Kultūras rondo

Kultūras Rondo: Eduardu Pāvulu atminoties. Grāmata "Piecdesmit gadi Rīgas modē"

Kultūras rondo

"Bauhaus" simtgadē: kas ikvienam būtu jāzina par šo virzienu

Tilžā top laikmetīgs teātra iestudējums “Breinuma līpa”

Tilžā top laikmetīgs teātra iestudējums «Breinuma līpa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pēc divām nedēļām, 27. jūlijā, Tilžā pirmizrādi piedzīvos laikmetīgs teātra iestudējums “Breinuma līpa”. Tā tapšanā iesaistīta vērienīga komanda, kurā apvienojušies gan profesionāļi, gan amatieri. Iestudējums ir stāsts par Tilžu, tās iedzīvotājiem un ciema turpmāko likteni.

“Nav pesimistiski, nav optimistiski – ir reāli,” tā izrādes noskaņu raksturo vietējā teātra režisore Inese Daukste. Iestudējuma “Breinuma līpa” forma ir citādāka, nekā ierasts, tas ir izaicinājums gan radošajā procesā iesaistītajiem, gan arī skatītājiem, kuriem būs jāspēj līdzdarboties.

“Latgalē mēs spēlējam teātri ļoti klasiski, paņemam kādu darbu un  uzvedam uz skatuves, bet šeit ir atrasts materiāls, kas ir ļoti tuvināts vietai un cilvēkiem, kas šeit dzīvo, proti, tas ir Latgales ciems – Tilža.

Pirmsākumi meklējami jau pagājušā gada oktobrī, kad mēs uzsākām Tilžas pagasta iedzīvotāju intervēšanu, tika intervēti 15 dažādi cilvēki, kuri dalījās atmiņās par Tilžu, ko viņi zināja, kā Tilža radusies, kā ir bijis dzīvot Tilžā dažādos laikos, dažādos vēstures posmos. Un arī šis Tilžai ir izšķirošais posms, kad mēs nezinām, kas ar mūsu ciemu notiks nākotnē,” stāsta režisore Inese Daukste.

Iestudējums ir vietējās teātra režisores Inese Daukstes kopdarbs ar režisoru Janu Vilemu van den Bosu, komponistu Jēkabu Nīmani, horeogrāfi Alisi Putniņu, dramaturgu Edgaru Niklasonu.

Iestudējumā piedalās Tilžas amatierteātri, deju kolektīvs, koris, etnogrāfiskais ansamblis, palīgā aicinot arī kolektīvus no Vectilžas un Balviem. Iestudējumā tiks atspoguļotas sāpīgas problēmas, kas satrauc cilvēkus, darbība notiek trīs dažādās vietās – Tilžas slēgtajā internātskolā, Tilžas Kultūras namā un Tilžas ciema centrā, nojumē, kas izveidota tirgotājiem, kuru vietējie jaunieši dēvē par savu ofisu.

Iestudējumā jauniešiem notiek atvadu ballīte, kurā runā par Tilžu, ka šeit nav, ko darīt, un šeit nebūs, ko darīt. Pārvietošanās no vienas iestudējuma epizodes uz otru skatītājiem notiks ar autobusu.

Par skaņas koncepciju iestudējumā atbildīgs komponists Jēkabs Nīmanis, kurš atzīst, ka šajā iestudējumā ir jāspēj atrast vidusceļš starp vēlmēm un reālām iespējām, ko var paveikt iestudējuma dalībnieki. Savukārt horeogrāfe Alise Putniņa strādā ar vietējo bērnu deju kolektīvu.

“Viņi ir vairāk saistīti ar tautas dejām, bet mēs vairāk strādājam caur laikmetīgo pieeju, tur dejas nav tik daudz, bet vairāk caur tādām kustību etīdēm un konkrētiem kustību zīmējumiem,” stāsta Alise Putniņa.

Iestudējuma sākums meklējams projekta “Latvijas stāsti. Šekspīrs satiek Blaumani” laikā, kad aizvadītājā gadā režisore Inese Daukste apguva prasmes laikmetīgu kopienas teātru iestudējumu veidošanā. Šogad top vairāk kā desmit dažādi iestudējumi visā Latvijā, sadarbojoties vietējiem iedzīvotājiem ar savas jomas profesionāļiem.

“Jau ir notikušas izrādes Pokaiņu mežā, Brocēnos, tūlīt būs arī Tilžā pirmizrāde, paralēli Tilžai notiek darbs pie izrādes, kas notiks Āraišu ezerpilī, Dundagā un Skultē. Mērķis - ar šo metožu palīdzību attīstīt  kopienas, saliedēt pašā iekšienē,” stāsta projekta vadītāja Ilga Vālodze Ābele.

Laikmetīgās kopienas teātra iestudējuma “Breinuma līpa” pirmizrāde Tilžā 27. jūlijā, aicinot ikvienu pieņemt jauno, būt pozitīvākiem un domāt līdzi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti