Globālais latvietis. 21. gadsimts

Kā diasporas pieredze var noderēt hospisa aprūpes nodrošināšanā Latvijā

Globālais latvietis. 21. gadsimts

Diasporai aktuālie jautājumi 2023. gadā. Studijā Elita Gavele

Skanīgus Ziemassvētkus aizvadām kopā ar aktīviem diasporas muzikantiem

No tautas dančiem līdz trimdas rokmūzikai – ārzemēs dzīvojošie latvieši muzicē priekam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latviešiem muzicēšana netiek atstāta novārtā, arī dzīvojot ārpus Latvijas. To raidījumā "Globālais latvietis" apliecina Zigurds Šusters no Birmingemas un Anna Wohl no Edinburgas Skotijā, Mārtiņš Īstais no Birmingemas, Stokholmas spēlmaņu runas sieva Signe Rirdance, Eslingenas orķestra pārstāve Liene Barons un Rinalds Maksimovs no "2x2" nometnē tapušās grupas "Dzelonis". Viņi ir tikai daži no aktīvajiem diasporas muzikantiem.

Kā stāsta Rinalds Maksimovs, tad, piemēram, "Dzelonis" radās ballītei "2x2" nometnē, tikmēr Eslingenas orķestris dzima sākotnēji Eslingenas dziesmu svētkiem, bet jau pirmajā kopā sanākšanas reizē bija skaidrs, ka šis projekts turpināsies. Bet Stokholmas spēlmaņi radušies no Stokholmas latviešu draudzības. Anna Wohl, Mārtiņš Īstais un Zigurds Šusters tā pa īstam mūziku, izrādās, atklājuši, tieši dzīvojot svešumā.

Signe Rirdance no Stokholmas spēlmaņiem stāsta: "Mēs ne tikai dziedam un muzicējam kopā, bet arī braucam ar laivām un ejam pirtī kopā. Bet sākām mēs ar latvju dančiem. Stokholmas spēlmaņu pulks skaitāms, ja kopā ar bērniem, tad desmit–piecpadsmit esam. Kad mums jautā, kur tad jums tie dejotāji, tad mēs parasti atbildam, ka jūs jau esat tie dejotāji, jo dejot var visi."

Stokholmas spēlmaņi, par savu repertuāru runājot, teic, ka tam ir trīs virzieni – tautas danči, zaļumballes mūzika, apzinot Alfrēda Vintera darbus, un Stokholmas pagājušā gadsimta 60.–70. gadu rokmūzika. Trimdas roks ir arī "Dzeloņa" repertuārā, un, lai arī šķiet, ka grupa radusies nejauši, tā tomēr ir likumsakarība, ka "2x2" nometnē pēc izglītojošas lekcijas par trimdas rokmūziķiem izveidojās grupa.

Rinalds Maksimovs atminas: "Nebija skaidrs, kas spēlēs ballīti "2x2" noslēguma vakarā, bet pirms tam viens no "Dzeloņa" līderiem Linards bija novadījis lekciju par trimdas grupām. Kad viņš atvēra savu datoru, kur ekselī savadītas rindām trimdas grupas, man arī uzšķīlās dzirkstele, ka vajag spēlēt to, ko izpildījušas savulaik trimdas grupas."

Trimdas mākslinieku repertuārs ir zīmīgs ikvienam, kurš dzīvo vai dzīvojis ārpus Latvijas.

Rinalds Maksimovs ir pārliecināts: "Es domāju, ka pavadītais laiks ārpus Latvijas mums ļauj identificēties ar to trimdas mūziku, tekstiem."

Eslingenas orķestris dzima 2022. gada sākumā, kad uz Eslingenas Dziesmu svētku mūzikla "Ar mīlestību no Eslingenas" pirmo mēģinājumu sanāca četri mūziķi – Raitis Grigalis (balss, taustiņinstrumenti), Corrado Cescon (balss, ģitāra), Jānis Liepiņš (balss, kontrabass) un Liene Barons (vijole, perkusijas). Uzveduma tapšanas laikā un intensīvajās Dziesmu svētku dienās, kad – kā diasporas mūziķiem ierasts – nākas kopā dziedāt un spēlēt ne vienā vien projektā, no kolēģiem kļuva par tuviem draugiem. Liene Barons neslēpj: "Tā saikne, kura ir radusies, kopā spēlējot, nebija vaļā palaižama. Domas par nākamo koncertu mums dzima, Eslingenas Dziesmu svētkiem izskanot."

Saglabāt orķestri nav vienkārši, jo ikdienā katrs no Eslingenas orķestra mīt savā Eiropas galā, bet iespējams, pateicoties tam, ka tie ir lieliski mūziķi, kuri spēj saprasties bez vārdiem mūzikā.

Mārtiņš Īstais sarunai pieslēdzas no savas maģiskās garāžas Birmingemā, kur ierīkojis ierakstu studiju un mēģinājumu telpu:

"Mūzika ir kaislība un hobijs, ko es esmu atklājis pavisam nesen. Mūzikā ir spēks. Es nevaru no tās aiziet jau sešus gadus."

Tieši šajā garāžā pirmo reizi sastapās un sadziedājās, vārda tiešā nozīmē, abi ar Annu, kura līdz tam dziedājusi karaoki interneta lietotnē, bet nu atklājusi, ka mūzikai, dziesmu sacerēšanai un arī visiem labi zināmo latviešu estrādes dziesmu izpildīšanai ir daudz lielāka nozīme, nekā to varējusi iedomāties. Anna Whol teic: "Mums nāca piedāvājums dziedāt Birmingemas latviešu pasākumā, un mēs satikāmies vien divas dienas pirms koncerta. [..] Mēģinājām maģiskajā garāžā divas dienas, un tad bija pirmais koncerts, kurā tolaik piedalījās arī Stokholmas spēlmaņi. Man nav muzikālas izglītības, bet mūzika ir mana aizraušanās."

Arī Zigurds Šusters saka, ka bez mūzikas, tagad dzīvojot ārpus Latvijas, vairs sevi nespēj iedomāties. Latvijā dzīvojot ieliktie muzikālie pamati burtiski laužas laukā, radot jaunas kompozīcijas. Bet Mārtiņš Īstais secina:

"Es gribu lauzt mītu, ka muzicēt var tikai muzikants. Ja gribi darīt, patīk un tu to dari ar neatlaidību, tad ikviens to var."

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti