Preiļu novadā notiks ikgadējā keramikas cepļa kurināšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latgales keramikas vecmeistara Andreja Paulāna darbnīcā-ceplī (Preiļu novads, Aizkalne) 10. un 11. augustā notiks ikgadējais keramikas cepļa kurināšanas un atvēršanas pasākums. Cepli kurinās tautas lietišķās mākslas studija (TLMS) “Rēzeknes apriņķa pūdnīki”. 

10. augustā norisināsies Aizkalnes pagasta svētki, kas sāksies plkst. 14.00, kad keramiķi ar saviem apdedzināšanai sagatavotajiem māla traukiem piepildīs cepli un ap pusdienlaiku to iekurinās. Kamēr ceplis kurēsies, vakara gaitā būs iespēja aprunāties ar podniekiem, vērot cepļa kurināšanas procesu un ap pusnakti – lielo liesmu, informēja memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Zalāns.

Par keramiķu darba rezultātu varēs pārliecināties 11. augustā, kad plkst. 11.00 notiks vēl karsto, krāšņi glazēto trauku izņemšana. Būs iespēja darbus arī iegādāties.

Pirms cepļa atvēršanas notiks viktorīna – jautājumi par muzeju, Latgales keramiku, tās tapšanas niansēm, vēsturi, formām, glazūrām. Par pareizām atbildēm – balvas. Viktorīnu vadīs atraktīvais podnieks un TLMS “Rēzeknes apriņķa pūdnīki” vadītājs Andris Ušpelis. Ušpeļu dzimta ir Latvijā vienīgā, kurā nu jau sestajā paaudzē manto podniecības māku. Dokumentārajā informācijā pirmās ziņas par Ušpeļu keramiku ir atrodamas jau tālajā 1800. gadā.

Keramiķis Andrejs Paulāns ir uzskatāms par dekoratīvās keramikas meistaru. Dzimis 1896. gadā Silajāņos, mūžībā devies 1973. gadā. Paulānu dzimtā keramikas tradīcijas koptas vairākās paaudzēs. Andrejs šo mākslu apguvis jau zēna gados no tēva Izidora Paulāna.

Viņa darbu kolekcijā īpaši ievērojami ir svečturi un vāzes. Kā plastiskā rotājuma meistars Paulāns darinājis izcilus, krāšņi rotātus svečturus. Paulāna darbi novērtēti ne vien Latvijā, bet arī ārvalstīs. 1937. gadā Vispasaules amatniecības izstādē Paulāns par savu veikumu keramikā saņēmis Zelta medaļu.

"Parasti sabrauc ļoti daudz meistaru, vismaz desmit. Šis Jasmuižā ir glazētās keramikas ceplis, kad podi spīd visās varavīksnes krāsās. Tāpat būs redzami arī tie darbi, kurus autori ir gatavojuši no dažāda veida māliem.

Andris Ušpelis stāsta par cepļa kurināšanu Jasmuižā
00:00 / 00:53
Lejuplādēt

No plkst.10.00 sāk likt cepli un apmēram no plkst. 12.00 līdz pusnaktij šo cepli kurina, bet pašas brīnišķīgākās ir trīs pēdējās stundas, kad uguns mēles šaujas cauri podiem un virs tiem saliktajām māla lauskām apmēram triju metru augstumā," stāsta keramiķis Andris Ušpelis.

Ieejas maksa cepļa atvēršanas pasākumā un muzejā – pieaugušajiem 2,00 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem 1,00 eiro. Dalība Aizkalnes pagasta svētkos 10. augustā (programma pieejama internetā) – bez maksas.

Memoriālo muzeju apvienības rīkots publisks pasākums. Foto un video materiāli tiks publicēti interneta resursos un izmantoti muzeju publicitātes pasākumos.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti