Skaitļi un fakti: Trešdaļa eiropiešu nodarbojas ar radošām aktivitātēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Gan Eiropā kopumā, gan Latvijā ar dažādām radošajām aktivitātēm, sākot no dalības amatierkolektīvos un beidzot ar zīmēšanu vai amatniecību, nodarbojas aptuveni trešdaļa iedzīvotāju. Latvijā populārākā nodarbe ir fotografēšana un filmēšana.

Eiropas statistikas biroja “Eurostat” pētījums liecina, ka vismaz reizi gada laikā ar kādā radošā nodarbē izpaužas aptuveni 35% Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju, kuri ir vecāki par 16 gadiem. Tostarp 5,5% ar kaut ko radošu savā brīvajā laikā nodarbojas katru dienu, vēl 12% reizi nedēļā, bet vēl 12% vismaz reizi mēnesī.

Skaitļi un fakti: Trešdaļa eiropiešu nodarbojas ar radošām aktivitātēm
00:00 / 02:43
Lejuplādēt

Latvijas rādītāji visai tuvu atbilst vidējiem ES datiem - 35%. Savukārt visaugstākā regularitāte radošajām nodarbēm ir Somijas, Vācijas, Austrijas un Dānijas iedzīvotājiem. Savukārt vismazāk radošās nodarbēs paši iesaistās Rumānijas, Portugāles, Horvātijas un Francijas iedzīvotāji.

“Eurostat” dati liecina, ka Baltijā latvieši ir visentuziastiskākie radošajās pašizpausmēs, jo Lietuvā ar zināmu regularitāti kādu radošu nodarbi piekopj 32%, bet Igaunijā – 22% iedzīvotāju.

Fotografēšana un rokdarbi

Pēc Kultūras ministrijas pasūtījuma veiktajā pētījumā par kultūras patēriņu un līdzdalību redzams, ka 10% Latvijas iedzīvotāju ir iesaistījušies kādā amatiermākslas kolektīvā, bet 28% nodarbojas ar kādu citu radošo aktivitāti.

Vispopulārākā starp tām ir fotografēšana un filmēšana, ko minējuši 13% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju. Daudz neatpaliek nodarbošanās ar kādu amatniecības veidu un rokdarbiem, kurus minējuši 12% aptaujāto.

4% Latvijas iedzīvotāju zīmē vai nodarbojas ar kādu citu vizuālo mākslu, bet vēl 4% spēlē kādu mūzikas instrumentu.

Savukārt no amatiermākslas kolektīviem bez liela pārsteiguma Latvijā populārākie ir kori.

To, ka dzied kādā korī, pērn norādījuši 5% Latvijas iedzīvotāju. Otro un trešo vietu dala tautas deju kolektīvi un amatierteātri, jo gan vienos, gan otros regulāri darbojas 2% Latvijas iedzīvotāju. Tāpat populārs pašizpausmes veids ir dalība vokālos ansambļos, folkloras un tautas mūzikas kopās u.c.

 

 

 

Interesanti ir arī tas, ka 2018. gadā, salīdzinot ar 2009. gadu, kad tika veikta līdzīga Latvijas iedzīvotāju aptauja, nav redzamas būtiskas atšķirības dažādās radošajās nodarbēs iesaistīto Latvijas iedzīvotāju īpatsvarā, kas liecina, ka interese par radošu pašizpausmi ir visai noturīga.

Pētījums arī liecina, ka visaktīvākie dažādās radošajās izpausmēs ir jaunākās un vidējās paaudzes pārstāvji, cilvēki ar augstākiem ienākumiem, ar augstāku izglītības līmeni, kā arī cilvēki ar nepilngadīgiem bērniem. Tāpat parādās saistība, ka cilvēki, kuri aktīvi apmeklē kultūras pasākumus, ir aktīvāki arī paši savās radošajās izpausmēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti