Dienas ziņas

Liepājas pūcēnam nestas kaķiem atņemtas peles

Dienas ziņas

Aizvadīts pirmais Latvijas Skolu šaha olimpiādes posms

Akcija "Satiec savu meistaru" – arī Ventspilī

Ventspilī akcija «Satiec savu meistaru» kļūst aizvien populārāka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ikgadējā akcijā “Satiec savu meistaru” jebkurš var vairāk uzzināt par dažādiem amatiem un nereti pat piepildīt kādu senu sapni – sākt mācīties rokdarbus, aušanu vai kādas citas prasmes. Ventspilī akcija ar katru gadu kļūst aizvien populārāka.

Jonika Tērvide kopš bērnības nodarbojas ar rokdarbiem dažādās tehnikās – pati modelē un šuj tērpus, gatavo aksesuārus, ar kuriem tos papildināt, ada, tamborē, apglezno. Meistare netur sveci zem pūra un labprāt dalās zināšanās.

Piemēram, tamborētās mežģīnes, kuru darināšana interesē arī citas sievietes, sastopamas jau latviešu tautas tērpos, agrāk arī mājokļu iekārtojumā, ļoti populāras ir bijušas pagājušā gadsimta otrajā pusē un aktuālas arī mūsdienās. “Tā ir tehnika, ar kuru arī var ļoti radoši izpausties. Un šobrīd aktuālākais ir tieši tērpa papildinājumi, elementi. Un, ja mēs paskatāmies, šobrīd arī ļoti aktuālas ir tamborētas apkakles,” saka Jonika.

Varbūt tieši tas piesaista sievietes, kuras laikā, kad lielākā daļa cilvēku valkā masu produkciju, vēlas atšķirties, saglabāt individualitāti. Iespēja satikt savu meistaru kļūst arvien populārāka.

“Jāsaka – ar katru gadu ir arvien vairāk interesentu, kas atnāk tieši šajās dienās un pēc tam jau tā interese nostabilizējusies, un viņi jau nāk un piesakās tieši uz studijām. Un nāk sev aust, ko nu katrs izvēlas, bet nu droši vien pārsvarā katrs sev vēlas noaust tautastērpu,” stāsta Ventspils Amatu mājas vadītāja Ingūna Heinrihsone.

“Es šodien šeit tāpēc, ka ir šis pasākums, kas ir katru gadu. Pagājušogad es palaidu garām, šogad es katrā ziņā meklēju un gaidīju, kad būs; tāpēc ka tā ir lieliska iespēja satikties ar meistariem un iemācīties kaut ko jaunu,” saka Tabita Saulīte, rokdarbniece no Tārgales pagasta.

Interese ir arī par jostu aušanu, kuru demonstrē Vija Done. Ilggadīgā audēja stāsta, ka mūsdienās cilvēki ļoti labi zina, tieši kāda novada jostu vēlas, interesējas par rakstu nozīmi, ir kļuvuši daudz gudrāki nekā agrāk. Aušana tāpat kā citi rokdarbi ir sava veida krāsu terapija, iespēja atslēgties no ikdienas rūpēm.

“Nu ziniet, tā teic, ka aušana ir tā kā meditācija. Tu apsēdies kādreiz ar galvassāpēm un iesēdies stellītēs – pāriet visas galvassāpes un viss. Es atslēdzos no pilnīgi visa. Kā jau meditējot mēs to darām,” stāsta audēja.

Akciju „Satiec savu meistaru” cilvēki novērtē. Ventspilī tā plānota trīs dienas, un Amatu mājā varēs ielūkoties izšūšanas, adīšanas un citu rokdarbu noslēpumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti