Līvānos top Latgales mūsdienu amatniecības vērtību mājvieta «Handmade Latgola»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Līvānos šobrīd tiek veidota Latgales mūsdienu amatniecības vērtību mājvieta "Handmade Latgola". Idejas autores ir uzņēmēja Marika Rudzīte-Griķe kopā ar mammu Emeritu Rubini. Marika savas mammas vairāk nekā pirms 80 gadiem celtajā šķūņa ēkā veido jaunu un neparastu tūrisma objektu. Šķūnī 100 kvadrātmetru platībā tiks izveidota māja - ar virtuvi, viesistabu un guļamistabu, tā interjeru iekārtojot ar mūsdienīgiem Latgales amatniecības izstrādājumiem.

Līvānos top Latgales mūsdienu amatniecības vērtību mājvieta «Handmade Latgola»
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

“Šis ir galvenais objekts, kas top, galvenā ieeja būs šeit. Šis ir 1936. gadā celts šķūnis, kas šobrīd pārtop par jaunu Latgales amatniecības vērtību mājvietu. Te būs virtuves zona, šeit un uz šo pusi būs viesistabas zona, kā tikšanās telpa neformālām sarunām, un augšā būs divas guļamistabas,” Marika Rudzīte-Griķe izrāda šķūni, kas šobrīd tiek pārbūvēts. Ir iecere, ka līdz rudenim ēkai jābūt pabeigtai, lai Ziemassvētkos šī būtu jauna vieta, ko apmeklēt. Ēka būs unikāla ar tās iekārtojumu.

“Interjera ziņā maksimāli viss būs ražots Latgalē. Sākot ar paklājiem, aizkariem, traukiem, gultasveļu, ziepītēm, dvieļiem, gleznām pie sienām, dekoriem. Viss būs ražots Latgalē,”  apliecina Marika.

Pirms aptuveni 40 gadiem vienā ēkas daļā bija kūts, kur mitinājās rukši, un otrā garāža, kur Marikas opim stāvēja zils zaporožecs. Iecere par jauna, neparasta tūrisma objekta izveidi Marikai radās pirms pieciem gadiem. Marikai ir neliels uzņēmums lina dizaina “Ar gaumi”, daudzus gadus viņa ir saistīta ar amatniekiem, tai skaitā arī ar biedrību “Latgales tematiskie ciemi”, ar ko kopīgi tiek veidots jaunais koncepts.

“Tā sajūta ir, ka mēs visi radām fantastiskas lietas, mēs esam superīgi cilvēki kā cilvēki, bet tieši finansiālā puse, tas sausais atlikums no visas šīs darbošanās nav tāds, kā gribētos,

un ir vairāk tāda aktivitāte un nav produktivitātes. Protams, tas ir dzīvesstils, tas nekad nebūs bizness, lielais bizness, bet gribas kaut kā, lai ir drusciņ vieglāk, tātad jāmeklē kaut kādi jauni veidi, jauni modeļi, saglabājot roku darbu, prasmi, bet kaut kā viņu veidot un pasniegt, lai visiem beigās būtu arī lielāks finansiālais labums. Un šīs mājvietas “Handmade Latgola” pamatmērķis ir darīt kopā. Un saistīt šo produktu ar pakalpojumu, kas ir tūrisma joma un ceļošana,” klāsta uzņemēja.

Ēkā tiks izveidota mūsdienu amatniecības ekspozīcija reālā mājas vidē. Izstrādājumus būs iespējams apskatīt un iegādāties, tāpat ēkā varēs rīkot nelielus pasākumus un palikt pa nakti. Šo ideju atbalsta jau vairāk nekā 20 amatnieku.

“Tas, ko es esmu sapratusi šajā procesā, ka ļoti daudz cilvēki nezina, kas Latgalē tiek veidots, kas ir šie amatnieki un ko viņi ir spējīgi izveidot, jo ir fantastiskas lietas, ko Latgales amatnieki ražo un darina, un viņas vienkārši paliek neredzamas. Un tas ir lielākais izaicinājums, negribas teikt problēma, kā šīs skaistās lietas izcelt saulītē, parādīt Rīgai, citiem reģioniem un arī pasaulei,” tā Marika Rudzīte-Griķe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti