Kultūras rondo

Latgales vēstniecība "Gors" rīko tiešraides koncertu "Pieskarties"

Kultūras rondo

Tautas tērpu gājiens 4. maijā būs, tikai virtuāli

Mācies koklēt tālmācības e-skolā!

Studijā «Kokļu mežs» kokles spēli iespējams apgūt attālināti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kokles spēles studijas “Kokļu mežs” vadītājs Ansis Jansons piedāvā iespēju kokles spēli apgūt e-skolā. "Jau nedaudz vairāk nekā gadu mēs esam riņķojuši ap ideju par iespēju kokles spēli apgūt attālināti cilvēkiem ārpus Rīgas, kā arī ārpus Latvijas. Šobrīd beidzot esam šo ideju noveduši līdz galam. Un izskatās, ka jaunā e-skola nākusi tieši laikā," atzīst Ansis Jansons.

Ansis Jansons Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta, ka viņš bija sācis veidot video arhīvu, lai uzdevumus kokles spēles apgūšanai nosūtītu interesentiem. Pirmajam aicinājumam vietnē "Facebook" izmēģināt attālinātu mācīšanos bijusi liela atsaucība, un tas bijis signāls, ka tā ir noderīga lieta.

"Koklēšanas dzīve kopā ar folkloras kustību atdzima, un šobrīd kokle ir atguvusi savu tautas mūzikas instrumenta statusu. Daudz spēlē un interesējas," vērtē Jansons.

Īpašo kokles popularitāti mūsdienas Jansons skaidro ar instrumenta piemērotību šodienas steidzīgajam laikam.

"Mūsdienas ir labs brīdis kokles spēlei, jo esam pieradināti pie tūlītējiem rezultātiem visās jomās. Gribas paņemt un lai skan, lai skan superīgi jau pirmajās minūtēs. Tāpēc arvien vairāk cilvēku interesējas," vērtē Jansons.

Viņš ir gandarīts, ka arī kokļu meistaru ir arvien vairāk un attīstās arī kvalitāte.

Jaunā kokles spēles platforma darbojas šādi – no liela video lekciju arhīva skolēnam tiek nosūtīti uzdevumi, kuri pēc izspēlēšanas jānovērtē. Jāvērtē, cik grūti vai viegli likās uzdevumi; cik daudz vai maz gribētos spēlēt. Ir iespēja uzdot jautājumus un saņemt atbildes. Pēc visa tā tiek piemeklēti individuāli izraudzīti nākamie uzdevumi katram skolēnam.

Kā vienu no lielākajām grūtībām, ar ko sastapušies projekta tapšanas laikā, Ansis Jansons min pašus instrumentus, kurus studija piedāvā nomāt uz mācību laiku: “Sapratām, ka cilvēki grib mācīties spēlēt. Vēlme ir, bet nav pašas koklītes. Savukārt mūsu misija un galvenā ideja vienmēr bijusi – nav svarīga vieta, laiks vai finansiālās iespējas. Pats svarīgākais ir vēlēšanās koklēt. Tāpēc izlēmām dizainēt paši savas – mācību koklītes. Tās tad nu varam dot ikvienam, kam vēl nav sava instrumenta.”

Vairāk par iespējām kokles spēli apgūt attālināti var uzzināt studijas "Kokļu mežs" mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti