, arī metāla kalēji. Pandēmijas laikā, kad cilvēki reizēm nevar nākt uz studijām klātienē strādāt, mēs esam izveidojuši video meistarklases, kuras publicējam savā "Facebook" kontā."

Ņemot vērā, ka pēdējo divu gadu laikā pandēmijas ietekmē brīžiem ir, bet citos mirkļos atkal nav atļauts tikties klātienē, meistarklases video formātā ļauj interesentiem turpināt apgūt iesāktās amatu prasmes.
"Skaistākie cimdi pasaulē. Tādi cimdi kā latviešiem nav nekur. Kas tad cits, ja ne mēs tos  adīsim," stāsta tautas lietišķās mākslas studijas "Irbi" vadītāja Baiba Pilāne, kurai kopā ar citām adītājām pandēmija likusi apgūt veidus, kā sazināties attālināti video tiešraidēs.

"Adītājām ir milzīga priekšrocība. Mums nevajag nekādu aprīkojumu. Sēžam mājās katra pie savas kameras. Dators priekšā, sēž katrs savā dīvānā un ada savus cimdiņus. Apmaināmies ar rakstiem. Ļoti godīgi "zūmojāmies" reizi nedēļā pilnīgi droši," turpina Baiba Pilāne, uzsverot arī:

"Mums nav problēmu ar tehnoloģiju apgūšanu. Mēs esam tajā visā iekšā. Nav problēmu."

Kamēr video meistarklases meldru pinējiem, cimdu adītājām un tamborētājām nav problēma, tikmēr citādāk ir ar gleznošanu. "Zūmā" to iemācīties būs grūti.

"Atkrīt viens otrs. Ir jau man tādi, kas negrib vakcinēties. Ko tu ar viņiem darīsi… Pamatā jau ir nopietni cilvēki. Sazvanos pa telefonu. Pa vienam kādreiz ļauj atnāk. Atnes darbu, es uzdodu mājasdarbus. Ir man cilvēki, kas iet ārā labprāt gleznot," stāsta gleznotājs Juris Ģērmanis.

Risinājumu, kā strādāt attālināti, radusi arī tautas lietišķās mākslas studija "Ceplis". Tās vadītāja Vija Vose stāsta: "Tad, kad vispār nedrīkst nākt darbnīcās, tad mēs mālus sagādājam mājās. Cilvēkiem, kuriem ir vieta, kur strādāt mājās un kur viņus izžāvēt, tad viņi izžāvēja. Es tiku iekšā darbnīcā, bet netika pārējie. Viņi atveda līdz durvīm, un es pirmo reizi nodedzināju. Var redzēt, ka ir diezgan daudz tādu rozā darbu. Tie ir vienreiz dedzināti, bet viņi vēl nav glazēti."

Daļai amatu apguvēju pandēmijas laikā piedāvātās attālinātās meistarklases likušas strādāt pat ražīgāk, jo ir vairāk brīvā laika. Video meistarklases arī ļauj piesaistīt jaunus mācīties gribētājus no dažādām Latvijas vietām, jo nodarbības vairs nav ierobežotas telpā un laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti