Rīta Panorāma

Intervija ar "Saskaņas" premjera amata kandidātu Vjačeslavu Dombrovski.

Rīta Panorāma

Rīgas Latviešu biedrības 150 gadu jubilejas nedēļa - folkloras diena

Kā top Nameja gredzeni?

Siguldā rotkaļa vadībā var pagatavot pats savu Nameja gredzenu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Viens no mūsu tautas simboliem ir Nameja gredzens, tomēr tikai daži zina, kā šos gredzenus pagatavot. Siguldā, Baltu rotu darbnīcā, tiek piedāvāta arī iespēja pašiem savām rokām izgatavot Nameja gredzenu.

Pats savu Nameja gredzenu var uzvīt, var arī presē iespiest kuloniņā savu simbolu vai Siguldas simbolu, vai praktiski paņemt rokā kaltiņus un pagatavot sev sudraba kulonu, pastāstīja veikala vadītāja Eva Mazureviča.

Nameja gredzena izgatavošana ir sarežģīta un notiek meistara vadībā. Kā raidījumam “Rīta Panorāma” pastāstīja rotkalis Normunds Vanags, vispirms nepieciešama sudraba stieplīte, kuru sapin, tad sapītajā stieplē iepin vēl vienu, krietni smalkāku. Stieplīte tiek karsēta faktiski līdz metāla kušanas temperatūrai (750 grādi), strauji atdzesēta un pīta. Kad pēc otrreizējas karsēšanas vietā iebīdītas arī smalkās pīnītes, gredzena malas tiek apdauzītas ar āmuru, neskartus atstājot vien piecus pinumus. Pēc tam gredzens tiek valcēts, vīlēts un pucēts, līdz iegūst nepieciešamo spīdumu.

Darbnīcā Siguldā visus šos procesus var veikt apmeklētāji meistara vadībā. Nameja gredzena pagatavošana prasa milzīgu pacietību un aizņem apmēram divas stundas laika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti