Latgalē notiek jau tradicionālās podnieku dienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aprīļa nogale Latgalē jau tradicionāli iezīmējas ar gadskārtējām Latgales podnieku dienām. Latgales podnieku darbnīcās notiek atvērto durvju dienas – paraugdemonstrējumi un tikšanās ar meistariem, keramikas cepļu kurināšana un atvēršana, iespēja iegādāties tikko no cepļa izņemtus traukus, izstāde un teorētiskie lasījumi muzejā par tautas lietišķo mākslu.

Šo tradīciju savulaik iedibināja mākslas vēsturnieks Jānis Pujāts. Un šogad podnieki un Latgales keramikas cienītāji uz kopīgu cepļa kurināšanu un darbu izstādīšanu pulcēsies jau 39. reizi.

Podnieku galvenais ceplis  piektdien, 26. aprīlī, vakarā tiks kurināts Andra Ušpeļa keramikas darbnīcā Rēzeknes novadā, bet galvenā darbu izstāde jau sestdien tiks atklāta Franča Trasūna muzejā ''Kolnasāta''.

Evija Vasilevska par Latgales podnieku dienām
00:00 / 00:27
Lejuplādēt
Mākslas zinātniece un Latgales podnieku dienu viena no organizētājām Evija Vasilevska pastāstīja, ka “Latgales podnieki katrs pats piepilda savu cepli, bet podnieku dienas ir tie svētki, kad vienā ceplī tiek apdedzināti vairāku autoru darbi, un šoreiz pie Andra Ušpeļa tiek kurināts kopējais ceplis”.

“Tas būs glazētais ceplis, kurš spīdēs un laistīsies, un būs dažādu krāsu glazūrām podi pārklāti, un tas tiks kurināts piektdien, un sestdien no rīta agri ņems laukā. Un viss noslēdzas sestdien ar lielās izstādes atklāšanu. ''Kolnasātā'' atklās Latgales podnieku dienu tradicionālo kopējo podnieku darbu izstādi. Un tas ir tā kā šo svētku kulminācija, jo visi podnieki sapulcēsies ''Kolnasātā''. Tie varētu būt kādi 30 autori, un kā katru gadu, man vienmēr liekas, ka tā ir kā tāda sava veida maza sacensība, jo katrs apskatās, ko pa ziemu ir izdarījis,” stāstīja Vasilevska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti