Sākas četrdesmitās Latgales podnieku dienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad jau četrdesmito reizi uz satikšanos aicina Latgales podnieku dienu tradīcija, kuras pasākumi iecerēti gan Latgales kultūrvēstures muzejā, gan keramikas darbnīcā “Mōldedži”, gan arī Lūznavas muižā.

Tā kā šogad šajā neparastajā laikā svētku svinēšana tradicionālo podnieku dienu laikā aprīlī nevarēja notikt, tad pasākumi tika pārcelti uz septembri.

Andris Upšelis: Par 40. Latgales podnieku dienām
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Galveno pasākumu norise sākas piektdien, 11. septembrī, plkst. 10.00 ar zinātnisko konferenci “Latgales podniecība” Latgales kultūrvēstures muzejā. Tālāk plkst. 17.00–20.00 Latgales podnieku dienu glazēto darbu malkas cepļa kurināšana Andra Ušpeļa keramikas darbnīcā “Mōldedži”. Atkalredzēšanās un sirsnīga vakarēšana ar podniekiem.

“Cepli kurinās Uģis Puzulis. Cepļa kurināšana ir paredzēta no plkst. 8.00 līdz 20.00. Tas laiks, kad mēs aicinām arī pārējos pievienoties, un tas brīdis, kad redzams ar liesmām apņemts ceplis, tad ir apmēram laiks no plkst. 17.00 līdz 20.00. Tas tiešām ir pārsteidzošs brīdis, kad liesmas brīžiem sasniedz pat trīs, trīs ar pusi metru garumu,'' stāstīja keramiķis Andris Ušpelis.

“Ziņkārīgākajiem būs iespēja arī paskatīties pa lūkām, kas tad notiek ceplī, kur temperatūra ir apmēram tūkstotis grādu. Un jau 12. septembrī notiks šī cepļa izņemšana no plkst. 10.00 līdz 11.30. Savukārt jau plkst. 12.00 ikviens interesents aicināts uz Latgales podnieku dienu izstādes atklāšanu Lūznavas muižas “Kulturys škiunī”.

Izstādē piedalās vairāk nekā 30 Latgales podniecības meistari ar jaunākajiem darinājumiem,'' stāstīja keramiķis Andris Ušpelis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti