Etnovēstis

"Auļu" izaicinājums un koklētāja brīvais gars

Etnovēstis

Interviju cikls "~38%" un Kroņa danču otrais vakars

Kroņa danči tiešsaistē un tautasdziesmu laboratorija TV kanālā "Tava klase"

«Tautasdziesmu laboratorija» bērniem māca folkloras praktisko pielietojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai veicinātu attālināto mācību pieejamību un kvalitatīva satura apgūšanu, kā arī sniegtu lielāku atbalstu skolotājiem, skolēniem un viņu vecākiem, līdz pat maija beigām darbdienās visā Latvijā tiks pārraidītas mācību stundas jaunā un izglītojošā TV kanālā "Tava klase". Mācību stundas veido 20 minūšu gari video, kuros mācību priekšmetus pasniedz pedagogi, savas jomas entuziasti, kā arī atbalstu sniedz dažādi sabiedrībā zināmi cilvēki, dziedātāji un mākslinieki. Projektā iesaistījusies arī folkloras kopas "Kokle" vadītāja Dina Liepa un etnomuzikoloģe Igeta Ozoliņa, kuras vada "Tautasdziesmu laboratoriju".

Laboratorijā var apgūt dažādas lietas, kas saistītas tieši ar tautasdziesmu praktisko pielietojumu. “Galvenā doma – zinot vispārizglītojošo skolu mācību programmu, redzam, ka ar tautasdziesmu tur ir diezgan formāla saskare. Tad nu mums ar Igetu Ozoliņu radās doma, ka varētu plašāk bērniem pastāstīt par tautasdziesmas funkcijām – kāds ir to praktiskais pielietojums," stāsta Dina Liepa. “Mūsu izveidotajā raidījumu ciklā stāstām par to, cik dažādi var tautasdziesmas dziedāt un ko tās vispār nozīmē. Tās pētām tādā kā laboratorijas atmosfērā un palīdzam tikt skaidrībā arī bērniem.”

Kas ir pats izaicinošākais, veidojot šādu raidījumu televīzijā? "Tehniskās iespējas. Bērniem adresētajām pārraidēm jābūt krāsainām, saprotamām, viņu valodā runājošām, taču esam atdūrušās pret tehniskajām iespējām," neslēpj Liepa.

"Otrs izaicinājums ir saturs – jārunā tādā valodā, lai bērns arī saprot un noskatās visu ciklu."

Pirmais raidījums bija skatāms televīzijā Zaļajā ceturtdienā. Tajā iespējams redzēt gan tērpus, gan dzirdēt saucamās balsis, kuras daudzi bērni nemaz nav dzirdējuši. "Tāda arī bija tā doma. Es pati pārstāvu Vidzemes pusi, bet Igeta ir īsta kurzemniece – izdomājām, ka varētu būt tautas tērpos. Bet katrreiz tā nebūs," atklāj Dina Liepa.

Dina Liepa (labajā pusē) un Igeta Ozoliņa
Dina Liepa (labajā pusē) un Igeta Ozoliņa

Kas vēl gaidāms tālākajā programmā?

"Divatā būsim vēl vienu reizi, bet Igetai ir fantastiskas idejas, ko viņa ir iecerējusi – būs raidījums par gadskārtu ciklu, un tad Igetas viešņa būs Dace Melbārde.

Būs arī raidījums par saules nozīmi folklorā, un vēl viens raidījums būs par vietni garamantas.lv, kur atrast dažādas tautasdziemas, melodijas un aprakstus. Studijā būs Ieva Tihovska, kura aicinās jauniešus piedalīties digitalizēšans procesā. Vēl viens raidījums būs par mazākumtautībām Latvijā un viņu folkloru. Savukārt no manas puses būs raidījums par tautasdziesmas attīstību – kā no teicēja mutes dziesma nokļūst līdz kordziesmai vai estrādes dziesmai. Viens būs veltīts novadu savdabībai, jo viss svešais mums šķiet vai nu smieklīgs, vai tāds, no kā baidāmies, tāpēc mums ir doma, kā varētu tam tuvināties, parādot novadu savdabību, izceļot katra novada pašapziņu, tādā veidā parādot, cik esam bagāti. Būs arī viens sadziedāšanās raidījums, kurā visus aicināsim uz kopīgu sadziedāšanos."

Liepa uzsver – arī skolotājiem šī laboratorija var kalpot kā labs izziņas materiāls.

TV kanālu "Tava klase" pārraida divās bezmaksas televīzijas platformās "ReTV" un "Sportacentrs.com TV", kā arī nodarbības ir vērojamas interneta vietnē www.tavaklase.lv. Šādu pieeju – mācību kanālu izveidi ārkārtējā situācijā –, nodrošinot attālinātās mācības, izmanto arī citas Eiropas valstis.

Tautasdziesmu laboratoriju TV ekrānos var vērot ceturtdienās no pulksten 13.40 līdz 14.00 abos kanālos vienlaicīgi. Tas pieejams arī tīmeklī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti