Rīta Panorāma

Pasaules malā - gleznotājs Henrijs Klēbahs sadarbībā ar Artūru Arni un Lieni Mackus

Rīta Panorāma

Grozījumi sociālās jomas likumos. Intervija ar Andreju Klementjevu

Satiec latvisko Valentīnu! Intervija ar Vecumnieku novada folkloras kopas dalībniekiem

Vecumniekos ikviens kungs varēs pārtapt latviskajā Valentīnā - budēlī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Laikā, kad visā pasaulē svin svētā Valentīna dienu, Vecumnieku novadā nedēļas nogalē, 16. februārī, varēs satikt latvisko Valentīnu – vai pārtapt par tādu, lai nosvinētu Meteņus kopā ar tuvajiem. Un tas nav sirsniņām rotāts puisēns ar loku un bultām, ko tik ierasts asociēt ar Rietumu pasaules Valentīnu.

Vecumnieku folkloras kopas “Tīrums” dibinātāji un aktīvākie spēlētāji sarunā ar LTV raidījumu “Rīta Panorāma” pastāstīja, ka latviskajās tradīcijās ir savs Valentīns

Prieks, ka esam atraduši, ka arī latviskajās tradīcijās ir savs Valentīns – budēlis, kurš visus budina un mudina. Budēlim ir arī savs auglības simbols – Zemgalē tas esot burkāns ar diviem āboliem.

“Viņš iet un lūko jaunas meitas, per ar žagaru, lai viņas tiktu pie vīra nākamajā rudenī. Budēlis arī pārbauda saimnieces – vai bijušas gana čaklas, vai bērni prot lasīt,” latviskā Valentīna funkcijas raksturoja “Tīruma” pārstāve Irita Vimba.

Viņa arī uzsvēra, ka latviskā tradīcija Valentīna dienā esot nevis kaut ko dāvināt, bet gan pavadīt laiku ar tuviniekiem, uz kalna kopīgi atzīmējot Meteņus.

“Enerģija kūsā!” saka Irita Vimba.

“Esam aizmirsuši viens otram veltīt laiku drusku ilgāk,” uzskata Vimba.

Sestdien Vecumnieku jaunā ezera krastā pārtapt par budēli varēs ikviens vīrietis – uztapināt budēļa cepuri, apmest kažoku uz otru pusi un kopā ar tuviniekiem nosvinēt Meteņus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti