Valmieras novadā sesto reizi notiks Pasaules koklētāju nometne

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šovasar jau sesto reizi Valmieras novadā tiks organizēta Pasaules koklētāju nometne sadarbībā ar virtuozo latviešu etnogrāfiskās kokles spēlētāju Laimu Jansoni. Piedāvājot bagātīgu vienas dienas programmu ar sadziedāšanos un dančiem noslēgumā, koklētāji šogad tiksies Kocēnos.

Valmieras novadā sesto reizi notiks Pasaules koklētāju nometne
00:00 / 04:18
Lejuplādēt

Pasaules koklētāju nometne Valmieras puses koklētājiem ir kļuvusi jau par ikgadēju tradīciju. Dalībnieki nometnes laikā aug meistarībā, spēlē un izbauda kopābūšanu kokļu skaņās un dabā.

"Mums šogad ir ļoti brīnišķīga programma," atklāj Valmieras novada Kultūras pārvaldes galvenā kultūras projektu vadītāja Nora Urbāne. "Šī gada pasniedzēja, kuru ļoti gribas uzsvērt, ir Arja Kastinena no Somijas – kokļu spēles meistare un kanteles spēlētāja. Tā būs unikāla pieredze tikties ar Arju un pasmelties zināšanas no viņas. Tāpat arī mums šogad piedalās mūzikas terapeite Vinnija Folkmane, etnomuzikologi Valdis Muktupāvels un Ilmārs Pumpurs,  un vēl noteikti būtisks tāds pārsteigums nometnes dalībniekiem – būs iespēja iepazīties ar dižkokli."

Kultūras projektu vadītāja gan plašāku informāciju par to, ko tad īsti nozīmē dižkokle, neatklāj. Vien to, ka tā uz Kocēniem ceļos no Etnogrāfiskā muzeja. Bet vai nometnē var piedalīties arī bez kokles spēles priekšzināšanām? Uz šo jautājumu atbild mūziķe un nometnes idejas autore Laima Jansone: "Mums ir vienas dienas pilnā programma, kas ietver gan lekcijas, gan praktiskās nodarbības, kur var sekot līdzi arī tie, kas nekad nav spēlējuši, bet mazliet vieglāk būs tiem, kuri varbūt kādus pamatiņus jau zinās, jo tā būs tāda intensīvāka diena, bet dienas noslēgumā būs arī koncerts, uz kuru ir aicināti pilnīgi visi – arī tie, kuri nemaz negrib spēlēt, bet tikai klausīties."

Noslēguma koncertā būs baudāmi gan pasniedzēju, gan arī Latvijā pazīstamu koklētāju priekšnesumi, apspriestas jaunākās aktualitātes, kas saistītas ar seno instrumentu, kā arī ikviens varēs piedalīties dančos un sadziedāties ar Antu Eņģeli. Turpina Laima Jansone: "Tas pats, pats būtiskākais uzdevums šim visam ir – radīt tādu platformu, satikties visiem tiem, kurus interesē šī instrumenta spēle neatkarīgi no tā, vai viņi ir amatieri vai profesionāļi, vai kāds ir viņu vecums, vai kādas citas viņu piederības. Tātad tas ir par satikšanos koklētājiem."

Pandēmijas laikā Pasaules koklētāju nometne pārvērtusies par vienas dienas pasākumu. Kā stāsta organizatori – nākamgad iecerēts atgriezties pie ierastā, muzicējot vismaz trīs dienas. Nora Urbāne uzsver: "Katrā ziņā kvalitāte nav mainījusies, vēl aizvien sabrauc koklētāji ne tikai no Latvijas, bet arī no ārzemēm. Piemēram, šogad nometnē mums ir arī no Vācijas dalībnieki un ir tādi, teiksim, ilggadējie – latvieši, kas no ASV brauc uz šo nometni, brauc tikai uz nometni. Man liekas, tas tāds labs rādītājs tam, ka tā nometne tiešām ir svarīga un vajadzīga."

Kā stāsta kokles spēles lietpratēja Laima Jansone – kokle ir pazīstama ne vien Latvijā, bet visā pasaulē. Piemēram, tālākie nometnes dalībnieki esot braukuši pat no Austrālijas: "Mēs jau esam pieredzējuši to, ka kādu pēdējo 15–20 gadu laikā gandrīz no tā, ka šo instrumentu spēlē vien daži cilvēki, ka tās ir aizgājis lielās, plašās ārēs, un es ceru, ka tas tikai turpināsies."

Pasaules koklētāju nometne iesakņojusies bijušajā Kocēnu novadā – dalībnieki muzicējuši Dikļos, Zilākalna virsotnē, Kocēnos. Kultūras projektu vadītāja Nora Urbāne stāsta – tagad pēc reformas ir iespēja izplesties pa visu Valmieras novadu: "Galvenais, ka šī nometne paliek Valmieras novadā. Viņa var mainīt katru gadu norises vietu, bet skaidrs, ka tā noteikti ir kāda  vieta šajā jaunajā Valmieras novadā."

31. jūlijā Kocēnos kopā kokles spēlē vienosies aptuveni 50 dalībnieki, kuru vidū būšot gan tādi, kuriem nometne ir jau kā ikgadēja tradīcija, gan tādi, kuri to pieredzēs pirmo reizi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti