Globālais latvietis. 21. gadsimts

Ceļošanas iespējas no 1. jūlija: kādi dokumenti nepieciešami un kādi ir valstu nosacījumi

Globālais latvietis. 21. gadsimts

Kustības #esiLV mērķi un darbība. Diskutējam arī par šķēršļiem sadarbībā ar Latviju

Pasaules Latviešu amatieru teātru savienība un diasporas teātru fenomens

Latvietība, kas izdzīvo cauri laikiem. Diasporas teātru fenomens un jaunā savienība PLATS

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Trimdas gados latviešu sabiedriskā dzīve nebija domājama bez teātra spēlēšanas. Tas deva prieku un palīdzēja izdzīvot vispirms Vācijas bēgļu nometnēs, bet, kad sākās lielā izceļošana uz citām mītnes zemēm, teātra spēlēšanas prieks ceļoja līdzi. Neliels apsīkums bija pagājušā gadsimta astoņdesmitajos, bet šobrīd jaušama savdabīga teātra spēlēšanas renesanse.

Gadu gaitā diasporas teātriem nepagurušiem darbojoties, nonākts pie secinājuma, ka jāmeklē jauni veidi un risinājumi, lai amatierteātris diasporā iegūtu jaunas kvalitātes. 16. janvārī pēc Latviešu Kultūras centra Birmingemā iniciatīvas pirmo reizi pasaules un latviešu teātru vēsturē norisinājās Latvijas diasporas amatieru teātru forums, kura mērķis bija apzināt latviešu teātrus visā pasaulē, pārrunāt aktualitātes un apvienot teātrus vienā organizācijā – Pasaules Latviešu amatieru teātru savienībā (PLATS). Apvienojās 21 teātris.

Viens no teātriem, kas ir šajā savienībā, ir Sanfrancisko Jaunais teātris, kas mīt vietā, kur jau izsenis latvieši mīlējuši teātri. Pirmā zināmā latviešu teātra izrāde Sanfrancisko notika jau 1914. gadā. Laikam ejot, aktīvi darbojušies vairāki teātra ansambļi. Vairāk nekā 50 gadus Sanfrancisko apkaimē darbojās “Mazais teātris Sanfrancisko” režisora un aktiera Laimoņa Siliņa vadībā.

Sanfrancisko Jaunais teātris
Sanfrancisko Jaunais teātris

Sanfrancisko Jaunā teātra režisore Māra Luisa stāsta: “Mēs nodibinājāmies pirms 11 gadiem kā alternatīva slavenajam Siliņa “Mazajam teātrim”, jo vienkārši daudzi gribēja spēlēt teātri. Un mēs uz mēģinājumiem braucam stundu, divas, kā nu kurš. Tad mēs sākām kā darbnīca, nevis kā teātris, jo mums vienkārši patika spēlēt teātri. Daudzi no mums teātri spēlē paši sev, nevis skatītājiem, bet, ja atnāk skatītāji, tad ir pavisam labi. Tā pamazām sākām, tagad mums ir uzvestas sešas izrādes un mēs gatavojamies Amerikas dziesmu svētkiem, kas notiks 2022. gadā, ar Raimonda Staprāna lugu “Anšlavs un Veronika”.”

Arī Bredfordā, tāpat kā Sanfrancisko, teātra spēle bijusi allaž cieņā un godā celta latviešu vidū, tāpēc tikai loģiski, ka tur kopš 2013. gada darbojas sava teātra trupa. Trupas “Saulespuķe” režisore Gita Robalde stāsta, ka darbošanās teātrī – tā ir labsajūta svētdienā, jo mēģinājumi notiek tieši svētdienās. Pati režisore ar teātri draudzējas ilgus gadus.  Kā skaidro Robalde, tad vispirms izveidoja latviešu bērniem skoliņu un teātris tapa aiz gara laika – mammas bija nogarlaikojušās gaidot, malkojot kafiju un pļāpājot savā starpā, kamēr atvases apgūst latvisko izglītību. Gita Robalde tajā visā noskatījusies, līdz vienā dienā bija klāt ar lugas “Čaukstenes” eksemplāru. Tagad, kamēr bērni mācās, mammas spēlē teātri, viņām iepatikās un lielākoties trupā joprojām ir sievietes.

Bredfordas teātra trupa “Saulespuķe”
Bredfordas teātra trupa “Saulespuķe”

Tikmēr Vācijas Latviešu amatierteātris-studija “Ežīši” Minsterē, kas nupat piedzīvo ceturto sezonu, patiesībā tapis nejaušības rezultāta, latviešu kora dalībniekiem uzzinot par diasporas teātra festivāla norisi un nolemjot piedalīties vēl pirms paša teātra rašanās.

"Ezīšu” režisore Laura Ritenberga-Kindere atceras: “Mirklī, kad Minsterē atdzima interese par teātri, par festivālu, par iespēju nonākt diasporas teātra festivālā LAIPA, tad caur paziņu paziņām mani uzmeklēja un piedāvāja darboties teātrī. Tai mirklī mani pārņēma sajūta, ka es esmu atgriezusies mājās. Man teātris ir mājas, lai kur es arī neatrastos.” Pirmā luga minsteriešiem tapa, Laurai Ritenbergai-Kinderei uz mēģinājumiem braucot vilcienā – sešsimt kilometru attālumā. Tas, kas bija plānots kā vienreizējs projekts, lai pabūtu teātra festivālā, satiktos ar citiem teātra spēlētājiem, rezultējās ilgtermiņa notikumā, jo dalībnieki sajuta vajadzību pēc teātra spēlēšanas, un nu arī minsterieši ir vieni no Pasaules latviešu amatieru teātru savienības pārstāvjiem.

Vācijas Latviešu amatierteātris-studija “Ežīši”
Vācijas Latviešu amatierteātris-studija “Ežīši”

Par saviem galvenajiem mērķiem savienība sauc virkni problēmu un jautājumu risināšanu, kā svarīgākās minot profesionāla aprīkojuma un teātra nodarbībām piemērotu telpu trūkumu, apmācību un izglītības iespēju trūkumu, ierobežojumus piekļuvei lugu resursiem, autortiesību jautājumu nesakārtotību, jauniešu un vīriešu kūtrumu iesaistoties teātru kopās, publikas ieinteresētības trūkumu, aktieru disciplinētības trūkumu, režisoru izdegšanu, finanšu trūkumu un citas problēmas. Gita Robalde uzsver, ka visas iepriekš uzskaitītās problēmas ir būtiskas, bet kopīgi daļu noteikti izdosies atrisināt, jo svarīgākais, kas nāk līdzi ar savienības izveidi, ir, režisores vārdiem runājot, “aizmugures sajūta”, turklāt pastāv cerība uz Latvijas puses atbalstu, jo iespējams, ka diasporas teātra spēlētāji paliek nesadzirdēti individuāli, bet 21 teātra kopējā balss būs skaļāka.

Vēl kāda nianse – šobrīd, pateicoties savienības dibināšanas forumam, rodas arī jauni teātri un jaunas trupas – teātra spēlēšanas maisam gals pavisam vaļā. Māra Luisa no Sanfrancisko Jaunā teātra ieskicē ieguvumus no savienības dibināšanas: “Mēs ne tikai runājam un spraužam mērķus, mēs esam šausmīgi daudz jau izdarījuši. Mums ir bijuši semināri, mums bijušas apmācības, mums būs salidojumi. Atsevišķi teātri tos jau ir sarīkojuši – Bergenes teātrim bijis “Zoom” salidojums ar meistarklasēm, Sanfrancisko arī būs. Mums ir finansiālais atbalsts gan no Ārlietu ministrijas, gan no Sabiedrības integrācijas fonda, līdz ar to mums projektu vairāk nekā saprašanas. Tagad esam iebraukuši otrā grāvī – no nekā, mums ir tik daudz visa kā, ka jāsāk domāt, kā to visu apgūt un pagūt, kā uzņemt visu to informāciju, ko mēs varam saviem biedriem piedāvāt.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti