Kultūras rondo

LNB atklāta izstāde "Sapere aude! Uzdrīksties zināt! Garlībam Merķelim 250"

Kultūras rondo

Dzīve Liepājas teātrī. Stāsta jubilāres Inese Kučinska un Anda Albuže

TDA "Dancis" aicina uz sava vadītāja Rolanda Juraševska jubilejas koncertu

TDA «Dancis» ar koncertu «Raiti, raiti rakstā dej» svinēs sava vadītāja 70. jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

7. decembrī Lielajā ģildē notiks tautas deju ansambļa (TDA) "Dancis" rīkotais koncerts "Raiti, raiti rakstā dej". Tas būs veltīts TDA "Dancis" vadītāja Rolanda Juraševska 70. dzimšanas dienai, iezīmējot viņa ienākšanu ansamblī pirms 55 gadiem un vairāk nekā 30 gadus mākslinieciskā vadītāja amatā.

""Raiti, raiti rakstā dej" ir deja, kas radusies pirms kādiem 50 gadiem un tad ilgi nolikta malā. Lai taptu šī programma, atcerējāmies," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" skaidro TDA "Dancis" mākslinieciskais vadītājs Rolands Juraševskis.

Deja nav izraudzīta nejauši, jo tas ir sākumposms Juraševska darbā, veidojot horeogrāfijas, sākumposms, saistīts ar kolektīva vadīšanu kā repetitoram Jelgavā, strādājot TDA "Kalve".

Koncerts būs kā stāsts par deju cilvēka dzīvē, par tās nozīmi, par ikdienas izaicinājumiem deju jaunradē un prieku uz skatuves gan mūsdienās, gan vairāku desmitu gadus senā pagātnē. Tas būs stāsts par darbu, neatlaidību un pats galvenais - jēgu un saturu, kas deju solī vijas cauri ikkatrai dzīves dienai.

"Pirms 55 gadiem kā "Dzintariņa" dejotājus Zinaīda Zeltmate mūs veselu grupiņu aizveda uz TDA "Danci". Paiet 55 gadi, kopš esmu saistīts ar "Danci", un vairāk nekā 30 gadus esmu "Danča" vadītājs," atklāj Juraševskis.

"Dancis" šobrīd ir ļoti mūsdienīgs, tā ir paaudžu lieta, nāk klāt jauni cilvēki, viņi kļūst par kolektīva daļu, protams, pieņemot kolektīva pamatvērtības, bet ienes arī savas jaunās vērtības un savu dejotprieku, motivāciju dejot. "Dancis" ir mūsdienīgs un iet līdz laikam," vērtē TDA "Dancis" prezidente Līga Indriksone.

Gan Līga Indriksone, gan dejotājs un "Danča" repetitors Aigars Ondzulis apgūst horegrāfiju, tāpēc Juraševskis izsaka cerību, ka viņi ienesīs kolektīva repertuārā vēl jaunas vēsmas.

""Danča" vērtības ir klasiskās dejās, bet Rolands attīsta klasisko formātu, jo klasika ārkārtīgi mainās," uzskata dejotājs Jānis Vējš. Viņš vērtē, ka šobrīd "Dancis" klasiskās dejas pasniedz citā skatījumā. "Tā ir Rolanda lielākā māksla, viņš katrā laikā katram dejotāju sastāvam spēj atrast savu raksturu, savu seju un izpausmi. Tāpēc "Dancis" ir ārkārtīgi mūsdienīgs arī ar klasisku repertuāru."

Koncertā piedalīsises arī TDA "Kalve", kura vadītāja Gunta Skuja savulaik dejojusi arī "Dancī". Koncertā piedalīsies arī Jānis Ērglis ar TDA "Teiksma" un Jānis Purviņš ar TDA "Līgo", kā arī TDA "Dzintariņš.

"Viss ir saistīts, mēs neesam viens no otra atrauti, katrs ejam savu ceļu; vēlējos, lai šī programma veidotos dažāda, lai parādītos "Danča" rokraksts, arī "Teiksmas", "Kalves", "Dzintariņa". Skatītājiem būs interesanti vērot, ko mēs katrs darām," uzskata Juraševskis.

TDA "Dancis" koncerts notiks sestdien, 7. decembrī, Lielajā ģildē. Šī skatuve kolektīvam ir leģendāra, jo 1968. gadā uz tās izcīnītas tiesības piedalīties Vispasaules jaunatnes studentu festivālā, no kura pēc tam ''Dancis'' atgriezās ar sudraba medaļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti