Kultūras ziņas

Izdota kino zinātnieka Viktora Freiberga grāmata

Kultūras ziņas

Mūžībā devies "Opus Pro" mūziķis Alex

Skanošo puzuru dārzs Turaidas muzejrezervātā

Turaidā izveidota pastaigu taka ar interaktīviem, skanošiem puzuriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Turaidas muzejrezervātā izveidota pastaigu taka "Skanošo puzuru dārzs Saules gada ritmos" ar oriģināliem, kustīgiem un skanošiem milzu puzuriem. Tos iespējams ne tikai aplūkot, bet arī sadzirdēt, ieskandināt un izdejot pašiem.

Turaidas muzejrezervāta muzeja pedagoģe Margita Poriete skaidro: "Puzuris jau tradicionāli ir svētku sakrālais centrs, un, vērojot šo puzuri, var sajust gan pagātni, gan nākotni, gan domāt par visu plašo pasauli. Tātad puzuris ir tāds pasaules kartības modelis."

Milzu puzuri sevī apvieno tradicionālo un laikmetīgo pieskārienu, tie iekārti galvenās alejas ceļā uz Turaidas pili. Unikālie objekti ir īsts latviešu dizaineru, būvinženieru, programmētāju, kustību un skaņu speciālistu un komponistu kopdarbs pēc muzeja pedagoģes Margitas Porietes idejas. Pirmais interaktīvais puzuris "Izdejo tautasdziesmu motīvu!" ir aprīkots ar mašīnredzes tehnoloģijām cilvēka kustību atpazīšanai, lai radītu muzikālas frāzes.

"Nonākot pie šī puzura, vajadzētu apskatīties norādē, kādas tad kustības vajadzētu izpildīt, un, izpildot šādā veidā kustības, var atskaņot tautasdziesma motīvu. Ja mēs paceļam rokas uz augšu, ir viena skaņa, noliecoties lejā, cita skaņa; ja mēs rādām, cik plaša ir mūsu pasaule, ir cita skaņa; ja mēs domājam paši par sevi, ir cita skaņa. Un šādā veidā, dažādi veidojot kustības, mēs arī varam veidot savu mūziku ar tautasdziesmas motīvu," atklāj Poriete.

Pagriezienā uz Dainu kalnu iekārts puzuris mieram un meditācijai ar zvārgulīšu skaņām, savukārt alejas galā uz Turaidas pili – puzuris ar iespēju spēlēties un veidot skaņu rakstus pašam.

Instalācijas autors Edijs Everss stāsta par puzuri, kurā iestrādāts kovid-drošs mūzikas instruments ar diviem režīmiem: "Pirmajā režīmā ir četras notis: re, mi, fa, sol. Ar tām ir iespējams nospēlēt tādu vienkāršu, populāru latviešu Ziemassvētku melodiju, un otrs režīms ir tāds jau ātrdarbīgāks, ar vairāk notīm, kurā ir trīspadsmit notis un var spēlēt dažādas zvanus imitējošas melodijas vai noskaņas."

Baznīckalna pakājē iekārts interaktīvais puzuris "Ieklausies mūzikā!". "Šim puzurim muzikālo noformējumu ir  veidojis komponists Kaspars Tobis, un puzuris labi izskatīsies gan dienas gaišajā laikā, veidojot saspēli ar koku zaru žuburiem, gan arī vakara krēslā, kad puzuris ir izgaismots un atskan mūzika," norāda Poriete.

Skanošos puzurus Turaidas muzejrezervātā aplūkot, ieskandināt, sadzirdēt un izdejot iespējams katru dienu. Brīvdabas izstādi papildina arī pašu muzeja darbinieku veidoti nelielāki puzuri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti