Trešajā Latgales stāstnieku festivālā godinās biteniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Divas dienas, 20. un 21. jūlijā, Dagdā un tās apkārtnē – Andrupenē, Zundos, Jaundomes muižā – norisināsies trešais Latgales stāstnieku festivāls. Latgales stāstnieku festivāls šogad piedāvās iespēju iepazīt vienu no senākajiem amatiem – bitenieka amatu.

Gaidāmajā festivālā būs sastopami stāstnieki no dažādiem Latvijas novadiem un Spānijas, būs iespēja dzirdēt atšķirīgus dialektus, skanīgas dziesmas, jautrus un saldus stāstus no stāstniekiem, biteniekiem, vietējām un viesu folkloras kopām.

Latvijas stāstnieku asociācijas pārstāve Evija Maļkeviča skaidro:  “Mums ir gan stāstnieki, kas stāsta par bitēm, gan paši bitenieki, kas stāsta. Būs iespēja dzirdēt pašus biteniekus Jaundomes muižā”. Stāstnieku festivāls arī papildina un atklāj Jaundomes muižas svētkus. Tur mēs sanāksim kopā gan uz dažādām darbnīcām, gan klausīsimies biteniekus. 

Un septiņos vakarā būs lielais noslēguma pasākums, kur būs gan folkloras kopas, gan stāstnieki, gan muzikāli sveicieni. Notikumiem piepildīta diena.

Ja kāds plāno doties uz Jaundomes muižu, droši var palikt visu dienu tur, jo būs arī Jaundomes zivju zupa – cilvēki būs pabaroti un izklaidēti dažādākos veidos.”

Trešais Latgales stāstnieku festivāls
00:00 / 00:51
Lejuplādēt

20. jūlijā plkst. 14 muzejā “Andrupenes lauku sēta” festivāls tiks atklāts ar diviem priekšlasījumiem – par tradicionālo prasmju fotonegatīviem, kas 20.gs. sākumā uzņemti Dagdas apkārtnē un “Senī omoti Dagdā. Bitinīka stuosts”. Savukārt plkst. 16.30 visi aicināti uz Kroma kolnu, kur stāstīs par bitenieku amatu senatnē, un pie ugunskura tiks ritināti Latvijas novadu stāsti. Pirmā festivāla diena noslēgsies ar pasākumu “Vokorā, kod bitis guļ...” – vakarēšanu, anekdošu un jautro stāstu vakaru muzejā “Andrupenes lauku sēta”.

21. jūlija rītā bērni ar vecākiem aicināti apmeklēt Dagdas novada Tautas bibliotēku, kur stāsti tiks stāstīti bērniem. Otrās dienas pārējās aktivitātes norisināsies Jaundomes muižā, ieskandinot Jaundomes muižas svētkus. Plkst. 16 interesenti aicināti uz stāstu pēcpusdienu ar novada biteniekiem “Man bej vīna taida bite, kai pārnuo gūtiņeņa” un plkst. 19 festivāla noslēguma un Jaundomes muižas svētku lielo sarīkojumu „Biteit’ motūs!”, kurā piedalīsies gan pašmāju, gan viesu kolektīvi un stāstnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti