Rīta Panorāma

Bišu stropi atgriežas Latvijas Televīzijā

Rīta Panorāma

Svinam Jāņus - kas atļauts?

Tradicionālās dziedāšanas konkurss "Te man tika, te dziedāju!"

Saulgriežu laiks ir dziedāšanas laiks. Attālināti rīko konkursu «Te man tika, te dziedāju»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Iedziedāt un uzfilmēt savu tautas dziesmu aicina tradicionālās dziedāšanas konkursa “Te man tika, te dziedāju!” rīkotāji. Iniciatīvas sirds ir etnomuzikoloģe un mūzikas pedagoģe Igeta Ozoliņa, kura konkursu rīko sadarbībā ar Austras biedrību.

Saulgriežu laiks līdz pat Pēteriem, 29. jūnijam – konkursa noslēgumam, ir īstais latviešu tautas dziesmu dziedāšanas laiks.

Tradicionālās dziedāšanas konkursa “Te man tika, te dziedāju” mērķis ir celt godā tradicionālās dziedāšanas prasmes un teicējus.

“Mana tautasdziesma ir par Jāņiem un Jāņu skaisto dabu un to, kas notiek parasti Jāņos,” stāsta konkursa dalībniece Luīze Vītola.

Vienmēr dziedāt gatava ir arī konkursa dalībniece Gundega Māra Grūtupa. Viņa atzīmē: “Man liekas, es pat nevaru sākt savu dienu, ja es nedziedu.”

Konkursa dalībniekiem jānoskaidro arī latviešu tautasdziesmas avots – no kurienes tā radusies, tās teicējs un kurš dziesmu pierakstījis.

Konkursa rīkotāja Igeta Ozoliņa skaidro: “Varbūt cilvēkam ir atklājums, ka tāda dziesma, kā, piemēram, Luīze dzied “Jānīts stāvēj’ kalniņā” – tā ir viena no vispār divām Nīcas Jāņu melodijām. Nīcā vairāk Jāņu dziesmu nav. Tikai divas.”

Piedalīties konkursā var interesenti no 7 gadu vecuma. Tā ir iespēja atrast un uzfilmēt jaunus teicējus un pierakstīt vēl nedzirdētas dziesmas. Var arī ielūkoties Dainu skapī un likt pantu pie panta, lai veidojas sava dziesma.

Konkursa dalībnieku sniegumu vērtēs žūrija: Latvijas Kultūras akadēmijas rektore, etnodziedātāja Rūta Muktupāvela, etnomuzikologs Valdis Muktupāvels, grupas “Auļi” mūziķis un studijas “Lauska” producents Kaspars Bārbals, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas etnomuzikoloģijas nodaļas studente, tradicionālās mūzikas dziedātāja Diāna Logina.

Veiksmīgākie dalībnieki iegūs iespēju savu vai teicēja dziedājumu profesionālā skaņu ierakstu studijā “Lauska”.

Papildu informācija par konkursu “Te man tika, te dziedāju” pieejama Austras biedrības mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti