Rēzeknē notiks Latvijas amatierteātru iestudējumu skate

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

22. februārī Rēzeknē notiks Latgales reģiona amatierteātru skate "Gada izrāde 2019", kopumā piedāvājot noskatīties 5 izrādes, ko teātri izspēlēs gan Rēzeknes kultūras namā, gan Rēzeknes nacionālo biedrību kultūras namā, medijus informē organizatori.

Skatītājiem būs iespēja redzēt Līvānu amatierteātra (režisore Ilze Kārkle), Kokneses amatierteātra (režisore Inguna Strazdiņa), Rēzeknes Tautas teātra (režisore Māra Zaļaiskalns), Lubānas amatierteātra “Priekšspēle” (režisore Ilze Kraukle) un Aizkraukles Tautas teātra (režisore Inguna Strazdiņa) izrādes.

Rēzeknē iestudējumus vērtēs teātra zinātnieces Edīte Tišheizere, Līga Ulberte un Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš. Skates “Gada izrāde 2019” fināls notiks 2020. gada 18. un 19. aprīlī Dailes teātrī.

Skates programma

12.00–12.40, Rēzeknes kultūras namā.

Antons Čehovs “Bildinājums”, Līvānu novada Līvānu KC amatierteātris, režisore Ilze Kārkle.

Šī gada rudenī Līvānu amatierteātrim apritēs 70 gadi, kopš 1950. gadā Līvānu kultūras namā tika nodibināts dramatiskais kolektīvs. Šo 70 gadu laikā lugu kamolu uz priekšu ir ritinājuši četri režisori – Lauma Balode, Anna Pabērza, Rima Livmane un Ilze Kārkle, kuru vadībā ir iestudētas vairāk kā 120 lugas, viencēlieni un skeči. Teātrī darbojas 28 dažāda vecuma aktieri, kopā viņi jūtas kā liela ģimene ar savu teātra mīlestību, spēlēt prieku un tradīcijām. Lugu iestudējumus amatierteātris ir izrādījis tuvākos un tālākos Latvijas novados, piedalījušies dažādos festivālos un salidojumos Latvijā un ārpus tās robežām.

 

Harijs Gulbis “Cīrulīši”, Kokneses amatierteātris, režisore Inguna Strazdiņa.

13.30–15.10, Rēzeknes nacionālo biedrību kultūras namā.

Harija Gulbja 1974. gadā uzrakstītā luga nenoveco un nes savu vēstījumu cauri laikiem. Mums katram ir savas izjūtas, domājot par savām bērnības mājām, saviem “Cīrulīšiem”.

Kokneses amatierteātra izrāde nav par to, ka Zelma nespēj atstāt mājas, kurās nodzīvots viss mūžs, bet par viņas vēlmi nebūt bērniem par nastu. Pēdējās vakariņās “Cīrulīšos” Zelma atklāj, cik maz pazīst savus bērnus jeb, Gulbja vārdiem runājot, “bērnus, kas kļuvuši par tādu līdz viņa vienmēr gaidīs bērnus savos “Cīrulīšos”, smeļot spēkus AKAS zīmē – latviešu spēka zīmē, jo tā ir kā vārti uz citu pasauli, kur katrs var izvēlēties savu turpmāko likteni.

 

Ontons Rupaiņs “Dzymtā zemē”, Rēzeknes Tautas teātris, režisore Māra Zaļaiskalns.

15.30–16.50, Rēzeknes kultūras namā.

Komēdija latgaliešu valodā. Gabris pēc ilga laika dodas no Rīgas uz savu dzimto pusi, lai bagātajai līgavai Zentai pierādītu, ka arī viņš ir turīgs zemes īpašnieks. Izrādās, ka situācija ir mainījusies, un visa bagātība – zeme – vairs nepieder Gabrim, bet gan sābru Annai. Attiecību līkloči un komiskas situācijas Rīgā un laukos, pārdzīvojumi un cerības, jo veca mīlestība nerūs…

Lomās: Vija Dikule, Jānis Pampe, Aldis Leidums, Ināra Apele, Sandra Juste, Rasa Deksne, Jolanta Leitāne, Kaspars Balodis, Oskars Lustiks, Gundars Kozlovskis. Telpa un kostīmi – Ināra Apele. Gaisma un skaņa – Ints Salmiņš. Smilšu animācija – Guna Miķelsone.

 

Antons Čehovs “Stāsti”, Lubānas amatierteātris “Priekšspēle”, režisore Ilze Kraukle.

17.30–18.10, Rēzeknes nacionālo biedrību kultūras namā.

Jūsu vērtējumam Antona Čehova stāsti – katrs stāsts par cilvēku savstarpējām attiecībām un vērtībām, kas nav mainījušas savu nozīmi arī šodien. Stāstu autors liek mums labsirdīgi pasmieties par cilvēciskām vājībām un savdabīgām tēlu raksturu iezīmēm.

Lubānas amatierteātri pašreizējā režisore Ilze Kraukle vada 23 gadus, no 1996. gada 1. jūlija. Kolektīvā darbojas ap 15 aktieri. Katru gadu teātris iestudē vienu lugu, skečus, dzejas kompozīcijas, aktīvi iesaistās Lubānas kultūras nama rīkotajos pasākumos, amatierteātru festivālos Latvijā. Pašlaik repertuārā ir Antona Čehova “Stāsti” un Vilsa Evansa & Valentaina komēdija “Kaudzēm naudas”.

 

Voldemārs Sauleskalns “Skaistuma karaliene”, Aizkraukles Tautas teātris, režisore Inguna Strazdiņa.

18.30–19.20, Rēzeknes kultūras namā.

Pagastā notiek skaistuma karalienes vēlēšanas. Nevienam nav šaubu, ka uzvarēs bagātā saimniekmeita Matilde. Tomēr notiek pretējais, viņa iegūst tikai “Miss Pakaiši Galma dāmas” titulu. Par uzvarētāju kļūst kāda pavisam nezināma svešiniece. Kā gan tas varēja notikt?

Izrādes muzikālo pavadījumu spēlē kapela “Karikste”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti